Svendsen rørt av meldinger: - Folk i Norge går av skaftet

Det hagler inn gratulasjoner - og folk ønsker at Super-Svendsen fortsetter karrieren.

POPULÆR: Emil Hegle Svendsen gikk inn til OL-bronse på fellesstarten i går. Etterpå har det haglet inn med lykkeønskninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Emil Hegle Svendsen gikk inn til OL-bronse på fellesstarten i går. Etterpå har det haglet inn med lykkeønskninger. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet):

Emil Hegle Svendsen (32) gikk inn til en sterk OL-bronse med to bom på fellesstarten i går. Etter oppturen fortalte han at han vurderer framtida som skiskytter.

Til Dagbladet dagen etter bronseløpet forteller Svendsen at han er rørt. I går kveld og i natt haglet det inn med meldinger - både gratulasjoner og folk som ber Svendsen fortsette karrieren.

- Det gikk på høygir ei stund. Det var litt vanskelig å sovne, men da sov jeg desto lenger. Jeg har akkurat kommet meg opp av senga, sier Svendsen til Dagbladet rett over klokka 14.30 lokal tid.

- Fått mange meldinger etter bronsen?

- Ja, det er helt enormt... Det er utrolig mye entusiasme, noe som jeg aldri trodde at en bronsemedalje kunne utløse. Det er utrolig hyggelig – og mange som sender støttende ord. Det er veldig, veldig artig, sier Svendsen og smiler.

OL-TREFF: Emil Hegle Svendsen og skytertrener Siegfried Mazet med det norske hotellet i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-TREFF: Emil Hegle Svendsen og skytertrener Siegfried Mazet med det norske hotellet i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva skriver folk?

- Folk skriver at det (bronsen) er utrolig hyggelig – og veldig fortjent – med medalje. Det er gjenganger som tikket inn. Også virker det som folk i Norge går av skaftet. Det er helt vill entusiasme og det er så moro at folk engasjerer seg. Det virker som det er OL-feber i Norge. Da er det artig å slenge seg på med en medalje for meg, sier 32-åringen.

I går var han glad, lettet og litt tankefull. På presseseansen etter medaljen fortalte han om en tung innledning på OL.

Bronse kan forlenge karrieren

Han innrømmer at bronsen kan påvirke hva som skjer videre i karrieren - og om han velger å satse videre. Svendsen føler allerede i dag - under ett døgn etter løpet - at motivasjonen er en helt annen.

- Det er ingen tvil om at jeg tenker annerledes i dag enn for bare noen dager siden. Alt handler om å få den gode følelsen tilbake. En OL-medalje kan endre en hel verden. Du ser ting på en annen måte – og den gode følelsen inni deg. En OL-bronse betyr veldig mye for meg. Jeg må gjøre opp regnskapet etter sesongen, sier Svendsen.

Svendsen har 27 medaljer i OL og VM. (Seks OL og 21 i VM). Etter OL-bronsen i går fikk han lovord om lagkameratene - Tarjei og Johannes Thingnes Bø. Begge er lagkamerater og venner gjennom mange sesonger. I går skuffet begge med 8. og 16. plass - men de brukte tiden på å rose Svendsens opptur.

- Hele karrieren har han vært i skyggen av Ole Einar, og de siste årene har han vært i skyggen av Johannes. Se på merittlista han har. Den er noe av det råeste i norsk idrett, sier Tarjei Bø.

Svendsen har VM-medaljer i alle mesterskap fra starten i 2007 og til VM 2016 på hjemmebane.

Brødrene Bø roser ikke bare idrettsmannen Svendsen, men også personen.

- Emil er sykt snill, har en fin personlighet og er god med alle. Det er kanskje den egenskapen jeg ser mest opp til, sier Johannes Thingnes Bø.

Møtte mor og far

I intervju med NTB i dag, forteller Svendsen at han møtte mamma Tone og pappa Agnar etter bronsen. De er begge på plass i Sør-Korea for å følge sønnen i hans aller siste OL.

- Jeg fikk en god klem. Fatter'n sa ikke så mye, for han var forkjølet og holdt seg bakgrunnen, men mutter'n var veldig stolt og syntes det var fortjent, sier Svendsen til NTB.

Han forteller at han opplever mye kjærlighet fra det norske folk.

- Det kommer alltid en liten setning til slutt «PS! Du må fortsette». Nordmenn er så glad i skiidrett, og når det er noen de kjenner som gjør det bra, vil de gjerne at den skal fortsette. Det veier helt klart i retning av å gjøre nettopp det, sier Svendsen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Skiskyttertrener Egil Kristiansen forteller til Dagbladet at han ikke har snakket særlig med Svendsen om hva som skjer neste sesong.

- Det må vi heller ta etter OL. Emil må selv føle på hva som er riktig. Han har kapasiteten og det har vært litt stang ut tidligere i sesongen. Med OL-bronsen viser han at han har det i seg. Vi må sette oss ned og ta en prat etter OL. Emil kan fortsatt prestere på aller øverste nivå, sier Kristiansen til Dagbladet.

Rett etter OL-bronsen i går fortalte Svendsen at han har vurdert å legge både ski og gevær på hylla. Det sa han etter et av sine bedre løp på lang tid. Bronsevinneren hadde nest beste langrennstid av alle i sporet, bare slått med 4 sekunder av gullvinner Martin Fourcade.

Supertida i sporet overrasker Svendsen litt.

- Det var utrolig bra. Jeg følte ikke at det gikk så fort, men det er et bra tegn. Jeg trenger å være på hugget den siste uka i OL. Jeg gleder meg til å bidra mye på stafettene, sier Svendsen, som hadde to bom totalt, men tok bronse med en kruttsterk sisterunde og god spurt.

BRONSESMIL: Emil Hegle Svendsen vant bronse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRONSESMIL: Emil Hegle Svendsen vant bronse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utrolig reise

Han sier han ikke har bestemt seg for neste sesong, og svarer litt kryptisk på hva som er planen videre. På spørsmål om han gjør noe annet etter sommeren, svarer Svendsen:

- Tankene har streifet meg og det har jo vært en utrolig reise. Alle gode ting tar slutt, vi får se hva som skjer videre. Jeg er i alle fall en utrolig lykkelig mann nå, sier Svendsen.

- Hva gjør at du vurderer framtida?

- Kurven peker litt feil vei. Det er definitivt morsomt å kjempe i toppen, og ser du på plasseringene mine de siste åra, så er ikke snittet der jeg håper. Skal jeg fortsette, så må det være for å kjempe blant de beste, sier Svendsen.

Trønderen har tatt OL-medalje i tre strake OL. Det startet med to gull og sølv i Vancouver 2010. Så kom to gull i Sotsji 2014.

Selv om lagkameratene hyller ham som en av Idretts-Norges største, er han selv litt mer beskjeden.

- De siste fire-fem åra har det ikke gått min vei. Jeg tenker ikke på meg selv som en av de største i norsk idrett. I Norge er det så mange gode utøvere, og ting blir fort glemt. Jeg er tilfreds med at min beste periode i karrieren er over, og at karrieren er på hell. Jeg er fornøyd med gullene jeg har tatt, og alle seirene. Jeg har ingen ambisjoner om å bli husket som en legende eller bli nevnt som «den største». Jeg er fornøyd med det jeg har opplevd, sier Svendsen.

Norge går miksstafett i morgen, tirsdag, klokka 12.15. Svendsen, Johannes Thingnes Bø, Marte Olsbu og Tiril Eckhoff går på laget.

Tiril Eckhoff er også full av lovord om stafett-makker Svendsen:

- Emil er utrolig god å ha i teamet. Han er veldig omtenksom, og i bunn og grunn en varm type som bryr seg om hele laget og støtter folk som er lei seg. Han er så mye mer enn det du ser på TV, sier Eckhoff i intervju med NTB.