Therese Johaugs dopingsak

Svensk analyse og finsk innrømmelse hjelper Johaug: - Jeg ble heller ikke testet fra mai til september

De svenske langrennsprofilene stusser over at det gikk 129 dager uten at Therese Johaug ble dopingtestet. To av Finlands største langrensstjerner er bevisene på at det ikke er unormalt.

IKKE ALENE: Therese Johaug  er ikke den eneste langrennsløperen i verdenstoppen som har gått fire måneder uten å bli dopingtestet, langt ifra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE ALENE: Therese Johaug er ikke den eneste langrennsløperen i verdenstoppen som har gått fire måneder uten å bli dopingtestet, langt ifra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere reagerte da Dagbladet la fram tallene som viste at Therese Johaug ikke ble dopingtestet i løpet av de 129 dagene fra den uanmeldte dopingkontrollen 10. mai til 16. september, selv om ekspertene forfektet at det er innenfor det normale.

Før denne perioden ble 28-åringen fra Dalsbygda testet 18 ganger fra september 2015 til mai 2016. Dagbladet var i kontakt med blant annet Alexander Kristoff, Sverre Lunde Pedersen og Anders Fannemel for å få et innblikk i hvor ofte enerne fra ulike idretter blir testet.

Kristoff fortalte at han ble testet minst én gang i måneden utenfor sesong og cirka 30 ganger totalt i løpet av et år, mens Lunde Pedersen hadde blitt testet fire ganger i den perioden Johaug ikke ble testet. Også hopperen Fannemel ble dopingtestet oftere i den aktuelle perioden.

Flere var kritiske til Johaugs lange periode uten besøk fra dopingjegerne, blant annet Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer.

- At Johaug ikke blir dopingtestet på fire måneder er helt uforståelig. Det er åpenbart forskjell på hvilket land du kommer fra, og hvilken status du har, sa Cramer til VG.

HAR OPPLEVD DET SAMME: Sami Jauhojärvi, som tok OL-gull i Sotsji, har i likhet med Therese Johaug gått fire måneder uten å bli dopingtestet. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040
HAR OPPLEVD DET SAMME: Sami Jauhojärvi, som tok OL-gull i Sotsji, har i likhet med Therese Johaug gått fire måneder uten å bli dopingtestet. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040 Vis mer

Finsk støtte til Johaug

Påstandene var - som så mange andre i både Johaug- og Sundby-saken - uten rot i virkeligheten. Det medgir blant annet den finske langrennsstjernen Sami Jauhojärvi, olympisk mester på lagsprinten i OL i Sotsji, til Dagbladet.

Nå avslører han nemlig at også han har gått tilsvarende periode, fra mai til september, uten å ha blitt dopingtestet en eneste gang.

- Mengden av tester baserer seg mye på resultater i Finland. Da jeg presterte bra, ble jeg dopingtestet minst én gang i måneden. Men jeg har selv opplevd det samme som Johaug. Min forrige sesong var riktig dårlig, og forrige sommer ble jeg ikke testet mellom mai og september, forteller Jauhojärvi til Dagbladet.

- Så dette varierer veldig. Man vet aldri når de kommer på besøk, sier veteranen.

Dagbladet er også kjent med at Saarinen gikk fire måneder uten å bli dopingtestet i en periode fra mars til juli i 2011. Dette er altså to av Finlands desidert største langrensstjerner, som har omtrent samme status i Finland som de norske langrennsstjerne har her.

Så mye testet svenskene

Samtidig avslører de svenske langrennsprofilene hvor ofte de har blitt dopingtestet de siste månedene.

Anna Haag forteller i dag til Expressen at hun har blitt dopingtestet tre eller fire ganger i høst, Johan Olsson to ganger bare den siste måneden, mens Calle Halfvarsson sier følgende:

- Det har aldri gått så lenge som fire måneder uten at jeg har blitt dopingtestet. I vinter gikk jeg en lang periode uten besøk av dopingjegerne, men da var jeg syk og konkurrerte ikke. Men man burde bli testet uansett, minst én gang i måneden. Vi får bare håpe at de blir testet like ofte i andre land som i Sverige, sier Halfvarsson.

- Vi burde bli testet enda mer, supplerer Johan Olsson.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Gir et innblikk i den svenske antidopingmodellen

Både Antidoping Norge og Sverige handler etter en risikobedømmingsmodell som tar hensyn til idrettsgren, nivå, risiko for at ulike preparater anvendes, potensiell belønning og fysiske krav innenfor idretten. Matt X. Richardson, avdelingssjef i Svensk Antidoping, forklarer til Dagbladet hvordan anitdopingarbeidet praktiseres.

- Disse risikobedømmingsmodellene mener WADA er unike for hvert enkelt land. I praksis betyr mindre risiko for doping, mindre testing. Men det finnes også visse faktorer som må tas med i vurderingen, forteller Richardson til Dagbladet.

- Hvilke da?

- Både vi og Norge anvender blodpasset, som ikke er en fullverdig dopingkontroll, men som følger utøvernes blodverdier i lengre periode for å finne eventuelle avvik. Dette er et viktig verktøy som gir en indikasjon om bloddopingens eventuelle forekomst. Men disse må tas med noenlunde regelbundne intervaller for at man kan se forandringer.

ETTERLYSER MER TESTING: Calle Halfvarsson og det svenske langrennslandslaget vil ha hyppigere dopingtesting. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
ETTERLYSER MER TESTING: Calle Halfvarsson og det svenske langrennslandslaget vil ha hyppigere dopingtesting. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Vis mer

Et godt tegn for Johaug

Richardson er klar på at Johaugs lange periode uten dopingtesting, er et godt tegn for hennes troverdighet. Antidoping-arbeiderne jobber nemlig etter følgende regel: De som mistenkes mest, testes oftest.

- Bare fordi man er best i verden, betyr ikke det at man har høyest risiko for å være dopet. Rent historisk har vi sett at det finnes høyere risiko når man er på vei inn i eliteidrett, for eksempel fra junior- til seniornivå, eller fra amatør til proffer. Da prioriteres ofte denne utøverkategorien, mens de som allerede har vært på høyt nivå lenge, ofte har lavere risiko for doping. Unntaket er i slutten av karrieren, hvor den historiske risikoen øker igjen, forteller svensken.

- I konkurransesesongen øker kontrollfrekvensen, ikke minst fordi de internasjonale forbundene også tester i forbindelse med konkurranse. Det beror også på at dopingrisikoen økes i forbindelse med konkurranser i en del idretter.

Richardson har en interessant teori rundt på hvofor Johaug og Bjørgen har gått så lenge uten å bli dopingtestet.

- Jeg har ikke innsyn i Norges testplan og risikobedømmingsmodell, men jeg kan tenke meg at de har tatt hensyn til de ovenstående faktorer. Det er også viktig å påpeke at Norge og Sverige har mange ulike utøvere på vei inn i toppidretten, sier han og ytdyper:

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Der jeg vil anta Norge har flere langrennsløpere som banker på døra til landslaget, er det naturlig at denne gruppa prioriteres. Da undersøker man heller denne høyrisikogruppa mer enn de etablerte. Da havner de mer utenfor rampelyset på grunn av lavere risiko, konkluderer svensken.

Antidoping Norges forklaring

Dagbladet har tidligere bedt Antidoping Norge forklare samme tema. Anders Solheim forklarte følgende:

- I en slik vurdering skal det blant annet legges vekt på idrettsgrenens fysiske arbeidskrav, den mulige prestasjonsforbedringen ved bruk av doping, de økonomiske incentivene, dopinghistorikk og annen tilgjengelig og relevant informasjon. Hensikten er å sørge for at det tas prøver der det er størst behov, sa Antidoping Norge-lederen.

I arbeidet som bidrar til å avgjøre hvor ofte en utøver testes, brukes biologiske profiler som over tid er dannet gjennom blod- og urinprøver.

- Testhyppigheten vil derfor variere. Videre skal testingen være uanmeldt og uforutsigbar for å forhindre doping, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer