Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Merat Bahta undersøkes for dopingbrudd

Svensk friidrettsutøver risikerer å bli utestengt etter brudd på dopingreglene

Ifølge Aftonbladet skal en svensk friidrettsutøver ha unnlatt å møte på tre dopingkontroller.

GULL: Meraf Bahta vant på 5000 meter i europamesterskapet i Zürich i 2014. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
GULL: Meraf Bahta vant på 5000 meter i europamesterskapet i Zürich i 2014. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftonbladet skal den svenske friidrettstjerna Meraf Bahta (29) ha unnlatt å møte opp på tre dopingkontroller og risikerer derfor utestenging. I disse dager har forbundet krisemøte om situasjonen.

- Jeg kan bekrefte at et individ har tre merknader, men vi kommer ikke til å bekrefte eller avkrefte hvem det gjelder, sier landslagssjef Karin Torneklint til Aftonbladet.

Aftonbladet avslørte torsdag at saken gjelder Merat Bahta, en svensk mellomdistanseløper.

Fredag ettermiddag bekrefter friidrettsforbundet overfor Expressen at det dreier seg om 29-åringen.

Får delta

Til tross for mistanken, får Bahta fortsatt delta i EM.

- En utøver som står mistenkt for rapporteringsbrudd blir ikke automatisk utestengt under etterforsking, sier Tommy Forsgren, avdelingssjef i Svensk Antidoping, til den svenske avisa.

Ettersom Bahta ikke automatisk blir utestengt, så er det opp til det svenske forbundet som må bestemme om Bahta får delta i EM eller ikke.

- Jeg vil ikke snakke om spesifikke idrettsutøvere, men rent prosessmessig er det slik at en utøver som er mistenkt for dopingbrudd får fortsatt delta i mesterskap, konkurranser og kamper. Noen dopingregler innebærer automatisk utestenging, og noen gjør ikke. Denne gjør ikke det, fortsetter Forsgren.

Aftonbladet har også vært i kontakt med generalsekretæren i det svenske friidrettsforbundet.

- Det er viktig å poengtere at det ikke finnes noe påtale enda. Vi har sammen med den det gjelder sendt inn en søknad om revurdering til dopingsstyret. Vi har gode grunner til å tro at en av merknadene vil bli tatt bort, sier Stefan Olsson.

Han understreker at fra forbundets side finnes det ingen sanksjoner mot utøveren og de kommer heller ikke til å gjøre noen.

Regler

Det er bare få uker igjen til EM i Berlin og denne gangen er det svensk friidrett som lider av dopingrykter.

Friidrettstjerna har stått over tre dopingkontroller og kan nå risikere å bli utestengt.

Reglene sier nemlig at tre savnede tester, eller tre administrative feil i rapporteringssystemet til utøveren i en tidsperiode på 12 sammenhengende måneder utgjør et dopingbrudd. Det skriver Aftonbladet.

Straffen er vanligvis en utestenging på 24 måneder, men kan senkes ut ifra omstendighetene. Det fins også tilfeller der utøvere blir frikjent. Et eksempel på det er den britiske syklisten Lizzie Deignan som i 2016 ble frikjent av Idrettens voldgiftsrett (CAS) og kunne delta i OL i Rio.

Slik fungerer det:

- En utøver må rapportere hvor man befinner seg, hvor man sover og hvor man drar. Hver dag må man rapportere hvor man befinner seg i minst 60 minutter av døgnet.

- Så kan utøverne også bli testet i løpet av de andre 23 timene. Dersom utøveren ikke er på plass innen den timen han har sagt han skal være tilgjengelig, får han en prikk. Tre delforseelser kan utgjøre et brudd på dopingreglene, forklarer Forsback.

Mellomdistanseløper

Merat Bahta er en svensk mellomdistanseløper som spesialiserer seg på 1500 og 300 meter. Hun har tidligere vunnet gull i EM i Zürich i 2014 og sølv i 2016 på 5000 meter.