Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil Hegle Svendsen legger opp

Svendsens avskjed rørte forloveden: - Jeg føler man fikk se den ekte Emil

Emil Hegle Svendsen (32) takker forloveden Samantha Skogrand (28) for støtten i løpet av karrieren.

TAKKET KJÆRESTEN: Emil Hegle Svendsen takker kjæresten Samantha Skogrand for støtten i løpet av skiskytterkarrieren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
TAKKET KJÆRESTEN: Emil Hegle Svendsen takker kjæresten Samantha Skogrand for støtten i løpet av skiskytterkarrieren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): En gråtkvalt Emil Hegle Svendsen offentliggjorde mandag at skiskytterkarrieren er over.

Under pressekonferansen på Olympiatoppen brukte 32-åringen lang tid på å takke lagkamerater, støtteapparat, familien, og ikke minst kjæresten Samantha Skogrand.

- Hun har jo betydd veldig mye. Hun fikk jo kanskje oppleve de tyngste åra i karrieren min, så det har vært en utrolig støtte å ha hun der når det har gått tungt, sier Svendsen til Dagbladet.

- Utrolig støttespiller

Svendsen fortalte på pressekonferansen at han trodde han kom til å klare å holde tårene borte, men det ble ikke så lett for mannen som ligger nest øverst på medaljestatistikken i VM.

Særlig tungt ble det da han fortalte om støtten fra kjæresten.

- Det har vært mange peptalks når det har gått skikkelig tungt og jeg har vært mørksinnet. Da har hun plukket meg opp. Hun har vært en utrolig støttespiller. Det har vært utrolig verdifullt, forteller Svendsen.

TUNGT: Emil Hegle Svendsen måtte ta til tårene da han fortalte at toppidrettskarrien er over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
TUNGT: Emil Hegle Svendsen måtte ta til tårene da han fortalte at toppidrettskarrien er over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

- En veldig følsom fyr

Skogrand befant seg i rommet da Svendsen offentliggjorde for det norske folk at han takker av skiskytterkarrieren.

- Det var veldig rørende. Jeg hadde en mistanke om at han ikke kom til å klare å holde seg med tanke på tårene. Så jeg måtte se litt ned en periode, sier Skogrand til Dagbladet.

- Jeg er veldig stolt av ham, og jeg syns han klarte seg kjempefint. Han er en veldig følsom fyr. Jeg føler man fikk se den ekte Emil i dag, forteller Skogrand.

Skogrand forteller at hun var veldig usikker på om kjæresten kom til å fortsette etter denne sesongen.

- Jeg hadde en magefølelse om at han kom til å gi seg hvis han kom hjem fra OL med en god følelse, og det hadde han heldigvis. Nå tror jeg han bare er veldig lettet. Det ser i hvert fall sånn ut, sier hun.

- Altoppslukende

Skogrand innrømmer at det er spesielt å leve sammen med en toppidrettsutøver.

- Man blir fort vant til det, men det blir enda mer spesielt for oss å leve som normale mennesker, hvis man kan si det. Det har vært tøft. Man får jo veldig mye nerver. Det er altoppslukende, men det er veldig mye jeg kommer til å savne også, sier hun.

De to ble sammen i 2014. To år seinere ble de forlovet.

I løpet av den tida har Svendsen blant annet tatt to OL-gull i Sotsji og ett VM-gull i Holmenkollen.

- Det er fordeler og ulemper, men akkurat nå er man takknemlig for det som har gått bra, så gleder man seg veldig for å slippe det som er skummelt. Det er de nervene. Jeg gleder meg, for nå skal vi bare heie på Tarjei og Johannes. Nå er det bare moro, ler Skogrand.

LEGGER OPP: Emil Hegle Svendsen gir seg som skiskytter etter 16 internasjonale titler. 32-åringen annonserte dette under en emosjonell pressekonferanse. Han sier selv at det er en drøm å være idrettsutøver i et land som Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer

Mer fritid

Svendsen skal nå tilbringe mer tid med familie og venner.

- Jeg håper at jeg kan være der for henne framover også. Jeg gleder meg til å være mer hjemme for å tilbringe mer tid med henne og familien. Det blir godt å ta fatt på et litt mer normalt liv, sier Svendsen.

Skogrand er spent på tilværelsen med «hverdags-Emil».

- Han er veldig glad i å spille golf, og i går satt han oppe seint for å se på Masters. Jeg tror det blir veldig fint. Han har vært en fryd å være på ferie med. Det er alltid gøy å være sammen med idrettsutøverne i april for da har de litt fri. Jeg håper framtida blir en forlenget versjon av det, sier Skogrand.

Skal spille golf

Svendsen fortalte under pressekonferansen at han har vært på karriereveiledning, men utenom det er framtida usikker.

- Nå får jeg litt tid til å jobbe med golfsvingen. Det blir ikke noe jobb med en gang, så da får jeg tid til å spille golf og kose meg, sier han.

Skogrand tror kjæresten kan passe godt som trener.

- Jeg har jo alltid tenkt at han kunne vært en god trener. Han skulle lære meg og vennene våre å skyte en gang. Da tenkte jeg: «Han er faktisk den eneste som kan forklare meg ting utenat jeg blir irritert». Jeg tenker at han hadde blitt en veldig flott trener, men det er sikkert mange andre ting han har lyst til å gjøre, sier Skogrand.

Svendsen og Skogrand skulle etter planen gifte seg i sommer, men de valgte å utsette giftermålet på grunn av årets OL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!