KNUST: Therese Johaug var helt knust på torsdagens pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
KNUST: Therese Johaug var helt knust på torsdagens pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Dopingsjokket

Svensk ekspert: - Hun skal straffes. Jeg tror ikke vi får se Johaug på startstreken i år

- En personlig katastrofe.

Torsdag skulle være en festdag for norsk skisport. Det skulle være kickoff på Ullevaal stadion og VM-sesongen skulle sparkes i gang. I stedet smalt dopingbomba med Therese Johaug (28).

- Jeg tror ikke vi får se henne på startstreken i år. Absolutt ikke, sier Expressens langrennsekspert Tomas Pettersson til NRK.

16. september brukte hun en krem mot solbrente lepper. Kremen, som lege Fredrik S. Bendiksen kjøpte i Italia, inneholdt stoffet clostebol. Det står på forbudslista til det internasjonale skiforbundet WADA.

KRITISK: Tomas Pettersson i Expressen mener Therese Johaug må straffes. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Tomas Pettersson i Expressen mener Therese Johaug må straffes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Saken blir nå etterforsket. Utfallet er uvisst. Straffen kan bli alt fra advarsel til utestengelse i fire år.

- Verdensstjerne, anabole sterioder og en norsk jente. Jeg har skrevet en kommentar i dag som jeg aldri trodde jeg skulle skrive. Det er et sjokk, virkelig, sier Pettersson til NRK.

Kommentaren han sikter til er lagt ut på Expressen sine nettsider.

- Hun har null skyld i sine egne øyne. Bare tårer. Men jeg er lei meg, Therese Johaug. Det holder faktisk ikke. Du skal straffes, skriver Pettersson og karakteriserer det hele som en personlig katastrofe.

Sammenliknes med Mühlegg

I tillegg til legen, Fredrik S. Bendiksen, mener Pettersson saken bør få konsekvenser for folk i skiledelsen.

Også tidligere i dag kom det skarp kritikk fra svensk hold. Den tidligere spaltisten i storavisa Aftonbladet - den nå frittstående Lasse Anrell - sammenliknet Johaug med den spanske skiløperen Johann Mühlegg. Han gikk som et uvær under OL i Salt Lake City i 2003, men ble seinere avslørt som en doper og juksemaker av stort format.

JUKSEMAKER: Johann Mühlegg. Foto: NTB Scanpix
JUKSEMAKER: Johann Mühlegg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det finnes ingen andre skiløpere enn Johaug som jeg har sett gå på ski på den måten, slo Anrell fast i et intervju med Expressen.

- Jeg skrev en kronikk i Nye Wermlands-Tidningen for to uker siden. Der foreslo jeg at norsk skisport burde stenge ute alle sine løpere i to år for å rydde opp i sitt eget dopingreir. Jeg ble hånet for dette. Men dette kravet er selvsagt nå. Norsk skisport stinker. De må gjøre noe for å redde egen anseelse og sporten.

Overrasket

- Jeg blir overrasket om hun står på startstreken under VM i Lahti i februar, slår Pettersson i Expressen fast.

Heller ikke fra konkurrentene er det trøst å få. Den finske skiløperen Aino Kaisa Saarinen kjøper ikke Johaugs forklaring. Hun mener Verdens antidopingbyrå (WADA) må granske hele den norske skisporten.

– Disse sakene burde gås gjennom så raskt og transparent som mulig. Det hadde vært bra både for Norge og for langrennssporten, sier hun til det finske nyhetsbyrået FNB.

Saarinen kjøpte selv den aktuelle salven på et apotek i Italia torsdag. Hun sier hennes første reaksjon på nyheten var at hun følte seg dårlig.