Svensk håndballegende med gripende innlegg: «I dag er jeg lei meg, misfornøyd og sint»

Tar et oppgjør med holdninger.

GRIPENDE INNLEG: Ljubomir Vranjes har skrevet et innlegg som mange mennesker setter pris på. Foto: DANIEL BOCKWOLDT/dpa/NTB Scanpix
GRIPENDE INNLEG: Ljubomir Vranjes har skrevet et innlegg som mange mennesker setter pris på. Foto: DANIEL BOCKWOLDT/dpa/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den svensk-serbiske håndballstjernen Ljubomir Vranjes (42) har skrevet et gripende innlegg på Facebook som rører store deler av Sverige.

Innlegget kommer i kjølvannet av skoledrapene som rystet Sverige forrige uke. Det var torsdag at 21 år gamle Anton Lundin Petterson drepte lærerassistenten Lavin Eskandar (20) og eleven Ahmed Hassan (15) med et sverd i svenske Trollhättan.

Episoden fikk Vranjes til å skrive et langt innlegg på Facebook.

- Egentlig var det det som skjedde i Trollhättan som ble dråpen for meg. I tillegg syns jeg det har skjedd ganske mye i Sverige de siste to årene, men livet går videre og man fortsetter å jobbe som alle andre. Men etter Trollhättan tenkte jeg at jeg måtte skrive ned mine tanker, sier Vranjes til svenske Aftonbladet.

Vranjes er bosatt i Tyskland hvor han nå er trener. Det var på vei til Champions League-kamp med tyske Flensburg at 42-åringen skrev ned sine tanker.

Han tar også opp flyktningdebatten og holdningene til deler av det svenske folk - de som ikke ønsker flyktningene velkommen til Sverige.

«Sverige er mitt hjemland, jeg er født og oppvokst i Göteborg. Jeg har vært så heldig å få representere mitt land, jeg har vært så heldig at jeg får ta på meg landslagsdrakta og synge 'Du gamla, du fria', høyt og tydelig. Jeg har gitt min kropp, min sjel og mitt hjerte for hjemlandet. Siden 1999 har jeg bodd utenfor Sveriges grenser, siden den gang har jeg vært frivillig ambassadør for Sverige. Jeg snakker for alle om hvilket vakkert land vi har, hvordan vi feirer våre høytider, hvor generøse og gjestfrie vi er, særlig når snapsen er innabords. Dere må besøke dette landet. For jeg kjenner et ansvar, har villet være et forbilde for mine barn og for andre medmennesker også fordi jeg var stolt over å være svensk. I dag er jeg ikke stolt, i dag er jeg lei meg, misfornøyd og sint. Selvfølgelig finnes det godhjertede personer i Sverige i dag. Godhjertede mennesker som ikke bare ser sitt eget beste, men også vil hjelpe medmennesker. Vi må stå sammen. Men i dag er jeg flau over hva jeg ser og opplever fra mange hold i Sverige. Det gjør jævlig vondt», står det blant annet å lese i det gripende innlegget til Vranjes.

Innlegget har nå blitt delt mer enn 4 200 ganger, samt nådd ut til 600 000 personer. Reaksjonenene har ikke latt vente på seg, og Vranjes ante ikke at han ville treffe en nerve hos så mange mennesker.

- Nei, jeg tenkte ikke i det hele tatt på at det skulle spre seg. Jeg skrev til mine venner. Men det blir så klart annerledes når jeg er en offentlig person, mange sier at de er glade for at jeg tok det steget. Å nå ut til 600 000... det er veldig mange, sier Vranjes.

På väg till CL match i Polen imorse bestämde jag mig för att inte bara lyssna på musik eller se på en film under resans...

Posted by Ljubomir Vranjes on Saturday, October 24, 2015

Hele innlegget kan du lese her.