SNIPP, SNAPP, UTE:  Per-Mathias Høgmo må konstatere at Norge står uten EM-plass. Her i spillerbussen i Budapest seint i går kveld. Innfelt - dagens førsteside av den ungarske sportsavisa Nemzeti Sport. - Europa, her kommer vi! lyder budskapet. Foto: Bjørn Langsem
SNIPP, SNAPP, UTE: Per-Mathias Høgmo må konstatere at Norge står uten EM-plass. Her i spillerbussen i Budapest seint i går kveld. Innfelt - dagens førsteside av den ungarske sportsavisa Nemzeti Sport. - Europa, her kommer vi! lyder budskapet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Svensk hån: - Kommer ikke til å savne Norge i EM

Går inn i en tung tid.

Ungarn - Norge 2-1 (1-0)

BUDAPEST (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo (55) og spillerne reiser hjem til Norge i dag. Det som kunne blitt blomster og hornmusikk på Gardermoen, endte i stedet i EM-fiasko.

Ungarn var best i playoffen. Og heller ikke fra svenskene er det noen trøst å få.

I en avstemning på Aftonbladet svarte 76 prosent i natt at de ikke kommer til å savne Norge i EM. 24 prosent sier det motsatte.

- Jeg traff ikke på laguttaket, erkjente Høgmo på en pressekonferanse etter kampen. Etterpå gikk han og satte seg i spillerbussen.

Store kontraster Høgmo var av naturlige grunner ikke spesielt høy i hatten. Kontrasten til førstesidene som ungarerne våkner opp til i dag, kunne ikke blitt større.

Det samme vil gjelde svenskene dersom de slår Danmark i playoffen tirsdag.

- Europa, her kommer vi! skriver den ungarske sportsavisa Nemzeti Sport på sin førsteside i dag. Det er en historisk front i moderne tid. Bare to ganger tidligere har Ungarn vært i EM - i 1964 og 1972.

For norsk fotball var det svært mye som raknet på Groupama Arena. Landslaget er skjøvet ut i kulden i lang tid, og vil i beste fall være sparringspartner for nasjoner som skal til EM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tippeligaen får heller ikke den verdien serien kunne fått med et mesterskap om ett år. Produktet ville - uten tvil - blitt løftet opp på et nytt nivå hvis vi hadde lyktes i playoffen.

Skuffede spillere Den ene spilleren etter den andre tuslet skuffet ut fra Groupama Arena i går kveld. Samtidig lå det en erkjennelse der om at ingenting var uflaks, ingenting skyldtes uheldige omstendigheter. Vi ble slått av et lag som var smartere enn oss, i heksegryta i Budapest.

Ungarn forsvarte seg godt og lyktes på kontringer. Norge trillet ball. Norge trillet enda mer ball. Men sluttproduktet ble sjelden farlig.

Kritikerne var raskt ute med å ta Høgmo for laguttaket. Mest oppsiktsvekkende var kritikken fra tidligere trener Drillo, som den siste tida har begynt å uttale seg om landslaget igjen.

- Den største skuffelsen er måten vi går ut på. Det vi presterer i første omgang er ganske ynkelig. Resultatet skyldes blant annet et uheldig laguttak.

Fredet Ingen såkalte eksperter krevde i natt Høgmos avgang. Fotballpresident Yngve Hallén var raskt ute med å konstatere at treneren skal fortsette.

- Det er ikke noe spørsmål. Han fortsetter, erklærte Hallén overfor TVNorge.

På spørsmål om Høgmo var redd for stillingen sin, svarte han «nei».

Kommentator Thomas Wilbacher i svenske Expressen slår fast:

- Høgmo gjorde en mindre revolusjon i startelleveren. Ut med centimeter og muskler. Inn med raske, tekniske føtter. Resultat? Totalhavari.

Norge er Høgmost.

IKKE LEI SEG: Svenskene gjør det rimelig klart at de ikke kommer til å savne oss i EM. Skjermdump: Aftonbladet
IKKE LEI SEG: Svenskene gjør det rimelig klart at de ikke kommer til å savne oss i EM. Skjermdump: Aftonbladet Vis mer