USIKKER: Emil Hegle Svendsen er usikker på egen form før VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKER: Emil Hegle Svendsen er usikker på egen form før VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Svendsen nådde bunnen. Nå gir ett spesielt minne håp: - Det har vært tøft

Ser likheter til drømmemesterskapet i 2013.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Gull, gull, gull og gull. Fire ganger jublet Emil Hegle Svendsen under VM i Nove Mesto i 2013. Trønderen ble mesterskapets ubestridte konge.

29-åringen var på mange måter skiskytternes svar på Petter Northug. Han vartet opp med triumfer etter triumfer og tok vanvittige 15 mesterskapsgull fra 2008 til 2014. Og ikke minst var han ankermannen som alltid sikret norsk gull på stafetter.

Så sprakk han plutselig i OL-stafetten i Sotsji. Sprekken kom som lyn fra klar himmel. «Super-Svendsen» sviktet helt ut av det blå.

Etter det har det vært mer tull enn gull for en av tidenes mestvinnende skiskyttere. Etter det har folk sluttet å omtale ham som «Super-Svendsen».

- Det har vært en tøff sesong. Jeg har nådd bunnen. Det gjorde jeg rett etter jul. Lite har stemt. Det gjør at jeg ikke går inn i dette mesterskapet med et favorittstempel. Det er litt uvant, innrømmer Hegle Svendsen overfor Dagbladet.

Håpet Han sto litt utenfor søkelyset, mens Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff hadde flest mediefolk rundt seg på det innledende pressetreffet i Holmenkollen.

Plutselig er ikke Svendsen den aller heteste - og det i et mesterskap på hjemmebane, faktisk definisjonen av hjemmebane. For 30-åringen bor bare noen hundre meter unna praktanlegget i Holmenkollen, i likhet med Tarjei Bø.

Svendsen innrømmer at han er litt usikker og virker ikke å være i sitt beste humør. Så drar Dagbladet frem en statistikk fra drømmemesterskapet i 2013, da Svendsen tok fire gull og ble kåret til årets mannlige idrettsutøver i Norge.

Det gjør noe med Svendsen. Med humøret og med uttrykket. Smilet kommer tilbake. Latteren glimter til.

VM-KONGE: I 2013 ble Emil Hegle Svendsen VM-kongen med hele fire gull.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
VM-KONGE: I 2013 ble Emil Hegle Svendsen VM-kongen med hele fire gull. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

For situasjonen er ikke så mørk som skiskytterstjernen kanskje har framstilt den som. Svendsen har nemlig vært rett bak enerne hele sesongen. I verdenscupsammendraget er han nr. 7, selv om han har stått over en rekke renn.

Drømmer om reprise På sett og vis er det bare det siste lille som mangler. Det samme var tilfellet i forkant av VM i Nove Mesto i 2013.

Også da hadde Martin Fourcade herjet i forkant, mens Svendsen hadde hatt mye stang ut med bare én enslig verdenscupseier fra Pokljuka denne gullsesongen.

Den enslige oppturen kom hele tre måneder før mesterskapet som viste seg å bli tidenes fest for Svendsen. Den påminnelsen får 30-åringen til å dra frem smilet.

- Det stemmer det. Jeg hadde mye stang ut før det mesterskapet også. Sånn sett kan det minne litt om hverandre. Da kom jeg ekstra gira og skjerpet til VM og alt løsnet der, forteller Svendsen.

- Jeg får håpe det skjer igjen. Jeg drømmer om reprise. Jeg er ikke favoritt, men jeg vet det er mulig. Det er kanskje ikke meg konkurrentene frykter mest akkurat nå. Kanskje kan det være en fordel for meg.

- Sultne ulver Det samme tror skiskytterlegenden Halvard Hanevold.

- Skiskyttergutta har ofte vært i gode posisjoner denne sesongen, men det har blitt mye nesten. Det er kanskje like greit at de har mislyktes noen ganger. Historien viser at den som har vunnet veldig mye i starten av sesongen, ikke får det like bra til VM. Det tapper energi å vinne verdenscupseirer. Det blir mer støy og mindre ro, sier Hanevold til Dagbladet.

46-åringen fra Asker utdyper:

- Det er ikke dumt at de har hatt litt stang ut og at forventingene er litt dempet før et VM på hjemmebane. Nå kommer de norske skiskytterne som sultne ulver med et enormt potensial. Da kan de fort slå ut i full blomst. Alt bygger seg opp mot VM, sier Hanevold.

- Betyr ikke en dritt Tarjei Bø - som innledet VM med bronse på mix-stafetten - ser også likheter mellom disse to mesterskapene.

HÅP: Emil Hegle Svendsen har et håp om at han skal oppleve samme formutløsning som i VM i Nove Mesto i 2013.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HÅP: Emil Hegle Svendsen har et håp om at han skal oppleve samme formutløsning som i VM i Nove Mesto i 2013. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ja, det var litt samme inngang. Det har vært mye nesten-resultater. Det kan plutselig løsne. Forhåpentligvis skjer det i VM. Det er jo det som er planen. Alt som har skjedd før VM, betyr egentlig ingenting, sier Bø til Dagbladet.

Det er Svendsen fulltendig enig i, noe han viste ved å ta en treningsperiode midt i verdenscupsesongen.

- Det som har skjedd så langt i år, betyr ikke en dritt. Det er nå det gjelder. Det er resultatene i VM som definerer hvor god sesongen din er, mener trønderen.

Liv Grete Skjelbred tenkte på samme måte og brukte verdenscuprennene som trening før hun tok to gull i VM i Holmenkollen i 2000.

- VM i Holmenkollen er et stort mål for utlendingene, men ekstra stort for de norske utøverne. Før jeg gikk VM i Kollen, tenkte jeg bare på VM. Verdenscuprennene ble bare brukt som trening inn mot VM. Resultatene betød lite. Det viktige var å vise formutvikling og et toppnivå både i sporet og på standplass som kan være godt nok for gull. For det er toppnivået som gjelder i VM, konkluderer hun.

STAFETTHELT: 
Emil Hegle Svendsen var en ankermann som alltid leverte tidligere. Her sikret han norsk gull sammen med Tarjei Bø, Henrik L'Abee-Lund og Ole Einar Bjørndalen i VM i skiskyting i Nove Mesto na Morave, Tsjekkia.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STAFETTHELT: Emil Hegle Svendsen var en ankermann som alltid leverte tidligere. Her sikret han norsk gull sammen med Tarjei Bø, Henrik L'Abee-Lund og Ole Einar Bjørndalen i VM i skiskyting i Nove Mesto na Morave, Tsjekkia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer