Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk EM-helt:
- Jeg er kvinne

Tidligere stavhopper Martin Eriksson lever nå som Veronica.

LEVER SOM VERONICA: Mars 2000 satte Martin Eriksson svensk rekord i stavhopp, vant EM-sølv innendørs og deltok i OL samme år. Foto: Mark Earthy / TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix
LEVER SOM VERONICA: Mars 2000 satte Martin Eriksson svensk rekord i stavhopp, vant EM-sølv innendørs og deltok i OL samme år. Foto: Mark Earthy / TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix Vis mer

Mars 2000 satte Martin Eriksson svensk rekord i stavhopp, vant EM-sølv innendørs og deltok i OL samme år. Eriksson vant også seks SM-gull.

I dag lever 48-åringen som kvinne og heter Veronica Eriksson. Allerede som aktiv og veldig tidlig i livet hadde Eriksson tanker om å leve som kvinne.

- Jeg har veldig tidlige minner om det, men så har jeg holdt på med sport og da blir man macho den andre veien. Det er ganske vanlig for transkvinner at man prøver å overdrive det maskuline for å skjule det. Jeg prøvde å kompensere og fortrenge det gjennom å være ekstra mannlig i stedet, sier Eriksson i podkasten Kommentatorerna, gjengitt i svenske Aftonbladet.

- Jeg holdt det inne og tenkte at jeg ikke skulle komme ut og det var først når karrieren ble avsluttet at jeg begynt å tenke på det. Men jeg lurte på om jeg virkelig kunne være transseksuell, for det er så utrolig usannsynlig. Jeg tenkte at det ikke går, men så ble det sterkere og sterkere. Så gikk åra og jeg fortrengte det igjen, sier Eriksson videre.

- Enkelt

Eriksson forsøkte å fortrenge sin egen identitet så lenge som mulig, samtidig som hun kledde seg som kvinne, blant annet på jobb, og en dag fikk hun nok. Da fortalte hun til alle kollegene at hun var kvinne, og sier at ingen reagerte på det.

- Det var veldig enkelt å komme ut som transseksuell, det er nok vanskeligere å komme ut som homofil, sier Eriksson.

Eriksson har i dag gått gjennom hormonbehandling, ansiktskirurgi og har også fått sitt juridiske kjønn endret. Nå gjenstår underlivsoperasjon.

Veronica Eriksson står fram i podkasten Kommentatorerna.
Veronica Eriksson står fram i podkasten Kommentatorerna. Vis mer

Vanskelig som aktiv

Eriksson har kone og barn. Hun mener det ikke ville vært mulig å gå gjennom samme prosess som aktiv idrettsutøver.

- Det var ikke noe jeg kunne tenke meg da, men i ettertid hadde det sikkert vært fint å være ute av skapet da. Men i samme øyeblikk som jeg hadde startet på en kjønnsendring hadde karrieren sannsynligvis tatt slutt. Da kunne jeg ikke hoppet, sier Eriksson.

Svenske Armand Duplantis (20) satte for øvrig lørdag kveld ny verdensrekord i stav. Den nye rekorden lyder på 6,17 meter.

Duplantis er Sveriges første verdensrekordholder i friidrett siden Patrik Bodén hadde verdensrekorden i spyd i drøye tre måneder i 1990, skriver NTB.