KLAR FOR VM: Emil Hegle Svendsen (30) har hatt en svak sesong, men håper at god trening den siste måneden har fått ham på rett spor før VM i Holmenkollen starter neste uke. Her er han akkurat ferdig med dagens formiddagsøkt på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem
KLAR FOR VM: Emil Hegle Svendsen (30) har hatt en svak sesong, men håper at god trening den siste måneden har fått ham på rett spor før VM i Holmenkollen starter neste uke. Her er han akkurat ferdig med dagens formiddagsøkt på Beitostølen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Svendsens selvsentrerte VM-oppladning: - Det er ikke for å digge meg selv

Klar for VM i Kollen.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): VM i skiskyting i Holmenkollen er bare ni dager unna. Mesterskapet kan bli karrierens høydepunkt for mange av løperne, men for seiersvante Emil Hegle Svendsen kan det ende opp med både gull og gråstein.

For til tross for at at 30-åringen trente mer enn noen gang tidligere i sesongoppkjøringen, vet han ikke hvor han står før verdensmesterskapet på hjemmebane.

Alt så ekstremt lyst ut da landslaget møtte opp til sesongåpning på Sjusjøen i november, men siden har superresultatene uteblitt for «Super-Svendsen».

Droppet flere renn Han fikk riktignok med seg en 2. plass i verdenscupen i januar, men toppresultatene har uteblitt. Derfor valgte trønderen å trene hjemme i Oslo i slutten av januar og den første halvdelen av februar.

I likhet med Ole Einar Bjørndalen, som trente i høyden, droppet han verdenscuprennene i Canmore og Presque Isle for å finne formen. Men selv om han bare har hatt sine egne tester å måle seg mot fram til nå er Svendsen - tilsynelatende - avslappa.

- Jeg har et avslappa forhold til det som skal skje i VM. Treningen har gått bra den siste måneden, så jeg håper jeg er på et bedre nivå nå enn jeg var tidligere i sesongen. Jeg har bygget meg opp fra grunnen av både fysisk og skytemessig, og det tror jeg har gjort meg godt, sier han til Dagbladet på landslagets pressetreff på Beitostølen i ettermiddag.

Har trent for mye - Kan du sett fingeren på hva som ikke har fungert denne sesongen?

- Det er flere ting som ikke har funka, men jeg har nok fokusert litt for mye på å trene mye. Det er hovedbudskapet. Og så har all den fysiske treningen tydeligvis gått utover skytingen. Jeg har nok vært litt for offensiv i jakten på framgang.

- Kjenner du likevel at villdyret er i ferd med å våkne nå?

- Hvis man får bekreftelsen på at formen er bra og at man er i posisjon til å være med og kjempe, så tar man det kanskje enda et hakk bare på det. Jeg får et boost av å merke at jeg er i nærheten. Jeg håper at jeg er der nå og at det løsner fram mot neste uke.

Har fortsatt selvtillit Svendsen har vært i verdenstoppen i over sju år, og i løpet av den tida har han blitt kjent som en mann med over middels høy selvtillit. Den har han fortsatt med seg, men han er kanskje mer avslappa nå enn tidligere - i hvert fall med tanke på hvordan han takler det hvis VM ikke går som han håper på.

- Jeg har alltid selvtillit, men før VM så ser jeg sånn på det at hvis det går bra er det jævlig fett. Hvis det går til helvete skal jeg klare å leve med det også. Jeg har gravd meg ned nok tidligere i sesongen, sier han med et skjevt smil.

For å minne seg selv om hvor god han er når ting stemmer har Svendsen den siste tida sett på videoer av seg selv fra de gangene har har vunnet gull - blant annet fra VM i Nove Mesto i 2013, der han fikk med seg fire gull og en bronse.

- Jeg har sett på klipp av meg selv. Det er ikke for å digge meg selv, men for å se på enkelte løp der jeg har gjort det bra og se hva jeg gjorde. De som har et godt trent øye for skiskyting ser litt bedre enn vanlige folk hva som skjer på standplass — når du skyter bra og når du skyter dårlig foreksempel, sier han.

Sterke brødre Ole Einar Bjørndalen startet sesongen på strålende vis og vant sitt første verdenscuprenn på lang tid da han gikk til topps i Östersund før jul. Etter nyttår har imidlertid tidenes vinterolympier - i likhet med Svendsen - slitt.

Isteden har brødrene Bø forsvart de norske fargene på solid vis. Tarjei har levert stabile toppresultater, mens lillebror Johannes har levert forrykende enkeltrenn, som da han utklasset konkurrentene på sprinten i Presque Isle.

Svendsen mener det er nettopp Johannes Thingnes Bø som har det høyeste toppnivået i verden akkurat nå.

- Det varierer mye i skiskyting, men Johannes har et veldig bra toppnivå. Han klinker til med noen sinnssyke løp av og til. Av de andre, så er Martin Fourcade veldig jevn og gjør seg sjelden bort, så han kommer nok også til å raske med seg en del medaljer i Kollen. Sett bort fra de to, så kommer både russere, tyskere, franskmenn og nordmenn til å kjempe i toppen i VM. Det blir veldig spennende, sier Svendsen.

- Hvor viktig er det for din del å få en god start i VM?

- Det er viktig, men jeg har ofte gjort gode mesterskap når jeg har hatt elendige starter også, så det er flere veier til Rom.

• VM i skiskyting i Holmenkollen starter med mixed-stafett torsdag 3. mars. Der tyder det aller meste på at Norge stiller med følgende fire: Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø.