Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk friidrettsstjerne ble hetset for homomarkering under VM i Russland

- Jeg fikk mye dritt.

- FIKK MYE DRITT: Emma Green Tregaro ble hetset etter homomarkeringen under årets friidretts-VM, men høydehopperen fikk flest positive reaksjoner. Foto: REUTERS / Dominic Ebenbichler / NTB Scanpix
- FIKK MYE DRITT: Emma Green Tregaro ble hetset etter homomarkeringen under årets friidretts-VM, men høydehopperen fikk flest positive reaksjoner. Foto: REUTERS / Dominic Ebenbichler / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i år banket den russiske nasjonalforsamlingen gjennom en lov som forbyr «homofil propaganda».

I praksis har loven vist seg å legitimere grove overgrep mot homofile, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Flere idrettsutøvere har varslet at de kommer til å demonstrere mot lovgivningen under OL i Sotsji, og i august ble den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro en av de første til å markere sin avsky mot loven.

Lakket neglene Rett før start i friidretts-VM i Moskva lakket 29-åringen neglene sine i regnbuefarger, noe hun markerte ved å legge ut et bilde på Instagram. Det fikk umiddelbart stor oppmerksomhet både i Sverige og internasjonalt.

Green Tregaro stilte i høydekvaliken med regnbueneglene, og selv om reaksjonene var stort sett positive, fikk hun også sin dose med hets.

Det er i et intervju med svenske Kanal 5s nyttårsgalla friidrettsstjernen, som ble nummer fem i VM, snakker ut om all oppmerksomheten rundt neglene, ifølge Expressen.

- Det finnes jo de som skammer seg over å være svensk fordi jeg viste hva jeg mener mens jeg hadde på landslagsklær. Noen mener at man ikke skal blande sammen idrett og politikk, og det fikk jeg mye dritt for, sier hun.

- Telefonen min nærmest eksploderte. Media hjalp til å gjøre det til en veldig stor greie, sier hun videre.

- Respektløst En av dem som reagerte offentlig på Green Tregaros regnbue-stunt var den russiske superstjernen Jelena Isinbajeva. Hun kalte den svenske jentas markering for respektløs, og sa blant annet:

KLAR TALE: Noen ganger sier et bilde mer enn tusen ord. Her er bildet Emma Green Tregaro la ut rett før start i årets friidretts-VM. Skjermdump: Instagram
KLAR TALE: Noen ganger sier et bilde mer enn tusen ord. Her er bildet Emma Green Tregaro la ut rett før start i årets friidretts-VM. Skjermdump: Instagram Vis mer

- Vi (russerne) er mot homoseksualitet innerst inne i oss selv. Jeg støtter opp om regjeringen, sa hun, men valgte seinere å moderere utspillet.

De lakkede neglene skapte så mye oppmerksomhet i Sverige at det svenske språkrådet har lagt inn «neglprotest» (nagelprotest) i den svenske ordboka.

Slår du opp på ordet i en svensk ordbok, får du denne forklaringen: «Protest som uttrykkes gjennom å lakke neglene i symbolske farger».

• Intervjuet med Green Tregaro sendes på Kanal 5 i morgen kl. 21.

KONKURRERTE MED LAKKEDE NEGLER: Green Tregaro gjennomførte høydehopp-kvalifiseringen med neglene lakket i regnbuefarger i Moskva. Foto: ERIK MÅRTENSSON / NTB Scanpix
KONKURRERTE MED LAKKEDE NEGLER: Green Tregaro gjennomførte høydehopp-kvalifiseringen med neglene lakket i regnbuefarger i Moskva. Foto: ERIK MÅRTENSSON / NTB Scanpix Vis mer