Svensk bitterhet over OL-gull til «kokainrytter»

Lamaze snøt Bengtsson i omhopping.

(Dagbladet.no): - Jeg håper han er ren nå, hvis ikke føles det enda bitrere, men jeg vet ærlig talt ikke så mye om ham ettersom jeg ikke har sett ham så mange ganger, sier den svenske OL-rytteren Peter Eriksson til Expressen.

Mannen Eriksson prater om, er kanadiske Eric Lamaze som sikret seg OL-gullet i sprangridningen på bekostning av Erikssons lagkamerat Rolf-Göran Bengtsson.

Lamaze har nemlig en forhistorie som involverer to livstidsutestengelser for dopmisbruk. Kokain har nemlig ikke vært et fremmed stimuli for den kanadiske OL-vinneren i festlig lag, skal man tro Expressen.

Kokain og efedrin

Mildt sagt dårlige vaner har kostet 40-åringen fra Montreal intet mindre enn tre OL-deltagelser tidligere, og Beijing-OL er første gang Lamaze deltar i ridesportens mest prestisjetunge selskap.

Foran OL i Atlanta i 1996 testet Lamaze positivt på kokain for første gang i forbindelse med uttagningskonkurransen, og ble utestengt fra konkurransesammenheng i sju måneder etter en mer enn fuktig natt på byen med kameratgjengen.

Fire år senere, foran Sydney-lekene, gikk Lamaze i dopingfella igjen. Denne gangen var det efedrin som felte kanadieren.

Det resulterte i livstidsutestengelse, men ble omgjort til en advarsel da produsenten av kosttilskuddet Lamaze hadde fått i seg innrømmet å ha feilmerket etiketten.

SØLV MED BISMAK: Den svenske avisen Expressen nøler ikke med å trekke fra gullvinner Eric Lamazes (midten) tvilsomme dophistorikk etter at kanadieren snøt Rolf-Göran Bengtsson (t.v.) for OL-gull i sprangrdining etter omhopping. Beezie Madden fra USA tok bronsemedaljen. Foto: EPA/Scanpix
SØLV MED BISMAK: Den svenske avisen Expressen nøler ikke med å trekke fra gullvinner Eric Lamazes (midten) tvilsomme dophistorikk etter at kanadieren snøt Rolf-Göran Bengtsson (t.v.) for OL-gull i sprangrdining etter omhopping. Beezie Madden fra USA tok bronsemedaljen. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Ikke noe stoffproblem

Klok av skade etter nestenutestengelsen, kan Lamaze ikke sies å ha vært. For i samme tidsperiode røk han nok en gang på en kokainsmell, uten at han kjente særlig anger, skal man tro Expressen.

- Jeg vil gjøre ting klart: Jeg har verken et stoffproblem eller er en misbruker. Jeg kjenner ikke noe sug etter stoff. Kokain har ingen plass i livet mitt, sa Lamaze under en pressekonferanse i forbindelse med avsløringen som endte i en ny livstidsutestengelse ifølge Expressen.

Tilbake etter åtte år

Åtte år senere sikret Eric Lamaze seg et OL-gull Sverige sårt ønsket seg etter et magert utbytte så langt.

Den muligheten røk da Rolf-Göran Bengtsson rev det siste hinderet i omhoppingen og måtte ta til takke med sølv.

Svensk bitterhet over OL-gull til «kokainrytter»