Svensk firma beskylder norsk langrenn for ulovlig kopiering

Truer Olympiatoppen med søksmål.

JAKTEN PÅ GULLSKIENE: Norske langrennsløpere - her ved Petter Northug - har som regel de beste skiene. Det mener en svensk patentinnehaver skyldes hans oppfinnelse som han beskylder Olympiatoppen og firmaet IDT for å ha kopiert.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
JAKTEN PÅ GULLSKIENE: Norske langrennsløpere - her ved Petter Northug - har som regel de beste skiene. Det mener en svensk patentinnehaver skyldes hans oppfinnelse som han beskylder Olympiatoppen og firmaet IDT for å ha kopiert.Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

(Dagbladet): En maskin kalt Skiselector skal ifølge patentinnehaveren ha hjulpet det norske langrensslandslaget til suksess de siste åra, og vært et verdifullt verktøy når Petter Northug og Marit Bjørgen har fått hjelp til å velge ut sin skipar som har sørget for gull og heder vinterstid.

Maskinen er produsert av et svensk firma, og nå mener Peter Stenlund, mannen bak Vendolocus Development, at nordmennene har prøvd å lage sin egen kopi basert på hans patenterte oppfinnelse, og truer med søksmål. Det melder Expressen.

- Det er helt utrolig. Vi aksepterer ikke krenkelser som dette. Vi vil verne om våre rettigheter, og vi var første med dette i 2005. Vi har jobbet døgnet rundt, hvert år, og slitt som bare det. Da kan de ikke komme og kopiere rett foran nesen vår, sier Peter Stenlund, som startet firmaet.

Maskinen er et måleinstrument likt det man finner i sportsbutikker med langrennsekspertise, som hjelper med å velge rett skipar med rett spenn i forhold til vær- og føreforhold.

- Juks Bråket skal ha oppstått etter at firmaet IDT ifølge Stenlund, laget kopier av maskinen. Dette skal, ifølge Expressen ha skjedd på oppdrag fra Olympiatoppen. Både langrennssjef Åge Skinstad og smøresjef Knut Nystad tilbakeviser Skiforbundets innblanding overfor Dagbladet.

Vendolocus Development har riktignok vært inne i forbindelse med forsknings- og utviklingsprosjektet «Ski 2014» i regi av Olympiatoppen, som er et smøreprosjekt som skal sikre best mulige norske ski under OL i Sotsji om halvannet år, men dette er fullstendig uavhengig av forbundets landslag.

Nå har patentinnehaver Stenlund bedt Olympiatoppen om svar.

- Ingen går ut og jukser på denne måten. På samme måte som at man ikke doper seg. Doping er ikke akseptert i Norge, og juks er ikke akseptert, sier Stenlund.

Står på sitt Toppidrettssjef Jarle Aambø vil komme Stenlund i møte, men mener saken er et anliggende mellom IDT og Vendolocus Development.

- Vi kommer til å svare på brevet, våre jurister vil se på vår delaktighet i dette, og svare. Men dette er ikke en sak mellom oss og Vendolocus. Dette er en sak mellom dem og IDT, sier Aambø til VG.

Expressen har vært i kontakt med Svein Iversbakken i IDT. Han sier følgende om saken:

- Om han påstår at vi har krenket hans patent, noe vi anser at vi ikke har gjort, så får vi ta det i retten eventuelt, sier Iversbakken.

Deres produkt, Skianalyzer, er ikke satt i produksjon og finnes foreløpig bare i en prototype i selskapets lokaler på Toten, ifølge VG.