Svensk ekspert: -­Håper hun feiler

Den svenske legenden og skiskyttereksperten Björn Ferry dømmer egen landslagsutøver nord og ned.

<strong>NY HVERDAG:</strong> Stina Nilsson står foran en sesong som skiskytter.
Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB
NY HVERDAG: Stina Nilsson står foran en sesong som skiskytter. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Stina Nilsson (27) i mars avslørte at hun ville bytte fra langrenn til skiskyting, reagerte mange med stor overraskelse.

27-åringen hadde opprinnelig tenkt til å satse på langrenn fram til OL i 2022. Deretter var planen å bytte til skiskyting. I stedet startet jobben allerede før inneværende sesong.

I april kom beskjeden om at Nilsson gikk direkte inn i elitelandslaget i skiskyting. Siden mai har Nilsson trent for fullt, og det er knyttet stor spenning til hvordan hun vil prestere når sesongen begynner i november.

Ønskescenario

En som er spent på å se Nilsson med gevær på ryggen er den tidligere skiskytteren Björn Ferry (42), som også byttet fra langrenn til skiskyting som aktiv.

Samtidig har han en ønskescenario:

- Nå er jo jeg på den andre siden, så det beste hadde vært om det gikk skikkelig dårlig i begynnelsen og at Stina overrasker positivt en gang iblant og deretter kommer tilbake og vinner et OL-gull, sier Ferry til svenske Expressen.

- Eller at det går bra på den første konkurransen og at hun seinere havner i en dyp dal i ett og et halvt år og reiser seg etter det, sier han videre.

<strong>GIKK SAMME VEI:</strong> Björn Ferry gikk også fra langrenn til skiskyting.
Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
GIKK SAMME VEI: Björn Ferry gikk også fra langrenn til skiskyting. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 Vis mer

Utsatt

Nilsson ville trolig konkurrert i IBU-cupen, nivået under verdenscupen. IBU-cupen er utsatt fram til nyåret på grunn av coronapandemien.

Samtidig har Det internasjonale skiforbundet (FIS) åpnet for at to kvinner og to herrer fra hver nasjon kan delta i verdenscupen, selv om de formelt sett ikke er kvalifisert.

Dermed kan Nilsson få sin verdenscupdebut allerede denne sesongen.

- Nå som Sverige har så mange startplasser går jeg ut fra at Stina kommer til å få gå noe. Men kanskje ikke at hun får gå alle øvelser, hun er ikke selvskreven, sier Ferry, som mener det er trist for hennes del at det ikke blir noe IBU-cup.

Ikke den første

Nilsson er ikke den første til å bytte mellom de to idrettene. Svenskenes egen Magdalena Forsberg (53) gjorde det med stor suksess på 90-tallet og fikk med seg seks VM-gull og sammenlagtseier i verdenscupen i skiskyting, mens norske Grete Ingeborg Nykkelmo (58) i sin tid tok VM-gull i både langrenn og skiskyting.

I nyere tid har en annen langrennssprinter i Denise Herrmann også blitt en av verdens beste skiskyttere.

- Det blir spennende. Følger hun Denise Herrmann, tar det 2-3 sesonger før hun er helt i verdenstoppen, sa Marte Olsbu Røiseland til Dagbladet i mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer