Svensk dopingsnakk mot Bjørgen

Fikk nye astma-spørsmål etter gullet i dag.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Marit Bjørgen bruker astmamedisinen symbicort, hun har selv navngitt preparatet.

Medisinbruken får enkelte svenske avislesere til å se rødt.

Sveriges største avis Expressen skriver i ettermiddag at flere av deres lesere kommer med krasse anklager mot den doble gullvinneren i Oslo-VM. Også hos Aftonbladet melder om en flom av dopingpåstander.

Noen mener Rognes-jenta ikke burde fått deltatt. Andre sammenlikner 30-åringen med Johann Mühlegg, spansktyskeren som ble doptatt i 2002-OL.

«Marit är dopad. Hur kan detta accepteras?», kommenterer Andreas hos Expressen.

Anklager mot Marit - Det er mange lesere som har henvendt seg til oss, og til SVT. Mange ringer. Noen forsvarer Marit, men de fleste kommer med anklager, sier Expressens VM-reporter i Oslo, Ludvig Holmberg, til Dagbladet.

Broderfolket er så skeptiske til Bjørgen at SVTs Jonas Karlsson tok opp Bjørgens medisinbruk på direkten i «Vinterstudion» i dag, skriver Expressen.

Karlsson mener det i utgangspunktet er problematisk at verdens beste kvinnelige skiløpere bruker en astmaspray som er klassifisert som doping.

SKAPER DEBATT: Marit Bjørgen gikk inn til sitt andre VM-gull på hjemmebane i dag. Det har svenskene vanskelig for å akseptere. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SKAPER DEBATT: Marit Bjørgen gikk inn til sitt andre VM-gull på hjemmebane i dag. Det har svenskene vanskelig for å akseptere. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Men SVT-kommentetatoren velger å forsvare Bjørgen knallhardt.

- Marit Bjørgen har dispensasjon. Hun har en tilsvarende dispensasjon som mange andre skiløpere har. Blant annet har den svenske landslagslegen Magnus Dyborn fortalt at halve det svenske laget har en liknende dispensasjon, sier Karlsson.

Og han understreker det som er allment kjent, at medisinen bare virker på de som har astma.

Øker ikke kapasiteten - Om Charlotte Kalla skulle tatt dette ville det ikke øke hennes kapasitet. Om Marit Bjørgen hadde vært 100 prosent hadde hun ikke fått økt kapasitet ved å ta det, sa TV-kommentatoren etter at Bjørgen gikk i mål til sitt andre gull.

Dopingpratet startet ikke med svenske skriblere på nettet. Før VM-start har Petra Majdic vært kritisk til Bjørgens medisinbruk, og under OL i Vancouver kom polske Justyna Kowalczyk med en rekke stikk mot den norske langrennsdronningen.

På dagens pressekonferanse etter 15 km-seieren måtte Bjørgen på nytt snakke om sin bruk av symbicort.

- Jeg har astma. Men jeg har papirer på at jeg har lov til å bruke astmamedisin. Det betyr litt for hastigheten min i sporet, men hvis jeg ikke hadde trent hardt ville jeg aldri tatt gullmedaljen. Grunnen til at jeg går fort er fordi jeg har gjort en god jobb i mange år, både fysisk og på teknikksida.

Spørsmålet kom fra en utenlandsk journalist og Bjørgen ble ikke stresset.

FORSVARER MARIT: Jonas Karlsson gikk på lufta etter Bjørgens seier på SVT og fortalte at halve det svenske landslaget bruker samme medisin. Foto: SIGVE KVAMME
FORSVARER MARIT: Jonas Karlsson gikk på lufta etter Bjørgens seier på SVT og fortalte at halve det svenske landslaget bruker samme medisin. Foto: SIGVE KVAMME Vis mer

- Hvis jeg ikke hadde astmamedisin ville jeg kanskje ikke gått så fort. Men jeg har papirer på at jeg trenger det, gjentok Bjørgen.

- Ingen kommentar Kowalzcyk hadde muligheten til å være kritisk mot gullvinneren på samme pressekonferanse, men lot være da astma igjen ble et tema.

- Ingen kommentar, sa Kowalzcyk

Det norske støtteapparatet har gjentatte ganger understreket at Bjørgen bruker medisinen fordi hun trenger den mot alvorlig astma, og lungespesialister gjennomførte testene før skiløperen fikk grønt lys.

KRITISK: Justyna Kowalczyk har tidligere antydet at Bjørgen vinner på grunn av astmamedisinen. I dag ville den polske jenta ikke snakke om det. Foto: AP/Jens Meyer
KRITISK: Justyna Kowalczyk har tidligere antydet at Bjørgen vinner på grunn av astmamedisinen. I dag ville den polske jenta ikke snakke om det. Foto: AP/Jens Meyer Vis mer