STOR SVENSK FRAMGANG: Både Charlotte Kalla og Ebba Andersson fulgte godt etter Therese Johaug på 10km klassisk i verdenscupstarten.
STOR SVENSK FRAMGANG: Både Charlotte Kalla og Ebba Andersson fulgte godt etter Therese Johaug på 10km klassisk i verdenscupstarten.Vis mer

Therese Johaug verdenscup Ruka

Svensk advarsel: - Nå er det blitt mulig å slå Therese Johaug

Den svenske framgangen sørget for at Thereses store dag ble enda større for sporten.

SLIK hun hev med pusten rett før start, var det lett å se at det var en hardt presset Therese Johaug inn mot sin første verdenscupstart på to og et halvt år. Etterpå var det bare glede:

  • Therese er best, men heller ikke så suveren at det ødelegger for sporten.

I dag var avstanden til Charlotte Kalla litt over tjue sekunder. Den kan bli utlignet når konkurransen er i fri teknikk. Og rett bak Kalla kommer svenskenes nye yndling Ebba Andersson med utholdenhet til å utfordre Johaug i de hardeste løypene. Om bare noen renn blir det mye moro av den duellen.

Da var likevel ikke Therese Johaug etter sin lange treningspause, så suveren i sporet som noen fryktet. Mens hun var borte, er de andre blitt bedre.

Nå er det blitt mulig å slå Johaug.

Men ikke spesielt lett.

BÅDE Therese og de hardeste konkurrentene hennes vet at dette rennet ikke gir hele bildet av styrkeforholdet i internasjonal kvinnelangrenn. Den røffe traseen som fulgte med reserveløsningen etter snømangelen i Ruka, ga Johaug en fordel. Klatringene passet hennes styrke perfekt, men kler jo også de nærmeste utfordrerne Charlotte Kalla og Ebba Andersson

Først til neste helg blir Therese Johaug utfordret på andre egenskaper under mini-touren på Lillehammer. Det er da vi får se hvor rask hun er blitt og om hun fortsatt er i stand til å sprenge felt i fellesstart.

Jeg tror hun er det, men det er ingen grunn til å drømme seg tilbake til den tida da Therese Johaug og Marit Bjørgen kunne gå fra resten av feltet omtrent ut fra skistadion.

En slik konkurranse er verken morsom eller utviklende for sporten.

OG resten av jentenes skiverden? Der blir det mye svensk, og det er bra. Men den blir også sånn passe norsk.

Etter mange år der kvinnelangrenn har vært en tilnærmet ren norsk øvelse, er situasjonen heldigvis forandret. I lengden hadde det blitt kjedelig om de seks beste i verdenscupen var norske slik det var i 2015, eller om fem av de sju beste var våre slik stillingen ble sesongen etter da Marit Bjørgen hadde et friår etter fødselen.

Sporten er nødt til å ha mulige vinnere fra flere land. Eller i hvert fall nå som Therese Johaug kommer til å vinne mye; utøvere som både kan gi henne kamp og som kan fylle opp seierspallen.

Norsk kvinnelangrenn må altså få bedre motstand om dette skal bli optimalt.

MEN derfra til at motstanden blir for god, er det ennå et stykke. Etter gårsdagens sprint var den rutinerte Expressen-kommentatoren Tomas Petterson tilsynelatende bekymret for at norsk langrenn ikke var stort mer enn Therese Johaug. Eller som han ertende skrev: «Uten Johaug er dere bare middelmådige, Norge». Det var morsomt, men også i overkant pessimistisk på våre vegne.

Alle som har fulgt treningene til de norske jentene, vet at virkeligheten faktisk er helt annerledes:

  • Aldri har Therese Johaug i form hatt bedre konkurranse enn den hun gjennom hele oppkjøringen har fått av Ingvild Flugstad Østberg.

Ingvilds utvikling var tydelig på resultatlista i de to distanserennene på Beitostølen. Her er det store gjennombruddet på gang selv om det ble litt tung etter hvert i dag.

OG det kommer mer neste helg. Da blir det friøvelser under verdenscupen på Lillehammer, og tid for to norske profiler som kommer til å prege teten denne vinteren. Først og fremst olympiamester Ragnhild Haga som har hatt en sterk treningsperiode, men også Kristine Stavås Skistad; den raske juniorløperen som blir årets overraskelse både til svenskene og resten av skipublikummet.

Denne helga vant 18-åringen frisprinten under Norgescupen på Gålå med over 3 sekunder, etter å ha fulgt Maiken Caspersen Falla i åpningsrennet på Beitostølen. Kristine er en ekstremt rask avslutter, og spesielt spennende med en avslutning på VM-sprinten i Seefeld som er som laget for de aller kjappeste.

Om hun da fortsetter framgangen. I påvente av det er skiledelsen opptatt av dempe presset på henne. Junioren skal gå på Lillehammer. Så får resultatene der bestemme om hun blir flyttet opp på landslaget til skøytesprinten i Davos midt i desember.

UANSETT det valget viste denne starten i verdenscupen at vi har et kvinnelag som greit nok kommer seg gjennom det begynnende generasjonskiftet etter Marit Bjørgen. Slik drar Norge utvilsomt til VM med både medaljekandidater og nye utfordrere rundt Therese Johaug.

Men den store gullfavoritten på hvert eneste distanseløp, er hun fortsatt selv.