OL-dramaet rundt Petter Northug

Svensk ekspert feller knusende Northug-dom

- Kunne risikert en dyster fiasko.

SLITER: Petter Northug har overhodet ikke fått det til denne sesongen. Sannsynligheten for OL-deltakelse er svært liten.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SLITER: Petter Northug har overhodet ikke fått det til denne sesongen. Sannsynligheten for OL-deltakelse er svært liten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Alt tyder på at Petter Northug (32) ikke skal til OL i Sør-Korea. Forkjølelsen han har pådratt seg sitter dypt i brystet, opplyser trener Stig Rune Kveen. Og legger til:

- Verdenscupen i Planica til helga utgår. Vi er innforstått med at OL også ryker!

Northug kan bli tatt ut på skjønn, men per i dag synes denne muligheten teoretisk. I Sverige har SVT-kommentator Jacob Hård fulgt Northug med spenning den siste tida. Og han feller en knusende dom over det han har sett:

- Det virker ikke som om Petter Northug kommer til OL. Og bra er det, skriver Hård i en kommentar.

- Det lille vi har sett av nordmannen i vinter er en blek skygge av hva han har vært. Vi kunne risikert at Sør-Korea ble en dyster fiasko.

Elendig sesong

Northug har hatt en elendig sesong. Under sprintverdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember kom han på 32. plass. I Skandinavisk Cup i Finland 7. januar endte han på 48. plass. Dette er stort sett det vi har sett til Northug denne sesongen.

FIASKO: Petter Northug endte på 32. plass på Lillehammer i desember. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FIASKO: Petter Northug endte på 32. plass på Lillehammer i desember. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Om situasjonen sier Hård:

- Nå vet du naturligvis aldri med Petter Northug. I år mindre enn noen gang. Han har holdt seg på sin kant. Svaret vi får fra norske eksperter på våre spørsmål om Petter er: Vi vet ikke.

Den svenske eksperten stiller spørsmål ved om Northug fortsatt har gløden som trengs. Han sier at det ikke er noen umulighet at han kan komme tilbake, men det krever steinhardt arbeid.

Langrennsekspert Fredrik Aukland uttalte på NRK onsdag kveld at han tviler på at Northug kommer tilbake på toppnivå. Tidligere sportssjef Åge Skinstad er nå langrennsekspert for Eurosport. Han vil ikke avskrive trønderen:

- Det viktigste er at Petter blir frisk og får trent, sier Skinstad til Dagbladet.

EUROSPORT-EKSPERT: Åge Skinstad. Foto: NTB scanpix
EUROSPORT-EKSPERT: Åge Skinstad. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror heller ikke det blir tatt ut mer enn ti eller elleve løpere i OL-troppen. Det betyr at minst én plass gjenstår. Petter har ikke noe å gjøre i OL nå. Men det er rundt en måned igjen til mesterskapet. Jeg ville avskrevet en hvilken som helst annen løper. Men så lenge det er Petter Northug, kan du aldri vite.

Irritert

Skinstad fortsetter:

- Jeg tror det irriterer ham noe helt jævlig at han ikke har fått trent som planlagt, på grunn av sykdom og avbrudd. Men historien har vist at det kan snu fort. Før VM i Liberec i 2009 kom han på 60. plass på ei tremil.

Annerledes var det i tsjekkiske Liberec. Da tok trønderen tre gull.

Langrennsekspert Jacob Hård tror Northug kan komme tilbake til VM i Seefeld i 2019 hvis han brenner for oppgaven og har klokt lederskap rundt seg. Han legger ikke skjul på at han vil savne duellen i Pyeongchang mellom Northug og wonderboyen Johannes Høsflot Klæbo.

OL starter den andre uka i februar.