Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk fiasko er Norges beste VM-sjanse

Får det tøft i kampen med Portugal om andreplassen.

NORGE KAN SENDE BEGGE DISSE UT AV VM: Portugal og Cristiano Ronaldo kjemper med Sverige Zlatan Ibrahimovic om andreplassen i gruppe 1. Om begge taper for gruppeleder Danmark på bortebane, står de i fare for å bli passert av Norge i kampen om VM-playoff. Foto: Niklas Larsson, AP/Scanpix
NORGE KAN SENDE BEGGE DISSE UT AV VM: Portugal og Cristiano Ronaldo kjemper med Sverige Zlatan Ibrahimovic om andreplassen i gruppe 1. Om begge taper for gruppeleder Danmark på bortebane, står de i fare for å bli passert av Norge i kampen om VM-playoff. Foto: Niklas Larsson, AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk stillingen i alle de europeiske VM-gruppene

(Dagbladet.no): Det norske VM-håpet ble tent etter 4-0 mot Skottland i går. Nå er Drillos menn bare ett poeng bak andreplassen som kan gi VM-playoff - åtte av ni toere møtes etter ferdigspilt VM-kvalifisering.

Det kan bli enten Zlatan Ibrahimovic eller Cristiano Ronaldo Norge må holde bak seg for å sikre seg en playoff-plass.

TV 2-ekspert Nils Johan Semb mener at enten Sverige eller Portugal i gruppe 1 kan bli den ene gruppetoeren Norge må slå.

Med full pott i de to siste kampene ender Norge på 12 poeng.

- Jeg tror ikke det er mange grupper der toerne havner på 12 poeng eller mindre. Den beste muligheten tror jeg er i gruppa til Sverige og Portugal. Ett av lagene der må helst vinne alle fire for å holde Norge bak seg, tror Semb.

Spenning i oktober
Norge må som kjent vinne sine to siste kamper borte mot Island 5. september og hjemme mot Makedonia 9. september. I tillegg må Skottland avgi poeng i en av hjemmekampene mot Makedonia og Nederland.

Og hvis dette skulle klaffe, er det fortsatt duket for norsk neglebiting 10. og 14. oktober. Da avgjøres alle de andre europeiske VM-gruppene der det er seks lag mot bare fem i Norges gruppe 9.

Etter at toerne i gruppene med seks lag får strøket sine resultater mot det svakeste laget i gruppa, møtes de åtte beste toerne til playoff-kamper om de fire siste europeiske VM-plassene.

Sverige eller Portugal
Semb tror altså mest på gruppe 1. I  øyeblikket leder Danmark gruppa med 16 poeng foran Ungarn med 13. Men Ungarn har igjen Danmark, Sverige og to ganger Portugal i sine fire siste kamper.

Bak dem lurer Zlatans Sverige og Ronaldos Portugal - begge med ni poeng.

HÅPER PÅ PLAYOFF: Nils Johan Semb mener toeren i gruppe 1 kan havne bak Norge på toertabellen. Foto: Lise Åserud, Scanpix
HÅPER PÅ PLAYOFF: Nils Johan Semb mener toeren i gruppe 1 kan havne bak Norge på toertabellen. Foto: Lise Åserud, Scanpix Vis mer

- Nøkkelen for Sverige er vel å slå Ungarn borte, for da har de igjen Malta borte og Albania hjemme. For å gå forbi Norge må de da ha uavgjort mot Danmark i Parken, sier Semb.

For selv om svenskene i går takket Norge for hjelpen, var det bare fordi de er sikret å ikke bli dårligste toer dersom de vinner sine fire siste kamper. Det blir ingen enkel sak.

Uten poeng i Parken kan Sverige havne på samme antall poeng som Norge - etter at kampene mot sannsynlig gruppesekser Malta er strøket. Da avgjør målforskjellen.

For øyeblikket har Sverige fire plussmål mot Norges éne. Men om vi stryker 4-0-seieren mot Malta, har Sverige faktisk sluppet inn like mange som de har scoret.

Det samme gjelder for Portugal. De har også fire plussmål i øyeblikket, men mister dem hvis 4-0-seieren borte mot Malta strykes. Portugal skal spille borte mot Danmark og Ungarn i sine to neste kamper.

- Også gruppa med Nord-Irland og Polen er en mulighet. Det beste hele veien er uavgjorte kamper, at flere lag tar poeng fra hverandre, sier Semb.

Totalt tror han det er snakk om to-tre grupper hvor toerne kan ende på omkring tolv poeng.

Trygg på andreplassen
Semb føler seg rimelig sikker på at Norge blir nummer to i sin gruppe.

- Jeg tror Norge vinner sine to, og jeg tror ikke Skottland vinner sine to kamper. Det har jeg sagt lenge. Jeg synes Norge er det nest beste laget i gruppa, og har det nest beste mannskapet. Det syntes jeg også før kampen i går, sier Semb til Dagbladet.

Han anser Skottland - Makedonia som en relativt åpen kamp med Skottland som en liten favoritt på grunn av hjemmefordelen.

- Men skottene slår ikke Nederland selv om de ikke har noe å spille for. Det er klasseforskjell på de lagene, mener han.

Scheie håper på Nederland
Også NRKs Arne Scheie er optimist i forhold til Norges sjanser til avansement - med de nødvendige forbeholdene.

- Det som er litt kjedelig er jo at vi er avhengige av hjelp fra andre. Jeg tror Norge har mulighetene til å vinne begge kampene. I tillegg må skottene må avgi poeng hjemme mot enten Makedonia eller Nederland, sier han til Dagbladet.

I tillegg kommer selvsagt usikkerheten rundt hvor mange poeng de andre gruppetoerne ender opp med. Men i første omgang må Norge sikre andreplassen i gruppa. Scheie tror det er Nederland som kan hjelpe Drillos menn.

- Men jeg er veldig tvilende til hvordan Nederland forholder seg på bortebane når alt er avgjort. Vi må gå ut fra at de opptrer profesjonelt. De legger en viss stolthet i dette, nederlenderne også. Jeg tror Nederland tar poeng mot Skottland, sier Scheie.

Sjekk stillingen i alle de europeiske VM-gruppene

TROR PÅ ANDREPLASS: Arne Scheie tror Norge tar andreplassen i gruppa, men vil ikke spå noe om utfallet av de andre gruppene ennå. Foto: Erlend Aas, Scanpix
TROR PÅ ANDREPLASS: Arne Scheie tror Norge tar andreplassen i gruppa, men vil ikke spå noe om utfallet av de andre gruppene ennå. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!