Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug fem minutter bak i Sverige

Svensk ekspert om Northug: - Ser ut som en trist slutt på sagaen om Northug

Expressens Tomas Pettersson tror ikke Northug blir å se i OL.

LANGT BAK: Petter Northug var over fem minutter bak i comebacket i skiløypa. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
LANGT BAK: Petter Northug var over fem minutter bak i comebacket i skiløypa. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Northug gikk endelig skirenn igjen. Northug startet fellesstarten over tre mil i Piteå godt og lå i sin vante posisjon på enden av tetfeltet.

Men etter omkring 13 kilometer ble tempoet skrudd opp i tet og Northug klarte ikke lenger å henge med der fremme. Deretter forsvant tiden jevnt og trutt og Northug ble slått av både Jørgen Brink og Emil Jönsson i Piteå.

Til slutt var Northug fem minutter og seks sekunder bak vinneren og ble nummer 48.

- Jeg skjønner at det (resultatlisten) kan se brutalt ut, men det viktigste var at Petter fikk gjennomkjøringen han trengte, sier Northug-trener Stig Rune Kveen til NTB.

Det virket ikke som om Northug tynet kroppen for fullt de siste fem kilometerne og han hadde ingen hastverk da han rolig gikk over mållinjen.

- Han la vel ikke så mye kraft i løpet etter hvert. Resultatet er ikke imponerende, men det var gjennomkjøringen som var viktig. Han trengte å konkurrere før NM, så det er jeg glad for at han gjorde. Nå får vi bare se hva som skjer de neste ukene, sier Kveen.

-Umulig å konkludere

Torsdag skal Northug i aksjon i NM-sprinten for å forsøke å kvalifisere seg til OL. Petter Skinstad er NRK-ekspert i langrenn og til tider treningspartner for Northug. Han sier til Dagbladet at det er vanskelig å trekke noen konklusjoner etter løpet.

- Det som man må ta med en klype salt her er at der er Petter Northug vi snakker om. Fikk han svarene han trengte og kjente at formen er grei nok, kan han ha tenkt at NM kommer til uka og at han ville spare krefter til det, forklarer Skinstad.

Skinstad presiserer at han ikke så løpet selv, men har studert tidene på de forskjellige passeringspunktene i løypa. Han mener det ikke er utenkelig at Northug viser seg fra en bedre side i NM.

- Det er umulig å si med en løper som Petter, som er litt samme type som Thomas Alsgaard og Johan Olsson, som kan gå svake løp og praktløp med korte mellomrom og kjenner egen følelse om formen utrolig godt.

Skinstad tror imidlertid at det nå er mindre sannsynlig at Northug klarer å kvalifisere seg til distanserennene enn sprintrennene i OL.

- Det er ikke noe vits å i konkludere etter dette, fordi det var et uviktig løp for OL-uttaket, men om man skal tolke noe som helst er det nok at det er i sprint og sprintstafett at Petter nok har størst mulighet til å kvalifisere seg, sier Skinstad.

Forskjellige idretter

Expressens kommentator Tomas Pettersson er på langt nær like imponert over Northugs innsats i Skandinavisk Cup. I Val di Fiemme sier Pettersson til Dagbladet at han er overrasket over svakt Northug gikk i comebacket.

SKUFFET: Tomas Pettersson fra Expressen tror ikke Northug blir å se i OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET: Tomas Pettersson fra Expressen tror ikke Northug blir å se i OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg trodde aldri vi skulle få se dagen hvor Petter Northug får stryk med over minuttet av Jørgen Brink. Det sier vel alt om løpet hans.

Hva gjør dette for Northugs OL-sjanser?

- I og med at Petter valgte å stille opp forventet jeg at vi skulle få noen form for positiv beskjed, nå fikk vi en total negativ beskjed og per dags dato må vi si; Nei, han går ikke i OL, sier Pettersson.

- Det er ulike idretter fra det vi så på herrenes 15 km her i Tour de Ski i går. Det ser ut som trist slutt på sagaen om Petter Northug det her, sier Pettersson til Dagbladet.

Sju nordmenn først

Det ble hele sju nordmenn først i mål i Piteå.

Ingen kunne gjøre noe med 21 år gamle Mattis Stenshagen som var overlegen på oppløpet og vant foran Martin Løwstrøm Nyenget og Johan Hoel.

De fire neste norske var Mathias Rundgreen, Eirik Sverdrup Augdal, Daniel Stock og Espen Udjus Frorud.

Det var stor norsk dominans hele helga på herresiden i Piteå. Eirik Brandsdal vant sprinten fredag, mens Eirik Sverdrup Augdal tok seieren på 15 km skøyting lørdag.

Manglet motivasjon

Petter Northug gikk sitt første skirenn siden han dro hjem fra verdenscupen på Lillehammer tidlig forrige måned.

Det var lenge usikkert om Northug skulle gå, men i går bestemte Northug seg for å ta turen til Nord-Sverige.

Northugs trener Stig Rune Kveen sa til Dagbladet i går at Northug hadde manglet motivasjon for å gå skandinavisk cup, men valgte til slutt likevel å gå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!