Håndball

Svensk fortrinn: - Syk forskjell

- Det går ut over sportslig rettferdighet, reagerer Viaplay-kommentator.

EM-VINNERE: Sveriges nøkkelspiller Jim Gottfridsson sammen med lagets norske trener Glenn Solberg. Foto: Annika Byrde / NTB
EM-VINNERE: Sveriges nøkkelspiller Jim Gottfridsson sammen med lagets norske trener Glenn Solberg. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

KATOWICE/GDANSK (Dagbladet): Oppsettet har blitt et betent tema i håndball-VM.

Mandag skrev Dagbladet om at det bare er Sverige og Egypt av de åtte kvartfinalelagene som vet hvor de skal spille en eventuell semifinale.

- En hån, raste den tidligere danske toppspilleren Rasmus Boysen.

Mesterskapet arrangeres i både Sverige og Polen. Reisebelastning og hvile blir forskjellig for alle lagene. For eksempel kommer Spania til kvartfinalen til Norge med en dag mer hvile, og én dag lenger i kampbyen Gdansk.

- Syk forskjell

Viaplay-kommentator Daniel Høglund mener VM-arrangøren Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har laget seg et problem med å ha én semifinale i Gdansk og én i Stockholm. Finalen spilles i sistnevnte by.

- Det er en syk forskjell i hvile og reisebelastning. Det går ut over sportslig rettferdighet. Eneste som blir lagt til rette for er Sverige. Sverige blir båret fram, mens andre tar rutebuss. Det er limousin og rutebuss som er forskjellen, sier kommentatoren til Dagbladet.

IMPONERT: De norske landslagsgutta blir imponert over en svensk håndballspiller. Video: RPIF Linköping Vis mer

Norges landslagssjef Jonas Wille har flere ganger vært motvillig til å snakke om oppsettet med Dagbladet.

Denne gangen svarer han derimot på spørsmål om den svenske forskjellen.

- Får Sverige en fordel her?

- Ja, det sier seg selv. Det er hyggelig for dem da, rett og slett. Klart det er gunstig for dem. Men hvor mye det har å si når man står til kampstart er vanskelig å si. Jeg kommer aldri til å skylde på det, svarer Wille.

- Men er det sportslig urettferdig?

- Jeg vet da søren hva som er mest rettferdig når man skal arrangere i to land, svarer landslagssjefen kort på spørsmålet.

IRRITERENDE: Håndballgutta reagerer på en dansk spiller som mister drakten på banen. Video: Skjern Haandbold Vis mer

- Svarteper

Like før Willes intervju kalte høyrekant Kristian Bjørnsen opplegget for håpløst, og erkjente at Norge er et av lagene som blir sittende med svarteper.

Norges kvartfinalemotstander, Spania, spilte sin siste kamp i hovedrunden søndag, ett døgn før Norge. De kunne reise fra Kraków til Gdansk mandag å forberede seg før det norske laget hadde spilt gruppefinale mot Tyskland.

Om Norge vinner sin kvartfinale venter vinneren av Danmark og Ungarn i semifinale. Norge kan altså ikke møte Sverige før i en eventuell finale eller bronsefinale. Da vil Norge måtte reise fra Polen til Sverige.

IHF har ikke besvart Dagbladets henvendelser om kampoppsettet.

Egyptisk sinne

En som ikke synes det er sportslig rettferdig er trener for Sveriges neste motstander, Egypt.

I et intervju med Aftonbladet mandag kveld regelrett totalslakter han VM-opplegget. Egypterne måtte spille sin siste kamp i hovedrunden mot Danmark seint mandag kveld i Malmö.

IMPONERT: De norske håndballgutta lar seg imponere over en snodig polsk tradisjon. Video: Euronews / Myhrvold Simensen/Skingen Vis mer

Sverige kunne på sin side reise fra Göteborg til Stockholm og starte kvartfinaleforberedelsene allerede før Egypt hadde spilt sin kamp. Akkurat som norske spillere var ikke egypterne i seng før langt på natt, før de deretter måtte reise videre tidlig tirsdag.

- Spør du meg er det urettferdig. Jeg synes ikke det er riktig måte å gjøre det på, men det er reglene, og vi må akseptere det, sier Egypts spanske trener Roberto Parrondo til Aftonbladet.

Parrondo mener en bedre løsning hadde vært at både Danmark og Egypt kunne spilt tidligere på kvelden og flydd til Stockholm etter kamp.

Norge-trener Wille erkjenner at også situasjonen for Norge ikke er ideell med tanke på søvn. Han har lagt inn noen timer i Gdansk på formiddagen hvor han åpner for at spillerne får sove ut.

- Det er forskjellig hvordan de sover etter kamp, for noen tar det lengre tid. Vi må ta det som kommer, det er ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi er gode til å ikke irritere oss over det, slår han fast.

Dagbladet har sendt spørsmål til Sveriges mediesjef om de ønsker å svare på hva de synes om VM-oppsettet. Trener Glenn Solberg eller spillerne har ikke vært tilgjengelig for spørsmål tirsdag formiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer