Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sven-Göran Eriksson før Kroatia-England

Svennis: - Det har med sult og ydmykhet å gjøre

I 2006 trodde Sven-Göran Eriksson han kunne vinne VM med England. I Russland tror han engelskmennenes drøm går i oppfyllelse.

TROR PÅ ENGLAND: Sven-Göran «Svennis» Eriksson er imponert av England i VM. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TROR PÅ ENGLAND: Sven-Göran «Svennis» Eriksson er imponert av England i VM. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

SUNNE (Dagbladet): - Laget vi hadde i Tyskland var godt nok til å vinne VM, sier tidligere England-manager Sven-Göran Eriksson til Dagbladet.

- Dessverre var det ikke godt nok da det kom til straffespark i kvartfinalen mot Portugal (1-3).

Det engelske laget som er i Russland kan hva personligheter og stjernestatus angår ikke måle seg med England 2006. Det mener Svennis er dette lagets fremste styrke. Samt det faktum at ingen er skadet og at alle virker relativt pigge.

Den siste gruppespillkampen (0-1 for Belgia) gjorde engelskmennene en stor tjeneste.

HJEMME: Sven-Göran «Svennis» Eriksson bor rett over grensa til Sverige. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HJEMME: Sven-Göran «Svennis» Eriksson bor rett over grensa til Sverige. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Mot Belgia kunne England hvile de beste spillerne, sier den svenske trenerlegenden.

- Det er ekstremt viktig i sluttspill. Og derfor, i tillegg til at de oppfører seg som et kollektiv, spiller som et kollektiv og har overvunnet straffespøkelset (slo Colombia i åttedelsfinalen) er det mye som taler for England.

- Jeg har i hvert fall tro på dem.

- Jeg tror England blir verdensmestere.

- HEKSEJAKT: Raheem Sterling får det ikke til på landslaget og brente to store sjanser i førsteomgangen mot Sverige. Han er utsatt for en heksejakt i engelske medier, sier vårt panel. Og mener det har gått ut over selvtilliten hans. I studio er programleder Øyvind Godø med fotballspillerne Dulee Johnson, Ingvild Isaksen og kommentator Esten Sæther... Vis mer

Sven-Göran Eriksson hadde England i tre sluttspill. Han tok dem til kvartfinalen hver gang. Så var det slutt. Litt på grunn av marginer (straffer). Mye på grunn av slitasje.

- Vi var alltid slitne da mesterskapet begynte, sier han.

- Premier League er en tøff liga, den koster krefter. Og jeg husker jeg leste en rapport gjort av en uavhengig medisinsk komité (FIFA), som konkluderte med at skadefrekvensen i Premier League - fra mars måned og ut sesongen - var fra sytti til hundre prosent større sammenliknet med de andre store ligaene i Europa.

- Derfor var jeg gjennom hele perioden som Englands forbundskaptein talsmann for en vinterpause.

I kjølvannet av VM 2002 sa Arsenal-manager Arsène Wenger at engelsk fotball måtte ta et valg. Prioriterte de verdens beste liga var det bare på kjøre på. Var det viktig å få fram et konkurransedyktig landslag var de nødt til å ta grep rundt seriesystemet.

- Jeg husker det, sier Svennis, og Wenger hadde helt rett. Det lar seg egentlig ikke kombinere. Derfor gikk jeg også til Richard Scudamore (Premier League-sjefen) og ba om vinterpause. Han svarte «Du har helt rett, Sven, det beste vi kan gjøre med tanke på landslagets sjanser er å ta en pause. Men Premier League handler først og fremst om penger. Derfor blir det ingen pause, vi bare kjører på som vanlig».

IMPONERER IKKE: England slo Sverige 2-0 og er klare for sin første VM-semifinale siden 1990. Angrepsspillet er derimot ikke noe å skryte av, ifølge Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Programleder er Øyvind Godø. Vis mer

England 2018 har heller ikke hatt noen vinterpause. Likevel er England i en semifinale for første gang siden 1990 (tap for Tyskland på straffer).

- Jeg tror det har med spillernes sult og ydmykhet å gjøre. De spiller som om de ikke har noe å tape. Mitt syn er i hvert fall at det er en faktor når du har status og navn. Jo større stjerne du er, jo mer har du å tape. Jeg følte litt på det i 2006 da vi tapte den andre straffesparkkonkurransen på rad mot Portugal.

- Vi hadde spillerne.

- Men enkelte hadde ikke det som skulle til da det gjaldt som mest.

- Men det har England nå?

- Det ser sånn ut. De virker fryktløse. Og så har de en leder som framstår ekstremt ydmyk.

- Det er lenge siden England hadde en spillergruppe, sier Sven-Göran Eriksson.