ANGRER: Kim Källström ønsker å presisere sine uttalelser. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / Reuters / NTB Scanpix
ANGRER: Kim Källström ønsker å presisere sine uttalelser. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kim Källström angrer etter Qatar-uttalelser

Svensk fotballprofil legger seg flat etter Qatar-uttalelser

- Det var veldig, veldig klønete av meg, sier tidligere Lyon-spiller Kim Källström til SVT.

Den tidligere landslagsspilleren har vært i hardt vær etter et intervju publisert på VM-komiteens hjemmeside.

Qatar skal arrangere VM i 2022. Flere menneskerettighetsorganisasjoner og fotballfans er svært kritiske.

- Jeg tror at man i Sverige har et bilde av Qatar som vi har fått av mediene, men det er viktig å besøke et land på egen hånd og danne et bilde med egne øyne, sier Källström i intervjuet, gjengitt av blant annet Expressen.

Källström, som la opp som fotballspiller i 2017, ble invitert for å titte nærmere på VM-forberedelsene.

- Så klart behøver Qatar å gjøre noen endringer, men de jobber veldig hardt med dette. Folk er kanskje skeptiske, men jeg har hatt det veldig bra her og det har vært en tankevekker. Noen ganger skal du ikke tro på alt du leser i mediene.

Nå tar han selvkritikk i et intervju med SVT.

- Det var veldig, veldig klønete av meg, sier svensken om uttalelsene.

De skulle bygge verdens største fotballfest i Qatar. Nå forteller de om sorg og ubesvarte spørsmål. Vi reiste til Nepal for å finne Qatar-drømmens ofre. Vis mer Vis mer Vis mer

Vil nyansere bildet

I SVT-intervjuet sier Källström, som har spilt for klubber som Djurgården, Rennes, Lyon og Arsenal, at han først og fremst ønsker å nyansere det han sa.

- Jeg har også lest om hvordan de har det i Qatar og problemene med menneskerettigheter, men da jeg var der og traff folk fra ambassaden og ILO (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen), som er underlagt FN, følte man at det kanskje ikke var slik som beskrevet i Sverige, sier 36-åringen.

Källström mener at landet forsøker å adressere de kritiske spørsmålene, og at landet utvikler seg i en positiv retning.

Store deler av kritikken har dreid seg som rettighetene til arbeidsmigrantene i Qatar, som ifølge SVT utgjør nærmere 90 prosent av landets befolkning.

I september 2018 ble de blant annet kritisert av Amnesty på grunn av at minst 78 arbeidstakere fra Nepal, India og Filippinene hadde jobbet siden februar 2016 uten å få lønn.

- Det er vel også det som er positivt med å ha et så stort arrangement som fotball-VM i et land med dette politiske systemet. De havner under lupen. Folk begynner å flytte på noen steiner, noe som skaper en endring til det bedre, sier Källström.

- SLAVERI: Tom Høgli omtaler forberedelsene til Qatar-VM i 2022 som moderne slaveri. Video: Den danske spillerforeningen Vis mer

Massiv kritikk

Den tidligere Arsenal-stjernen har måttet tåle massiv kritikk fra blant annet flere svenske sportskommentatorer.

- Han setter seg på en jævlig høy hest og hevder at alt er under kontroll fordi han har vært i landet og sett det med egne øyne, skrev Fotballdirekt-kommentator Patrick Ekwall.

- Gå hjem og tren på frispark, skrev Erik Helmersson i en leder i Dagens Nyheter.

Også den svenske fagforbundet Byggnads reagerte kraftig.

- Det har dødd over 1000 personer ved VM-byggene i Qatar. Källströms uttalelser er skadelige for vår jobb med å forbedre arbeidernes vilkår, påsto fagforbundssjef Johan Lindholm overfor Expressen.

Han inviterer Källström til å bli med dem for å møte arbeidsmigrantene i Qatar.

- Det hadde forhåpentligvis gitt ham en bedre virkelighetsoppfatning og fått han til å tenke seg om.

Källström fikk 131 kamper for det svenske landslaget. Bare tre spillere, Anders Svensson, Thomas Ravelli og Andreas Isaksson, står oppført med flere.