Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk ekspert lurt av Petters skuespill

Northug får blågul hyllest for opptredenen.

GULLGLEDE: Øystein Pettersen kaster seg over Petter Northug etter at trønderen gikk i mål på lagsprinten mandag. I forkant rundlurte Northug russeren i bakken. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
GULLGLEDE: Øystein Pettersen kaster seg over Petter Northug etter at trønderen gikk i mål på lagsprinten mandag. I forkant rundlurte Northug russeren i bakken. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Direkte 20.15: Følg herrestafetten i OL-studio

(Dagbladet): På mandagens lagsprint prøvde Petter Northug noe nytt i finalen, med Øystein Pettersens superjobb som grunnlag: Riktignok var det Petter som tok opp jakten på Axel Teichmann i det aller siste heatet, men i den første motbakken spilte han utmattet for å få russeren Aleksej Petukhov forbi seg, slik at han kunne svi av krefter på å hente inn tyskeren.

Taktikken fungerte helt perfekt. Petukhov sørget for å få tyskeren innen rekkevidde med Northug på slep - og den siste bakken sa Petter takk for følget og rykket forbi.

Nå får Northug svenskeros og et forslag om nominasjon i kategorien beste mannlige hovedrolle.

- Han burde definitivt få en skuespillerpris, for jeg syntes han så veldig sliten ut, sier SVT-ekspert og tidligere OL-medaljør Niklas Jonsson til Expressen.

Fikk posisjonenOg Northug var raskt ute med å nominere seg selv også.

STAFETTLAGET: Martin Johnsrud Sundby, Lars Berger, Odd-Bjørn Hjelmeset og Petter Northug skal forsvare Norges ære på 4 x 10 kilometer i kveld. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
STAFETTLAGET: Martin Johnsrud Sundby, Lars Berger, Odd-Bjørn Hjelmeset og Petter Northug skal forsvare Norges ære på 4 x 10 kilometer i kveld. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

- Jeg må få en pris for det skuespillet, jeg kan ikke skjønne annet. Det er bare å sette på slow motion, sa Petter til Dagbladet etter gulløpet.

Slik beskriver han skuespillerprestasjonen:

- I den første bakken så jeg en russisk fot da jeg snudde meg. Da prøvde jeg å spille ganske sliten, og han beit ganske fort på den. Så fikk jeg posisjonen bak ham, og da vi kom inn i den siste bakken kjørte han hardt fra bunnen. Det var perfekt, og akkurat det jeg hadde håpet på med den skuespillertaktikken. Da det var igjen 75 meter av bakken var det på tide å gjøre mitt rykk. Jeg fikk tettet luka til Teichmann ganske fort. Så lå jeg i den posisjonen inn på stadion, og da var det bare å sette fart.

Mer lureriDet har blitt mer lurerigåing i langrenn de siste åra. Det er ikke sånn som i gamledager, hvor løperne bare gikk så fort de kunne og så fikk tida til slutt vise hvem som kunne klatre opp på pallen.

Med stadig flere fellesstarter er taktikk en stor del av idretten.

Niklas Jonsson mener Northug er en ener i klassen - og han synes ikke det er usportslig å drive med litt lureri.

- Det er jo arrangørene som har bestemt konkurranseformen med mange fellesstarter og da får vi denne typen løp. Northug er en løper som ikke bare kan stikke fra, men er han med i slutten av løpet vinner han. Han ville vært dum om han dro bare for å være rettferdig. Det er om å gjøre å komme først til mål, sier svensken.

Vil ta igjen kameraetOg i kveld kan Northug komme først i mål igjen - Norge er gullfavoritter i kveldens OL-stafett.

IMPONERT: Niklas Jonsson skryter av Petter Northugs taktikkeri. Foto: EPA
IMPONERT: Niklas Jonsson skryter av Petter Northugs taktikkeri. Foto: EPA Vis mer

Martin Johnsrud Sundby og Oddbjørn Hjelmeseth tar seg av klassiskdelen. Lars Berger og Petter Northug går de to siste etappene i fri teknikk.

Blir ikke overrasket om det ender i en ny spurtduell, og da er ingen sterkere enn Northug. Eller, han mener faktisk at det er én gjenstand som kan holde følge med ham på oppløpet.

Den eneste tingen som kan matche meg på oppløpssida er det kameraet som går ved siden av oss.

- Skal du ta det også?

- Jeg skal kjempe med det. Om jeg skyter litt mer fart på oppløpet tror jeg at jeg kan slå det. Så får vi se hvor bra utstyret er, sier Northug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!