Svendsen vil satse på langrenn

Gikk til topps i dag - vil gjøre det samme uten børse.

BARE EN BOM: Emil Hegle Svendsen tok sin 19. verdenscupseier i Ruhpolding i ettermiddag.Foto: SCANPIX/AP/Matthias Schrader
BARE EN BOM: Emil Hegle Svendsen tok sin 19. verdenscupseier i Ruhpolding i ettermiddag.Foto: SCANPIX/AP/Matthias SchraderVis mer

Uten å være i sin beste form gikk skiskytterkronprinsen onsdag inn til sesongens tredje og karrierens 19. verdenscupseier i skiskyting. OL-mesteren er like «konge» i skiskytternes paradedisiplin som Norge er det i mennenes verdenscup hittil i sesongen.

Fire av de siste sju normaldistansene i verdenscupen har gitt Svendsen-seier, inkludert OL-gullet 18. februar i fjor. Totalt har han seks slike i karrieren, én færre enn Ole Einar Bjørndalen.

Med bidrag fra Tarjei Bø (4 seirer), Svendsen (3) og Bjørndalen (1) har Norge vunnet åtte av ti renn mot røkla hittil i sesongen.

- Neste år eller året etter skal jeg prioritere skøyterennene i verdenscupen langrenn for å tukte de beste i verden. Ikke at jeg skal legge bort børsa, men jeg skal gi alt i de fire-fem skøyterennene jeg kan være aktuell for i en sesong. Tanken på det trigger meg veldig, sa Emil Hegle Svendsen til NTB etter triumfen onsdag.

Allerede i sesongstarten meldte trønderen seg på i kampen om å gå stafett for Norge i ski-VM. Det er han fortsatt høyaktuell til.

Sprøytelakkert Svendsen, Bø og Bjørndalen har sprøytelakkert skiskyttersirkuset i rødt, hvitt og blått.

- Jeg tror konkurrentene våre lurer fælt på hva vi driver med, men kanskje de bør begynne å se på hvordan vi trener. Å måle oss mot de beste langrennsløperne i verden er kanskje en av hemmelighetene, mente «Super-Svendsen», som tok bronse bak blant andre Petter Northug i junior-VM i langrenn i 2005.

Mens Lars Berger er tidligere verdensmester i langrenn, har Ole Einar Bjørndalen og Ronny Hafsås verdenscupseirer å se tilbake på. Men der stopper også skiskytternes langrennsflørt.

- Dette er nok ganske særnorsk. For eksempel tyskerne gir blaffen i langrenn. Bare en vanlig onsdag i Ruhpolding samler 13.000 mennesker på tribunene. Tilsvarende mengde tilskuere greide man vel ikke å samle til hele Tour de Ski (i Tyskland og Italia) til sammen? Det forteller mye om statusen til skiskyting i Tyskland, hevdet Svendsen.

Mangler råskap 25-åringen bommet en gang på 20 skudd, men det gjorde også rivalene onsdag. Dermed ble farten i skisporet avgjørende til slutt. Der var nordmannen 7,4 sekunder raskere enn toer Martin Fourcade fra Frankrike og 23,7 sekunder bedre enn Dominik Landertinger fra Østerrike.

- 20 km har mye med skytingen å gjøre. Det mangler ikke mye på langrennsformen heller, men nok til at jeg ikke har den rå følelsen. Blant annet har jeg ikke den råskapen på sisterunden som når jeg er i mitt beste slag.

Tarjei Bø bommet to ganger og endte på femteplass, men fjorårets største gjennombrudd i Idretts-Norge beholder ledelsen i verdenscupen sammenlagt.

Ole Einar Bjørndalen skjøt på seg ett tilleggsminutt, men ble gruset i sporet av Svendsen og co. og endte på åttendeplass.

- Vi har et høyere snittnivå på laget vårt enn de øvrige nasjonene, og det fører til at vi tyner hverandre bedre på trening. Nå er vi utrolig sterke, har de beste skiskytterne på laget og flest kort å spille på, sa Emil Hegle Svendsen på 25-og-et-halvtårsdagen.

50 dager gjenstår til VM i russiske Khanty-Mansijsk.

- Vi har vunnet mye tidlig før om årene også. Vanligvis er det slik at man kan tape litt form etter en sterk periode, men for egen del føler jeg ingen overlegen langrennsform. Jeg skal bare gå de resterende løpene i januar, så kjøre opp formen. Det skal bli ganske mye bedre til VM, lovet Emil Hegle Svendsen.

Han er tidenes fjerde mestvinnende mannlige skiskytter i verdenscupen bak Bjørndalen (92), Raphaël Poirée (43) og Sven Fischer (32). Seieren var tidenes 177. for norske menn. Tyskland er nærmest med 145. (©NTB)