Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge - Ungarn 36 - 29 Håndball-EM 2020

Svensk fiasko forandrer alt

Søndag skulle det vært en svensk/norsk prestisjekamp. I stedet kan Sverige bli slått ut av sitt eget EM.

NESTEN UTSLÅTT: Sverige fortviler etter sjokktapet mot Portugal. Søndag kan de bli slått ut av sitt eget EM. Det avgjør Norge. FOTO:Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX .
NESTEN UTSLÅTT: Sverige fortviler etter sjokktapet mot Portugal. Søndag kan de bli slått ut av sitt eget EM. Det avgjør Norge. FOTO:Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX . Vis mer

BARE Norge står igjen av de tre nordiske EM-favorittene. Tomme stoler i hallen i Malmø forteller om dansk sjokkexit fra mesterskapet, og nå følger arrangøren Sverige snart etter:

  • Søndag kan håndballgutta sende svenskene ut av deres eget EM.

Rett fra bråket om pubturen til et par av de stjernene sine, ble Sverige i kveld ydmyket foran sitt eget publikum. Den stolte håndballnasjonen tapte med hele ti mål mot Portugal (25 - 35).

- Total kollaps, beskriver Expressen nederlaget, men etter en overraskende svak innledning på mesterskapet speilet det sviendetapet også et svakere svensk lag enn ventet. Hjemmebanefordelen har ikke klart å kompensere for et par avgjørende skader.

For dette var det samme portugisiske mannskapet som Norge slo greit med seks mål for to dager siden.

ETTER bare en runde i mellomspillet framstår da også Norge som det klart beste laget i denne gruppa. Men den posisjonen er ikke nødvendigvis så mye verdt i en europeisk herrehåndball som for tida svinger fort.

Vel var håndballgutta glitrende mot Ungarn tidligere i kveld, men ble skremt av en dramatisk skade. Gullhåpet hang plutselig i to fingre på høyrehånda til Magnus Abelvik Rød. Så viktig er denne unggutten blitt for laget.

Nest etter Sander Sagosen er stjerneskytteren Rød spilleren Norge ikke må miste i dette mesterskapet. Det kan fortsatt skje selv om Magnus selv satt tappert smilende på benken i sluttminuttene og forsikret at han var på banen i neste kamp. Før han forsvant til røntgen.

Det er ikke fingrene på den effektive skuddarmen hans som ble forslått rett etter pause, men denne smellen var røff.

Foreløpig blir det ikke vurdert som brudd, men det blir altså en ny sjekk.

DET ble det forsåvidt også på den høyrebacken Abelvik Rød måtte forlate. Røslige Harald Reinkind kom inn, og spilte svært godt. Det viser at dekningen er solid på denne plassen, men et lag som vil ta EM-gull trenger mer.

Sist vinter ble jo nettopp Magnus Abelvik Rød skadet i semifinalen etter å ha skutt Tyskland i stykker. Han klarte å komme på banen to dager seinere til finalen, men holdt slett ikke samme kvalitet. Det var en av årsakene til at Norge ble rundtspilt av et lang mer modent dansk lag.

har Magnus brukt året godt. Utviklingen hans har gitt det norske angrepsspillet en ny dimensjon. Den ekstreme skuddstyrken kombinert med god fart i 1 mot 1 duellene, har gjort det vrient for motstanderne å velge presshøyde.

Da ungarerne etter hvert kom for lavt, svarte Magnus med en skuddrekke som satte standarden for denne kvelden. Men da var ungarerne allerede i trøbbel fordi de satset offensivt mot et norsk lag med tre fotrappe bakspillere.

Og fordi dette norske laget er blant verdens absolutt beste.

I NOEN kamper lykkes bare alt. Som for håndballgutta i de første tjue minuttene mot Ungarn da motstanderne til slutt bare ble stående stille i stum beundring. Som den vennlige ungareren som midt i det norske målrushet tok seg tid til å hjelpe Magnus Jøndal med en tapebit under skoa.

Og hvorfor ikke? Det var visst ikke noe å gjøre med de suverene norske håndballgutta likevel.

DET var det, men ikke før hver eneste gjenværende EM-motstander hadde fått en innføring i det norske toppnivået. Det er svært høyt.

I denne perioden sirklet mye av angrepsspillet selvsagt rundt Sander Sagosen, men det på et vis som mest av alt fikk fram kvalitetene rundt dette norske håndballfenomenet.

Det offensive ungarske forsvaret ga først nødvendig spillerom for farta og gutsen til Gøran Johannessen. Så trakk ungarerne seg ned mot streken, og sa med det altså bare vær så god til Magnus Abelvik Røds formidable skuddstyrke. Det ble i det minste topp underholdning for alle andre enn Ungarn.

sitt beste minnet denne perioden om en historisk kamp nettopp mot Ungarn. Det var jentenes tilbake i 2 004 da Marit Breivik hadde jobbet inn så mye fart i laget sitt at de løp ungarerne i senk i EM-finalen i Budapest Sportshall.

Det endte med 44 - 29 til Norge, finale mot OL-mester Danmark og et gull som formet internasjonal kvinnehåndball i år framover.

Akkurat slik dette herrelandslaget har mulighet til å gjøre.

FORELØPIG har de bare gjort jobben sin i et mellomspill med tre kamper til. Dette var jo innledningen håndballgutta skulle vinne:

- Norge er motiverte storfavoritter, stod det i en tippespalte, og det var vel til å stole på. At laget vårt var «motivert» altså. Odds på 1,20 for norsk seier med forbud mot å spille bare på denne kampen, var også som det skulle være fra Norsk Tipping i et TV3-miljø som ellers er dominert av internasjonal gambling sine tilbud om at du kan motta spillpenger som du garantert ikke kan tape på.

I hvert fall ikke med en gang.

TAPE kan Norge allerede når Sverige må vinne hjemme i Malmø søndag. Men selv et nytt sjokkerende EM-resultat der, behøver ikke være avgjørende for mulighetene til å nå en semifinale. Med fire av fire mulige poeng og sterk målforskjell, er håndballgutta nå ganske nær sluttspillet.

Det viktigste er å komme seg dit med et mest mulig helt mannskap. Nå er målsetningen om gull så tydelig, og nivået så åpenbart.

Da er to fingre på Magnus Abelvik Røds høyrehånd viktige nok.

For nå er det klart også for oss litt mer forsiktige at dette gjelder EM-gull.