Svensk journalist legger seg langflat etter dopingbom

Wennerholm beklager Bailey-avsløring.

UBEGRUNNEDE DOPINGRYKTER: Natt til i går detonerte dopingbomben da Aftonbladets friidrettskorrespondent Mats Wennerholm kunne avsløre at Daniel Bailey (t.h.) satt fast i klisteret etter 100 meter-finalen. Det viste seg raskt å være fullstendig ubegrunnet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dominic Ebenbichler
UBEGRUNNEDE DOPINGRYKTER: Natt til i går detonerte dopingbomben da Aftonbladets friidrettskorrespondent Mats Wennerholm kunne avsløre at Daniel Bailey (t.h.) satt fast i klisteret etter 100 meter-finalen. Det viste seg raskt å være fullstendig ubegrunnet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dominic EbenbichlerVis mer

(Dagbladet.no): Et drøyt døgn etter at Usain Bolt hadde etterlatt en hel idrettsverden måpende i en blanding av nesegrus beundring og lettere vantro etter magiske 9,58 i 100 meter-finalen, slo en enda mer hardtslående nyhet ned i VM-byen Berlin:

Svenske Aftonbladet meldte at Bolts treningskamerat Daniel Bailey satt fast i dopingklisteret, noe som bidro sitt til å så solide porsjoner tvil rundt prestasjonene til den rekordraske gullvinneren.

Etter timer med spekulasjoner i mediene verden over, kom kontrabeskjeden fra det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF): Ingen utøvere hadde avlagt noen positive dopingprøver etter søndagens finale.

- Ikke redd for å innrømme feil

Nå ber mannen bak nyheten som rystet friidrettsverdenen om unnskyldning. Den svenske journalisten Mats Wennerholm forsøker i sin blogg på Aftonbladet å forklare foranledningen til det som skulle ende i et katastrofalt oppslag for den svenske avisa.

- I denne bransjen er det få ting som smerter mer enn å ta feil, men jeg er heller ikke redd for å erkjenne at jeg tok feil, skriver Wennerholm etter å ha utløst et mediesirkus uten like.

Wennerholm gjorde tidligere i sommer et journalistisk scoop da han kunne avsløre navnene på fem jamaicanske sprintere som hadde testet positivt for doping under det nasjonale uttaksstevnet til VM i Berlin tidligere i sommer.

Stolte på kildene

Mandag kveld fikk han en tekstmelding fra de samme kildene som hadde hjulpet ham med avsløringen av jamaicanerne. Med kort tid til deadline og liten mulighet til å mye mer enn en telefonsamtale for å sjekke opplysningene om Bailey, tok Wennerholm sjansen på at de holdt vann og sendte saken til publisering.

- Ettersom det var seint og det var minimalt med tid til kildekontroll, slo den iboende ryggmargsrefleksen vi journalister er utstyrt med inn. Det forsvarer ikke at jeg slurvet med kildekritikken, men jeg var overbevist om at opplysningene stemmer, skriver Wennerholm, som beskriver alt oppstyret han har forårsaket som «forjævlig».