Svennis frykter dødsfall

Englands landslagstrener Sven-Göran Eriksson advarer nå engelske supportere mot å reise til den avgjørende EM-kampen i Istanbul 11. oktober.

LONDON (Dagbladet): - Dere kan bli drept, sier Svennis.

Etter å ha opplevd at David Beckham ble truet på livet av Makedonias kaptein Artim Sakiri, at Sol Campbell og Ashley Cole ble utsatt for ustoppelig rasediskriminering gjennom to omganger, og etter å ha sett det engelske flagget bli brent på tribunen i Skopje lørdag kveld, frykter nå Svennis at alt kan gå enda verre i Istanbul. Derfor gikk han i går ut med en krystallklar og urovekkende oppfordring til alle som vurderer å reise nedover.

- Jeg liker å se mange fans på våre matcher, sier Englands landslagstrener.

- Men så lenge det er et sikkerhetsproblem, er det bedre at dere ikke er der. For dere kan risikere å bli skadet - dere kan risikere å bli drept.

- Hvis sikkerhetsfolkene våre sier at dere ikke bør dra, så bør dere lytte til det.

Husker Leeds-drapene

Sven-Göran Eriksson snakker om de to Leeds-supporterne som for tre år siden ble drept i Istanbul dagen før klubben deres skulle møte Galatasaray. Siden det har ingen ting vært normalt mellom engelske og tyrkiske fotballsupportere. Og det er derfor det engelske fotballforbundet nå bruker Sven-Göran Eriksson som sitt talerør til folket.

I håp om at han vil bli hørt av de fleste.

FAs pressesjef Adrian Bevington sier:

- Vi ønsker klart og tydelig å understreke hvor vi står, og hvor farlig det er. Både FA, engelske myndigheter og engelsk politi mener på det sterkeste at ingen supportere bør reise til Tyrkia.

Også før lørdagens kamp i Skopje advarte FA fansen mot å dra. Selv om ikke en eneste billett ble solgt gjennom offisielle kanaler dukket likevel 300 engelskmenn opp på kampen. Og i en engelsk søndagsavis siteres Tyrkias fotballpresident Haluk Ulusoy på at han ønsker alle engelske supportere velkommen. Og han lover dem billetter alle sammen.

Alle er velkomne

- Selv om FA ikke vil arrangere turer eller selge en eneste billett, så vil vi gjøre det, sier Ulusoy.

- Hvis det er supportere som vil se denne kampen, kan de få billetter hos oss. Og vi vil selge så mange de bare ønsker - ett tusen, to tusen eller til og med tre tusen. Det vil ikke være noe problem.

Det engelske fotballforbundet er opprørt over uttalelsen og sjekker nå om Haluk Ulusoy er sitert korrekt i søndagsavisa det gjelder. Hvis det stemmer, vil FA be UEFA ta affære overfor det tyrkiske forbundet.

TRUENDE: Galatasaray-fans banker opp en Leeds-supporter i Istanbul før semifinalen i UEFA-cupen i 2000. Samme kveld ble to engelske fans drept. Nederst makedonske fans som brenner et engelsk flagg på lørdag. Begge hendelser gjør at engelskmennene føler seg truet.