Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk hoppfiasko uten ende. Opplevde det ubegripelige

Norges sportssjef: - Åpne for å hjelpe dem.

TIL TOPPS:  Tidligere skihopper (!) Carl Nordin ble Sverige-mester i skihopp. Foto: NTB Scanpix
TIL TOPPS: Tidligere skihopper (!) Carl Nordin ble Sverige-mester i skihopp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Holmenkollrennet, på NRK 1 klokka 14.15

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): På en av de største hoppdagene i året - Holmenkollsøndagen - blir det muligens feil å trekke inn Sverige. Men vi sammenlikner oss med broderfolket i fotball, håndball og langrenn. Så da kan det være på sin plass i skihopping også.

Sannheten er at Sverige ikke er i nærheten av å ha en hopper representert i det NRK-sendte rennet i Holmenkollen i dag. Da det svenske mesterskapet (SM) ble arrangert i Sollefteå forrige søndag, skjedde det ubegripelig: Alle de tre beste er egentlige ikke skihoppere.

Eller mer presist:

De tre som endte opp på pallen, er tidligere skihoppere som hadde børstet støvet av hoppdressen for anledningen. På den måten klarte man å gjennomføre et noenlunde fullverdig SM.

- Det svenske skiforbundet har aldri hatt fokus på hopp. Det er trist at Falun-VM ikke førte til et løft, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen.

Lest også: Finsk hoppsjokk i Kollen

Oppsiktsvekkende Resultatlista er såpass oppsiktsvekkende at selv det internasjonale skiforbundet FIS bemerker dette på sine hjemmesider. Mesterskapet ble vunnet av Carl Nordin. På de neste plassene fulgte Isak Grimholm og Josef Larsson.

I et intervju med lokalavisa Örnsköldsviks Allehanda i fjor høst, erklærte 26-årige Nordin at hans tid som hopper var over.

- Jeg forsøkte å trene i sommer. Men etter tre måneder merket jeg at jeg ikke hadde motivasjon til å fortsette, sa Nordin. Han har vært Sveriges beste hopper de siste fire åra, men pekte på null mål for sesongen og pengemangel.

Men åpenbart var ikke nivået høyere enn at han likevel kunne gå hen og vinne SM. Grimholm og Larsson fulgte på de neste plassene, heller ikke de aktive hoppere lenger. I Norge - og andre seriøse hoppnasjoner - ville en slik resultatliste vært utenkelig.

DEN GANG DA ...  Sverige kunne trengt en ny Jan Boklöv. Her fra Marikollen i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix
DEN GANG DA ... Sverige kunne trengt en ny Jan Boklöv. Her fra Marikollen i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix Vis mer

- Svenskene har hatt et par gode generasjoner, påpeker Bråthen, og tenker blant annet på v-stilens far, Jan Boklöv.

- Men de har aldri hatt en hoppkultur. De har aldri bygd et system.

Løftet kom ikke Flere svensker hadde håpet på et løft etter ski-VM i Falun i fjor. I anledning mesterskapet ble Christian Inngjerdingen og Jonas Sandell hentet fra Norge. Dette er hoppere med svensk mor og norsk far, så derfor kunne de hoppe med de svenske fargene.

Norske Trond Jøran Pedersen fikk treneransvaret. Sammen skulle de gjøre vei i vellinga, og få svensk hoppsport på sporet av noe. Slik gikk det ikke.

De tre er nå ute av bildet. Sandell er tilbake i Norge. Inngjerdingen er skadet.

- Vi er åpne for å hjelpe Sverige. Vi ønsker flest mulig nasjoner inn i idretten. Det er ikke sånn at vi har alle svar, men vi er villige til å hjelpe dem, påpeker Bråthen.

Vant verdenscupen De norske hopperne er blant favorittene til å vinne Holmenkollrennet i dag. Samtidig lengter svenskene etter en ny Jan Boklöv. I 1989 vant han verdenscupen sammenlagt. Ole Gunnar Fidjestøl ble Norges beste på fjerdeplass.

Det var den gangen Sverige kunne skryte av at de var bedre enn Norge i skihopp.

Les også: Utrolige Kasai (43) ble hedret

MANGLER IKKE INFRASTRUKTUR:  Sverige har hoppfasilitetene som skal til. Her fra de flotte VM-bakkene i Falun. I forgrunnen polske Kamil Stoch. Foto: NTB Scanpix
MANGLER IKKE INFRASTRUKTUR: Sverige har hoppfasilitetene som skal til. Her fra de flotte VM-bakkene i Falun. I forgrunnen polske Kamil Stoch. Foto: NTB Scanpix Vis mer