FORKLARTE SEG: Sven-Göran Eriksson (t.h) beskriver både romanser og spillerskandaler i sin nye bok. Her med Rio Ferdinand, som han stemplet som lat i en samtale med en utkledd reporter. Foto: REUTERS/Phil Noble / NTB SCANPIX
FORKLARTE SEG: Sven-Göran Eriksson (t.h) beskriver både romanser og spillerskandaler i sin nye bok. Her med Rio Ferdinand, som han stemplet som lat i en samtale med en utkledd reporter. Foto: REUTERS/Phil Noble / NTB SCANPIXVis mer

- Sven, jeg vet jeg er lat. Ikke tenk på det

Rio Ferdinand overrasket Svennis.

(Dagbladet): Sven-Göran Eriksson (65) har skrevet bok om sitt liv som fotballtrener.

Mange smakebiter er allerede lekket ut, blant annet skriver Svennis om kontrakten fikk med Manchester United i 2002 samt to tilbud fra Chelsea. Og svensken angrer bittert på at han ikke ble Sverige-sjef  for fire år siden.

I dag kommer «Svennis - mitt liv med fotball» ut på norske Gyldendal, og Dagbladet har fått tilgang på innholdet i selvbiografien.

Lattermild Rio En av episodene som Svennis som beskriver i detalj er det mye omtalte møtet med «den falske sjeiken», en avisreporter utkledd som Dubai-investor. De påfølgende oppslagene i News of the World førte til at det engelske fotballforbundet (FA) kvittet seg med Eriksson som England-sjef i 2006.

Ifølge selvbiografien så England-spillerne på skandalen med mer humor. Blant annet var Manchester Uniteds Rio Ferdinand meget avslappet over at Svennis ble sitert på at stopperen var lat.

- Sven, jeg vet jeg er lat. Ikke tenk på det, sa Ferdinand en lattermild til treneren.

Fortsatt føler Svennis at han ble urettferdig behandlet, da avisa slo opp at han ville dumpe England for å bli trener for Aston Villa - med David Beckham på lasset.

IKKE PENSJONIST: Eriksson er for tiden ansatt i kinesiske Guangzhou R&F. Treneren skriver i boka at han har vært på randen av konkurs, fordi en rådgiver sølte vekk bortimot 100 millioner kroner. Foto: AFP / NTB SCANPIX
IKKE PENSJONIST: Eriksson er for tiden ansatt i kinesiske Guangzhou R&F. Treneren skriver i boka at han har vært på randen av konkurs, fordi en rådgiver sølte vekk bortimot 100 millioner kroner. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg hadde blitt lurt av en liksomsjeik. Hva hadde jeg gjort galt, annet enn å være litt naiv? Ingenting, skriver Svennis.

Naken i sofa Biografien sveiper innom de aller fleste av Svennis' 17 trenerjobber på 36 år. I tillegg skriver treneren villig om sine mange romanser, han røper at mange av historiene enn å ikke er fortalt.

Blant annet den om Svennis da han endte opp i Stockholms gater i basketballsko i størrelse 39, etter å ha blitt overrasket naken av en kvinnes ektemann i parets sofa. Samme natt endte treneren opp på feil hotell uten mobiltelefon.

65-åringen skriver også om privatøkonomien, treneren har vært randens av konkurs på tross av inntekter på titalls millioner over flere år. En utro rådgiver oppgis som årsak. Eriksson jobber fortsatt som trener, per i dag for kinesiske Guangzhou.

- Jeg skulle selvfølgelig gjort ting annerledes når det gjelder økonomien min. Men penger var aldri viktig for meg. jeg ble født fattig, og kommer sannsynligvis å dø fattig, skriver Svennis.

SPARKET:Eriksson måtte gå to år før kontrakten gikk ut etter skandalen i 2006. Foto: REUTERS/Stephen Hird / NTB SCANPIX
SPARKET:Eriksson måtte gå to år før kontrakten gikk ut etter skandalen i 2006. Foto: REUTERS/Stephen Hird / NTB SCANPIX Vis mer