MENER DET ER ALL GRUNN TIL TVIL: Sarah Lahti, her fra innendørs-VM i USA, mener det er tvil om hvorvidt Ayana er ren eller ikke. Foto: Jessica Gow / TT
MENER DET ER ALL GRUNN TIL TVIL: Sarah Lahti, her fra innendørs-VM i USA, mener det er tvil om hvorvidt Ayana er ren eller ikke. Foto: Jessica Gow / TTVis mer

Svensk 10 000-meterløper ut mot den nye verdensrekordholderen: - Det er tvil

Synes det er rart at Ayani ikke så sliten ut etter å ha knust rekorden.

(Dagbladet): Karoline Bjerkeli Grøvdal satte personlig rekord på 10 000-meter i Rio i dag, i løpet hvor etiopiske Almaz Ayana knuste «verdensrekorden alle trodde var uslåelig» med hele 14 sekunder.

Svenske Sarah Lahti løp samme distanse, og satte svensk rekord på 10 000-meteren. Og selv om flere andre også slo sine personlige og nasjonale rekorder, er Lahti skeptisk til OL-vinner Ayana.

- Jeg tror ikke at hun er helt 100 prosent. Det går for lett for henne. Du ser ikke noe ansiktsuttrykk, hun bare kjører på. Vi andre kjemper for livet, og så stor forskjell kan det ikke være, sier Lahti til svenske Aftonbladet.

Flere reagerer

Lahti sier hun ikke kan si om Ayana er ren eller ikke, men sier til avisa at det finnes tvil om hun er det.

Også på Twitter har flere reagert på ansiktsuttrykket til Ayana.

Flere lurer på om etioperen er ren, etter å ikke ha sett sliten etter målgang.

- Trening og Jesus er min doping

På pressekonferansen etter maktdemonstrasjonen lurte flere på om Ayana kunne forstå at det nesten virket for godt til å være sant.

– Min doping er trening og Jesus, ellers er jeg helt ren, sa Ayana på pressekonferansen, ifølge NTB.

Hun fortalte også at det ikke var planen å slå verdensrekord.

– Det var fantastisk. Jeg så først rekorden etter løpet. Min eneste plan var å vinne løpet, sa hun.

Gullmedaljen kommer etter et trøblete år for etiopisk langdistanse. I mars ble Etiopia og fire andre nasjoner satt i nederste kategori med tanke på antidopingarbeid av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

- Sykt

Norske Ingrid Kristiansen (60) ble blant annet verdensmester på 10 000-meter i 1987. Til Dagbladet sier hun at det var uvant å se etiopere dra slik fra start.

- De pleier å ligge bak og komme mot slutten. Her var det et rotterace fra start, sier Kristiansen.

Hun kaller det hele rått, og sykt at verdensrekorden ble slått med mer enn 14 sekunder.

- Det er et halvt sekund per runde. Jeg selv mente jeg kunne løpe på cirka 29.50. Der trodde jeg at jeg hadde min grense. Jeg fikk ikke prøvd det. I OL måtte du springe forsøk først, så vi løp to 10 000-metere, sier Kristiansen.