Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Omstridt fotballsjef truet på livet

Svensk fotballsjef skal ha blitt drapstruet: - De skulle skjære av halsen på meg og min familie

Alex Ryssholm sier at en ukjent person truet med å skjære av ham halsen om han ikke trakk seg fra sine verv i Allsvenskan-klubben AFC Eskilstuna.

TRUET: Mange misliker Alex Ryssholms metoder i fotballen. Nå har han blitt truet på livet. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Scanpix
TRUET: Mange misliker Alex Ryssholms metoder i fotballen. Nå har han blitt truet på livet. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skriver svenske Fotbollskanalen.

I en tekstmelding skal Alex Ryssholm fått streng beskjed om å forlate alle sine verv i Allsvenskan-klubben AFC Eskilstuna. Hvis ikke, ville det få dødelige konsekvenser for både ham og hans familie.

- Det verste er at de skrev det til telefonnummeret som min 89 år gamle mor bruker. Nummeret er registrert på mitt navn og er ikke hemmelig. Så det var min mor som fikk meldingen, forteller Ryssholm til nettstedet, som er en fotballplattform underlagt TV4.

- Jeg var redd hun skulle få hjerteinfarkt da hun leste det. Hun forsto at det var noen som rettet seg mot min familie. Jeg forsøkte å si til henne at det var en spøk kompisene mine fant på. Men jeg tviler på at hun trodde på det. Hun er fortsatt redd, sier Ryssholm, som skal ha anmeldt hendelsen, ifølge Fotbollskanalen.

Sterkt kritisert

Styrelederen i Eskilstuna har blitt sterkt kritisert for måten han har drevet den svenske fotballklubben. Den svenske avisa Expressen omtaler laget som det mest kontroversielle laget i Allsvenskan.

Videre skriver avisa at han blir sammenliknet med Chelsea-eieren Roman Abramovich for hans måte å drive en fotballklubb på.

Motstandersupportere har holdt opp bannere med budskap som «AFC - Fotballmordere» og «AFC - den virkelige faren for vår sport - Ta ikke denne moderne fotballen på import».

- Kritikken er ikke rimelig. Vi kjøper ikke klubber, vi skaper klubber, sa Ryssholm til Aftonbladet i mai.

Oppfordret til boikott

Supportere av den svenske fotballklubben Malmö, hvor Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem spiller, har oppfordret til boikott av Eskilstuna-kamper.

- Vi ser en fotballforening som konstant jobber i gråsonen av 51-prosentregelen gjennom deres styreformann Alex Ryssholm og hans private interesser. Vi ser en forening som motarbeider foreningsdemokrati. Vi ser en forening som forsvarer å bestride medlemskap, skrev Malmö Support.

Også Djurgården har gått hardt ut mot den nye Allsvenskan-klubben.

- AFC er en klubb som ikke har historie, supportere eller respekt for foreningsdemokratiet. Alt de har, er én manns penger, skrev den offisielle supporterunionen til Djurgården i et innlegg på deres hjemmeside.

51-prosentregelen, som ble vedtatt av Riksidrettsforbundet i 1999, skal sørge for at medlemmer har stemmemajoritet i en idrettsforening, da også fotballklubber.

Sammenliknet med Red Bull-prosjekt

Prisen for å være medlem i AFC Eskilstuna er på 1000 svenske kroner, dobbelt så mye som hos det nest dyreste laget, skriver Expressen.

I et intervju med avisa i mai, sammenliknet Sofia Bohlin, leder i den Svenske Supporterforeningsunionen (SFSU), styringen av klubben med Red Bull og deres prosjekt i tyske Leipzig og østerrikske Salzburg.

Styreformannen i AFC Eskilstuna velges over en tiårsperiode, og det kreves minst fire-femtedels majoritet når styreformannen velges, skriver Fotbollskanalen.

- Klubben har gjort en strålende reise opp til Allsvenskan i løpet av disse ti årene. Jeg har fått stor tiltro og mandat fra medlemmene der alle som har vært med på reisen er stolte over det vi har oppnådd. Vi lagde en policy på dag én og har med tida bygd opp en kontinuitet der den policyen vi har hatt fra starten, fortsatt gjelder, sa Ryssholm til Fotbollskanalen i mai.

Medlemmer som skal stemme, må også ha vært medlem foregående år for å stemme ved årsmøtene.

- Vi vil at medlemmene skal være aktive og engasjerte i klubben innen de begynner å fatte viktige beslutninger, sa Ryssholm.

  • AFC Eskilstuna ligger i skrivende stund soleklart sist i Allsvenskan. Klubben har tatt fire poeng på fjorten kamper.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!