Svensk hån: - Kommer ikke til å savne Norge i EM

Går inn i en tung tid.

SNIPP, SNAPP, UTE:  Per-Mathias Høgmo må konstatere at Norge står uten EM-plass. Her i spillerbussen i Budapest seint i går kveld. Innfelt - dagens førsteside av den ungarske sportsavisa Nemzeti Sport. - Europa, her kommer vi! lyder budskapet. Foto: Bjørn Langsem
SNIPP, SNAPP, UTE: Per-Mathias Høgmo må konstatere at Norge står uten EM-plass. Her i spillerbussen i Budapest seint i går kveld. Innfelt - dagens førsteside av den ungarske sportsavisa Nemzeti Sport. - Europa, her kommer vi! lyder budskapet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Ungarn - Norge 2-1 (1-0)

BUDAPEST (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo (55) og spillerne reiser hjem til Norge i dag. Det som kunne blitt blomster og hornmusikk på Gardermoen, endte i stedet i EM-fiasko.

Ungarn var best i playoffen. Og heller ikke fra svenskene er det noen trøst å få.

I en avstemning på Aftonbladet svarte 76 prosent i natt at de ikke kommer til å savne Norge i EM. 24 prosent sier det motsatte.

- Jeg traff ikke på laguttaket, erkjente Høgmo på en pressekonferanse etter kampen. Etterpå gikk han og satte seg i spillerbussen.

Store kontraster Høgmo var av naturlige grunner ikke spesielt høy i hatten. Kontrasten til førstesidene som ungarerne våkner opp til i dag, kunne ikke blitt større.

Det samme vil gjelde svenskene dersom de slår Danmark i playoffen tirsdag.

- Europa, her kommer vi! skriver den ungarske sportsavisa Nemzeti Sport på sin førsteside i dag. Det er en historisk front i moderne tid. Bare to ganger tidligere har Ungarn vært i EM - i 1964 og 1972.

For norsk fotball var det svært mye som raknet på Groupama Arena. Landslaget er skjøvet ut i kulden i lang tid, og vil i beste fall være sparringspartner for nasjoner som skal til EM.

Tippeligaen får heller ikke den verdien serien kunne fått med et mesterskap om ett år. Produktet ville - uten tvil - blitt løftet opp på et nytt nivå hvis vi hadde lyktes i playoffen.

Skuffede spillere Den ene spilleren etter den andre tuslet skuffet ut fra Groupama Arena i går kveld. Samtidig lå det en erkjennelse der om at ingenting var uflaks, ingenting skyldtes uheldige omstendigheter. Vi ble slått av et lag som var smartere enn oss, i heksegryta i Budapest.

Ungarn forsvarte seg godt og lyktes på kontringer. Norge trillet ball. Norge trillet enda mer ball. Men sluttproduktet ble sjelden farlig.

Kritikerne var raskt ute med å ta Høgmo for laguttaket. Mest oppsiktsvekkende var kritikken fra tidligere trener Drillo, som den siste tida har begynt å uttale seg om landslaget igjen.

- Den største skuffelsen er måten vi går ut på. Det vi presterer i første omgang er ganske ynkelig. Resultatet skyldes blant annet et uheldig laguttak.

Fredet Ingen såkalte eksperter krevde i natt Høgmos avgang. Fotballpresident Yngve Hallén var raskt ute med å konstatere at treneren skal fortsette.

- Det er ikke noe spørsmål. Han fortsetter, erklærte Hallén overfor TVNorge.

På spørsmål om Høgmo var redd for stillingen sin, svarte han «nei».

Kommentator Thomas Wilbacher i svenske Expressen slår fast:

- Høgmo gjorde en mindre revolusjon i startelleveren. Ut med centimeter og muskler. Inn med raske, tekniske føtter. Resultat? Totalhavari.

Norge er Høgmost.

IKKE LEI SEG: Svenskene gjør det rimelig klart at de ikke kommer til å savne oss i EM. Skjermdump: Aftonbladet
IKKE LEI SEG: Svenskene gjør det rimelig klart at de ikke kommer til å savne oss i EM. Skjermdump: Aftonbladet Vis mer