Svendsen-seier etter målfotoduell

Spurtslo Martin Fourcade med få centimeter.

FOTOFINISH: Emil Hegle Svendsen ble såvidt dømt foran Martin Fourcade i spurten på jaktstarten i Fort Kent.Foto: SCANPIX/EPA/MATT CAMPBELL
FOTOFINISH: Emil Hegle Svendsen ble såvidt dømt foran Martin Fourcade i spurten på jaktstarten i Fort Kent.Foto: SCANPIX/EPA/MATT CAMPBELLVis mer

Tre år og to måneder har det tatt Emil Hegle Svendsen (25) å vinne 21 verdenscuprenn. Neste gang blir trønderen tidenes nest mestvinnende norske skiskytter.

I en thriller av de sjeldne sørget Svendsen for sesongens annen dobbeltseier. I USA var det bare tåspissen som skilte til annenmann Martin Fourcade. Franskmannen måtte se seg slått med minst mulig margin.

Bare målfotoet greide å skille spurtrivalene på jaktstarten etter at begge hadde bommet på ett skudd hver.

- Det er ikke enkelt å rykke fra front. Likevel prøvde jeg å dra til tidlig og holde inn, men Fourcade var sterk og fulgte meg. Jeg er en stiv trønder og følte jeg strakk meg dårlig over målstreken, så jeg var litt skeptisk til om jeg hadde vunnet, sa Emil Hegle Svendsen til NRK.

Mestvinnende Trønderen ledet klart, men bommet en gang på siste stående serie og fikk selskap av franskmannen på sisterunden.

Seieren var Svendsens femte denne sesongen. Han er dermed mestvinnende mannlige skiskytter. Også i Östersund i sesongstarten vant nordmannen to på rad (20 km og sprint).

Tarjei Bø gikk inn til tredjeplass og beholdt ledelsen i verdenscupen sammenlagt. Også på sprinten torsdag ble Svendsen og Bø henholdsvis nummer en og tre.

Norske skiskytterkarer har sanket elleve seirer hittil i sesongen (Svendsen 5, Bø 4, Bjørndalen og Berger 1 hver). Totalt har andre nasjoners løpere vunnet sju renn.

Alexander Os gikk inn til sesongens nest beste plassering med niendeplass.

Seierstempo Ingen skiskyttere med 21 eller flere seirer har vært i nærheten av Emil Hegle Svendsens seierstempo. I løpet av 3 år og 61 dager har trønderen sørget for å komme helt i rygg på Norges nest mestvinnende gjennom tidene, Liv Grete Poiree (22 seirer).

Tidenes beste kvinnelige norske skiskytter brukte nesten seks år på å vinne sine første 21 renn i verdenscupen.

Ole Einar Bjørndalen, som har utrolige 92 skiskyttertriumfer, brukte 5 år og 50 dager på de første 21.
Emil Hegle Svendsen (21 seirer): 3 år / 61 dager
Raphael Poiree (43): 4 / 75
Ole Einar Bjørndalen (92): 5 / 50
Magdalena Forsberg (42): 5 / 321
Liv Grete Poiree (22): 5 / 345
Olena Zubrilova (21): 7 / 62
Kati Wilhelm (21): 8 / 15
Sven Fischer (32): 9 / 3
Uschi Disl (30): 12 / 27

Søndag er det fellesstart i det siste verdenscuprennet før VM, som starter i russiske Khanty-Mansijsk 3. mars.

Emil Hegle Svendsen skal før det kjempe om en plass på Norges stafettlag under ski-VM i Holmenkollen.

(NTB)