Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk journalist med dopingpåstander: - Norge kommer til å våkne fra sin Tornerose-drøm

SVT har presentert nye opplysninger om mulig doping i langrenn. Nå hevder journalisten Hasse Svens at Norges Skiforbund forsøker å tie det hele i hjel.

ANKLAGER NORSKE UTØVERE: - Jeg tror for eksempel at få OL-medaljer på 1990-tallet ble tatt med rent mel i posen, sier Hasse Svens - uten å rette anklager mot enkeltutøvere. Her et bilde fra OL-stafetten i Lillehammer, der Bjørn Dæhlie ledet an foran Italias Silvio Fauner, i 1994. Foto: Jan Greve / Scan-Foto / Scanpix
ANKLAGER NORSKE UTØVERE: - Jeg tror for eksempel at få OL-medaljer på 1990-tallet ble tatt med rent mel i posen, sier Hasse Svens - uten å rette anklager mot enkeltutøvere. Her et bilde fra OL-stafetten i Lillehammer, der Bjørn Dæhlie ledet an foran Italias Silvio Fauner, i 1994. Foto: Jan Greve / Scan-Foto / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen slo anklagene mot dopingjuks i langrennssporten ned som en bombe.

Sveriges Television (SVT) har sammen med Sunday Times, tyske ARD og magasinet Republik jobbet med saken. Nesten en tredel av medaljevinnerne i langrenn fra 2001 til 2010 skal ha blodverdier som tyder på juks.

Svens jobbet med den såkalte «Blodracet»-dokumentaren i 2013. Den fikk sterk kritikk, men nå mener dopingjournalisten at man likevel hadde rett.

- Dette er en bekreftelse på at vi hadde rett, sier Svens til den svenske storavisen Expressen.

- Jeg tror for eksempel at få OL-medaljer på 1990-tallet ble tatt med rent mel i posen. Nesten alle medaljer ble tatt med hjelp av doping, hevder Svens.

- Hvis det er SVT som er kilden, så har jeg problemer med å ta det seriøst, sa tidligere sportssjef for langrenn i Norge, Åge Skinstad, til Bergens Tidende mandag.

Propaganda som Nord-Korea

Sveriges tidligere storløper Anders Södergren har heller ikke veldig mye til overs for de nye påstandene fra SVTs «Uppdrag granskning».

Svens mener Södergren er naiv.

- Det er få svensker som har høye blodverdier, så man kan ikke snakke om organisert svensk doping. Verdiene fra Norge tyder på organisert doping i forbundsregi, og i Russland er det statsdoping. I Sverige handler det mer om individer som har dopet seg, sier Svens.

Slik kommenterer Svens utspillet til Skinstad:

- I Norge har man gjort alt for å sverte oss. Norges Skiforbund kjører på med propaganda som man kan sammenligne med Nord-Korea. Men det kommer flere bevis. Siste ord er ikke sagt. Det er mer på gang. Norge kommer til å våkne fra sin Tornerose-søvn, sier Svens.

- Snakker du om framtidige «Uppdrag granskning»-programmer?

- Jeg tenker … Jeg sier ikke mer. Det er bedre at jeg er taus. Men det kommer mer.

- Tåler dagens lys

Norges Skiforbund henviste alle forespørsler i helgen til kommunikasjonssjef Espen Graff. Han svarte følgende i en SMS:

- Vi er kjent med at SVT og andre medier har jobbet med denne dokumentaren. Det blir interessant å se hva som blir presentert. Undertegnede har bare sett et utdrag.

- En rekke nasjoner blir nevnt helt generelt. Det er alltid vanskelig å forholde seg til slik generell informasjon, men vi er trygge på at det vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Det viser også åpenheten som ble vist da det internasjonale granskingsutvalget gjorde sitt grundige arbeid da det gikk gjennom medisineringen i norsk langrenn, het det fra Graff.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!