Svensk åpning for proffboksing

Forbud mot proffboksing i Sverige kan snart være en saga blott. En utredning gjort for regjeringen åpner for profesjonell kampidrett etter 33 års forbud.

1. januar 1970 sa Riksdagen stopp, og proffboksing ble forbudt i Sverige. I dag la Britt Solberg fram sin utredning for idrettsminister Mona Sahlin. Den konkluderer med at proffboksing bør tillates i Sverige. Men visse forbehold tas:

- Jeg er kommet til en konklusjon som sier at stevner med proffboksing bør kunne arrangeres om sikkerheten ligger på et akseptabelt nivå. Kan man ikke garantere for sikkerheten, blir det nei, sier Solberg til nyhetsbyrået TT.

Utredningen sier at de som vil arrangere for eksempel boksegallaer må søke om en spesiell tillatelse fra politiet først. Selve kampene må også oppfylle visse sikkerhetskrav. Blant annet må motstanderne være jevnbyrdige, det skal stilles visse krav om lengden på kampene, aldersgrense, utstyr, samt fakta om utøvernes historie i bokseringen (antall og hyppighet av kamper, knockouts etc.).

- Det er en interessant utredning. Forslaget er et forsøk på å modernisere det gjeldende lovverket, og det føles veldig positivt, sier Mona Sahlin i en pressemelding.

Men før det første slaget treffer i en svensk ring, er veien lang og kronglete. En proposisjon vil trolig bli vurdert av Sveriges justisdepartement til høsten. En lovendring kan først tre i kraft 1. juli 2004.

Bare fire land i verden har forbud mot proffboksing: Sverige, Cuba, Nord-Korea og Norge.

(NTB)