GLADGUTT: Emil Hegle Svendsen er nominert til Folkets idrettspris for sin fantastiske innsats under VM i Nove Mesto i februar. Her feirer han gullet på herrestafetten sammen med den norske supporteren Morten Hagenstuen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
GLADGUTT: Emil Hegle Svendsen er nominert til Folkets idrettspris for sin fantastiske innsats under VM i Nove Mesto i februar. Her feirer han gullet på herrestafetten sammen med den norske supporteren Morten Hagenstuen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Svendsen banket erke- rivalen gang på gang i VM

Derfor er han nominert til Folkets idrettspris.

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

(Dagbladet): Emil Hegle Svendsen (28) hadde nesten ikke prestert noe som helst før årets VM. Der fikk imidlertidig både Martin Fourcade og resten av verdenseliten unngjelde.

Det var rett og slett elleve magiske dager for Emil Hegle Svendsen. 28-åringen kom til VM i Nove Mesto uten å ha prestert nærmest noe som helst i verdencupen.

De fleste håpet at trønderen kunne utfordre erkerival Martin Fourcade på en distanse eller to under VM 7-17. februar, men Svendsen hadde andre planer.

VM-KONGE: Emil Hegle Svendsen sikret seg fire gull og en bronse under årets VM. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VM-KONGE: Emil Hegle Svendsen sikret seg fire gull og en bronse under årets VM. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Han banket nemlig ikke Fourcade og resten av verdenseliten bare én gang, men fire.

Enkel gullstart Trønderen startet med å gå Norge inn til gull på mixed-stafetten. Etterpå påpekte han, ydmykt nok, at sisteetappen nærmest ble en sjarmøretappe siden Tora Berger, Synnøve Solemdal og Tarjei Bø hadde gitt han et perfekt utgangspunkt, noe som aldri gjorde at Martin Fourcade kom på skuddhold.

- Det var egentlig ikke noen kamp, for Fourcade startet så langt bak. Det kan hende det blir en tøffere kamp seinere i mesterskapet, flirte Svendsen etter gull nummer én.

To dager seinere bommet han én gang på sprinten, men leverte en maktdemonstrasjon av de sjeldne i sporet, og vant med åtte sekunder på Fourcade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I jaktstarten dagen etter ble det imidlertid langt mer spennende. Fourcade var best det meste av løpet, men Svendsen tok igjen erkerivalen på oppløpet, og kom i mål 2,4 centimeter (!) foran franskmannen.

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det er veldig spesielt. Jeg er veldig takknemlig, og i dag føler jeg meg veldig heldig, sa Svendsen etter dramaet i Tsjekkia.

Hadde mer igjen Seieren kostet imidlertid for Super-Svendsen. Da normaldistansen startet fire dagere seinere, lå han nemlig på hotellrommet med sår hals. Med nordmannen ute av spill, vant - endelig - Fourcade sitt første, og eneste gull, i årets VM.

Svendsen var uansett ikke ute av dansen for godt i de tsjekkiske skoger. 28-åringen gikk først en superetappe da de norske gutta vant stafettgull 16. februar. Etterpå var han nesten stum:

- Det er helt fantastisk. Jeg har egentlig ikke ord for å beskrive det. Det har gått veldig, veldig bra. Jeg er like overrasket som alle andre. Nå er det bare å skvise ut det siste lille, sa han.

På VMs avslutningsdag et døgn seinere, gikk han i mål til bronse, mens Tarjei Bø tok gullet. Svendsen var - nok en gang - nesten tom for superlativer over egen innsats.

Tema_2sp
Tema_2sp Vis mer

- Det har vært en fantastisk reise å være med på. Hele laget har hatt en utrolig flyt i dette mesterskapet. Det er egentlig bare en drøm, sier kong Svendsen til Dagbladet.

Trønderen ble dermed den ubestridte kongen av årets VM, med fire gull og en bronse. Lagvenninne Tora Berger ble dronning, med fire gull og to sølv.