Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Svekker spillernes tillit til Niso

Martin Andresen slakter fotballstreiken.

IKKE IMPONERT: Vålerenga-trener Martin Andresen tror norske fotballspillere får svært lite sympati for den pågående streiken. Åtte av hans spillere er i streik.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE IMPONERT: Vålerenga-trener Martin Andresen tror norske fotballspillere får svært lite sympati for den pågående streiken. Åtte av hans spillere er i streik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

• Nils Arne Eggen: - De beste spillerne kan åpne skobutikk

VALLE (Dagbladet): 96 eliteseriespillere er i streik. Åtte av dem står på lønningslista i Vålerenga.

Rett etter hjemkomst fra Haugesund i formiddag, måtte de åtte Niso-organiserte spillerne forlate Valle før treningsøkta skulle starte.

Freddy dos Santos syklet hjem for å leke med barna. Tillitsmann - og dermed streikeleder - André Muri kjørte hjem uten helt å vite hva han skulle ta seg til.

Ingen av dem synes noe om den pågående streiken, som de håper blir kortvarig.

- Vil ikke ha streik - Det er veldig uheldig at det er blitt streik. Vi i Vålerenga har vært veldig tydelige på at vi ikke ønsket å streike, sier Muri til Dagbladet - med nedslått blikk og dårlig skjult skuffelse.

- Nå trener vi, Muri! Ha en god ferie du, roper en forbipasserende og ikke-streikende Kristofer Hæstad på vei ut til trening.

Muri drar ikke på smilebåndet. Både han og Freddy dos Santos understreker at de stiller seg solidariske til streiken. Men noen entusiasme er det ikke å spore.

Ingen av dem vil kritisere fagforeningen direkte. Det gjør til gjengjeld Martin Andresen.

Vålerenga-treneren synes det er hårreisende å gå til streik på det grunnlaget Niso har gjort, et krav om at fotball-, ishockey- og håndballspillere fritt skal kunne velge utstyrsleverandør.

Meget kritisk Andresen - Streik er et veldig sterkt virkemiddel. Fotballspillere har ikke lang utdanning og dyre studielån. De tjener ikke dårlig. De får massasje og medisinsk oppfølging hele veien. Blir de skadet, kjøres de til det beste sykehuset i Norge eller kanskje også i utlandet. Fotballspillere har rett og slett ingen grunn til å streike, sier Andresen.

Han understreker at han er grunnleggende positiv til fagforeninger, også for idrettsutøvere, og mener streikeretten er et viktig prinsipp for arbeidstakerne.

Men han tror ikke de gamle arbeiderhøvdingene som kjempet fram streikeretten ville hatt særlig mye sympati for den pågående aksjonen.

RØDE PÅ ØRENE: Verken Freddy dos Santos eller André Muri har lyst til å streike, men viser solidaritet med resten av Niso-medlemmene. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
RØDE PÅ ØRENE: Verken Freddy dos Santos eller André Muri har lyst til å streike, men viser solidaritet med resten av Niso-medlemmene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Jeg tror det er noen som ligger og vrir seg litt, sier Andresen — uten å fullføre setningen med «i graven».

Tilliten svekkes Andresen tror ikke Niso har særlig støtte i opinionen. Ei heller blant sine egne medlemmer.

- De som streiker var ganske røde på ørene inne i garderoben nå. Det er ingen som ønsker å streike. Niso kjører sitt eget løp, hevder han.

- Svekker denne streiken spillernes tillit til sin egen fagforening?

- Ja, jeg tror det. Det er synd de ikke bruker hodet. Det er ingen tvil om at denne streiken ikke er forankret i medlemsmassen, sier Vålerenga-treneren.

Vurderer permitteringer Søndagens seriekamper er altså avlyst. De 16 Vålerenga-spillerne som ikke streiker, trener inntil videre som normalt.

- Det blir en fortløpende vurdering om vi skal sende ut permitteringsvarsel til de øvrige. Forhåpentlig blir streiken kortvarig, sier klubbdirektør Pål Breen til Dagbladet.

- Vi får bare gjøre det beste ut av situasjonen. Men ingen håper dette blir langvarig. Vi er alle fotballspillere, og vi ønsker å spille fotball, sier kaptein Kristofer Hæstad, som selv altså ikke er fagorganisert.

STREIKER IKKE: Kristofer Hæstad håper de streikende lagkameratene raskt er tilbake på treningsfeltet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STREIKER IKKE: Kristofer Hæstad håper de streikende lagkameratene raskt er tilbake på treningsfeltet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media