- Svelg stoltheten deres!

Nannskog refser Bosman-spillerne i Tippeligaen.

KIKKET PÅ BOSMANSPILLERE: Men det var langt mellom godbitene for Daniel Nannskog og Stabæk-leder Tom Schelvan. - Jeg tror det ville gått på stoltheten løs for gutta fra Tippeligaen om de skulle komme hit og vise seg fram, sier Nannskog til Dagbladet. Foto: SIGVE KVAMME
KIKKET PÅ BOSMANSPILLERE: Men det var langt mellom godbitene for Daniel Nannskog og Stabæk-leder Tom Schelvan. - Jeg tror det ville gått på stoltheten løs for gutta fra Tippeligaen om de skulle komme hit og vise seg fram, sier Nannskog til Dagbladet. Foto: SIGVE KVAMMEVis mer

VALLHALL (Dagbladet): Norsk fotball bugner over av kontraktløse spillere, og noen av dem viste seg fram under fredagens NISO-arrangerte Bosman-turnering i Vallhall.

Av de 16 som spilte for det norske laget fantes det imidlertid bare én mann som var i aksjon i Tippeligaen i fjor: Eidjer Freid i Kongsvinger.

Ellers var Arnar Førsund og Endre Fotland Knudsen de mest kjente navnene på laget, som ble ledet av Vidar Riseth og Stig Inge Bjørnebye.

På tribunen i Vallhall fantes ifølge NISO rundt 50 representanter fra norske og svenske klubber. Én av dem var Daniel Nannskog, som nylig gikk over til en trenerjobb i Stabæk etter å ha lagt skoa på hylla.

- Jeg og Tom Schelvan (sportslig leder) er her og ser etter godbiter, sier en glisende Nannskog til Dagbladet.

- Finner dere noen?

- Det er vel ingen jeg slår salto for. Vi får gi dem en kamp til, kanskje, sier svensken etter å ha sett Norge slå Sverige 1-0. Klokka 16.30 i ettermiddag spiller de finale mot Finland.

- Taper på å bli hjemme
Nannskog synes det er beklagelig at ikke flere spillere med erfaring fra det høyeste nivået kjenner sin besøkelsestid, særlig når markedet er såpass vanskelig som det er.

- Jeg tror det ville gått på stoltheten løs for gutta fra Tippeligaen om de skulle komme hit og vise seg fram. Men de taper på å bli hjemme. For det er mange her og kikker på. Om de kunne svelget stoltheten hadde det vært bra.

- Tror du de er redde for å bli oppfattet som litt desperate ved å stille opp her?

SPILTE HØYREBACK FOR DET NORSKE LAGET: Arnar Førsund ønsker seg et comeback til Tippeligaen, og håper Bosman-turneringen i Vallhall kan hjelpe ham å nå målet. Foto: SIGVE KVAMME
SPILTE HØYREBACK FOR DET NORSKE LAGET: Arnar Førsund ønsker seg et comeback til Tippeligaen, og håper Bosman-turneringen i Vallhall kan hjelpe ham å nå målet. Foto: SIGVE KVAMME Vis mer

- Har du ikke kontrakt, er det ikke mye å tape på å prøve. Jeg synes jeg leste i høst at det var rundt 80 kontraktsløse spillere bare fra Tippeligaen, det er nye tider. Jeg håper NISO arrangerer dette neste år også. Da tror jeg det vil komme flere, sier han.

På spørsmål om han selv ville stilt opp dersom han var Bosman-spiller og tilbudene lot vente på seg, svarer Nannskog slik:

- Om det ikke hadde vært interesse, hvorfor ikke? Det handler om at man vil spille fotball videre.

Som Nannskog ganske så korrekt påpeker: Det var 81 Bosman-spillere i Tippeligaen i fjor høst. Men tallet er betydelig redusert nå, for eksempel har Vadim Demidov gått til Real Sociedad og Petter Vaagan Moen til Queens Park Rangers.

50 representanter til stede
NISO-leder Joachim Walltin sier de er veldig fornøyd med oppmøtet fra klubber og agenter. Men han ser Nannskogs poeng.

- Det kan nok gå løs på stoltheten til enkelte, men neste gang tror jeg flere vil heve seg over det. De kan ikke se det som negativt at det sitter mange klubber og agenter her, blant annet fra Everton. Jeg tror det blir lettere neste gang, sier han.

Av kjente ansikter i Vallhall observerte Dagbladet blant andre Lillestrøms daglige leder Frank Grønlund, tidligere topptrener Arne Erlandsen og Øyvind Leonhardsen.

Walltin sier de er godt fornøyd med oppmøtet både blant spillere og klubber, selv om de store trekkplasterne manglet.

- Men jeg ble positivt overrasket over nivået likevel. Mange holdt et godt nivå, selv om de ikke har spilt sammen. Men du får ikke topp tippeligakvalitet her. Selv om det er tøffe tider i Norge, er det ikke så dårlig stilt, sier NISO-lederen.

- Tror du folk vil finne seg nye klubber på bakgrunn av det som skjer her i dag?

ARRANGERTE TURNERING: NISO og daglig leder Joachim Walltin. 
Foto: Ingun A. Mæhlum / SCANPIX
ARRANGERTE TURNERING: NISO og daglig leder Joachim Walltin. Foto: Ingun A. Mæhlum / SCANPIX Vis mer

- Ja, det er jeg rimelig sikker på. Det vil være hyggelig, særlig om de kommer seg opp et hakk i forhold til hvor de spilte før. Det er noen hyggelige eksempler fra andre steder i Europa. I Nederland ble en spiller som hadde trent med Bosman-laget hentet av Ajax, sier Walltin.

- Helt feil å kalle oss desperate
Spissen Jimi Akinyeni, som spilte i Tønsberg i 2. divisjon i fjor, ble matchvinner for det norske laget mot Sverige med en enkel tap-in helt på tampen.

Mest glad etter kampen virket likevel Arnar Førsund - som har ambisjoner om å komme seg tilbake til Tippeligaen.

- Grunnen til at jeg er med her er fordi jeg vil vise at jeg ikke er borte. Så får vi håpe noen biter på, sier han til Dagbladet.

- Hva håper du på?

- Tippeligaen, det er det man må strekke seg etter. Det ville vært hyggelig med en klubb i Oslo-området. Jeg aner ikke hvor realistisk det er, sier Førsund, som forrige sesong spilte for Manglerud/Star i 2. divisjon.

Han synes det blir urettferdig å kalle Bosman-spillerne i Vallhall for desperate.

- Det blir veldig feil. Dette er en flott utstillingsvindu for oss, og et kjempeinitiativ fra NISO. 120 minutter kan være nok til å gi et inntrykk, i stedet for å ringe rundt til klubber og si «jeg er jævla rask», eller «jeg er god én mot én». Men jeg tror mange i Fotball-Norge er skeptiske til slike tiltak, sier Førsund.