VM-bronse til Sverige

Svensk jubel - engelsk mareritt

England raser mot VAR etter at Sverige vant bronse i VM.

MÅL: Sverige jubler for scoring. De tok VM-bronse etter en sterk seier over England. Foto: NTB scanpix
MÅL: Sverige jubler for scoring. De tok VM-bronse etter en sterk seier over England. Foto: NTB scanpixVis mer
  • England - Sverige 1-2 (1-2)

England tapte 2-0 mot Sverige i november - et resultat som siden har hjemsøkt lagets manager, Phil Neville. Derfor var den tidligere Manchester United-spilleren innbitt på å ta revansje i kveldens kamp.

I forkant av kampen snakket Neville om at England må slutte å være et semifinale-lag, og at de kom til å ta bronsefinalen svært seriøst og gi alt for å vinne. Hvis ikke ville det bli noen vonde, og ikke gode, uker på stranda når ferien starter etter mesterskapet.

På banen var det imidlertid Sverige som kom best i gang, og kampen utviklet seg raskt til et mareritt for Neville og hans spillere. Svenskene ledet 2-0 etter 22 minutter, og England klarte bare å slå tilbake én gang. Dermed endte det med et nytt tap mot Sverige - denne gangen i en bronsefinale i VM.

- Det er en tullekamp, men gratulerer til Sverige. Vi kom hit for å vinne, ikke for å bli nummer tre eller fire, sa Neville i NRKs sending etter kampen.

Manageren var stolt av hvordan laget hans responderte etter marerittstarten.

- Jeg tror ikke jeg har sett oss spille bedre enn vi gjorde etter de første 20 minuttene. Vi gjorde vårt beste, men skal sørge for å være enda bedre neste gang.

Stemningen var litt bedre i den svenske leiren.

- Fyfaen så deilig! Det er helt fantastisk. Det har vært en helt utrolig reise, sa Caroline Seger, før intervjuet ble avbrutt av jublende lagvenninner.

SE TV: Det er god stemning på torget i Stockholm før Sverige møter Nederland i kveldens semifinale i VM. Video: Expressen TV Vis mer

Svensk drømmeåpning

Kun 11 minutter var spilt da Kosovare Asllani scoret kveldens første mål. Midtbanespilleren måtte forlate semifinalen på båre på overtid, og det var lenge usikkert om hun kunne starte kveldens kamp. Asllani viste ingen tegn til skadeproblemer smalt inn 1-0-scoringen på kontant vis.

En engelsk klarering gikk rett til svensken, som dundret til. Keeperen fikk en hånd på ballen, men skuddet var hardt, og suste videre inn i nettet.

Drøye ti minutter senere sto det 2-0 til svenskene.

Sofia Jakobsson spilte fri Stina Blackstenius i bakrom, og fikk tilbake ballen av lagvenninna. Hun dro seg videre inn i feltet, og curlet ballen elegant i det lengste hjørnet. En praktscoring, og plutselig sto det 2-0 til svenskene.

VAR-kritikk

Et smått sjokkert England, klarte etter hvert å komme seg til hektene igjen, og slo brutalt tilbake.

Først driblet Fran Kirby seg inn i Sveriges felt på elegant vis, og plasserte ballen langt bakken, via stolpen og inn i det lengste hjørnet.

Ti minutter før pause trodde England at de hadde utliknet. Ellen White, som står med seks mål i VM, vendte opp og satte ballen i mål. Scoringen ville gjort henne til toppscorer i VM, men etter en konsultasjon med VAR bestemte dommeren seg for å annulere målet. Reprisene viste at ballen trolig var innom hånda til White, men ikke alle var enige i avgjørelsen.

- Var det hands? Jeg har sett situasjonen, og synes det ser strengt ut, uttalte Neville til BBC i pausen.

- Etter min mening burde det vært dømt mål, sa tidligere fotballspiller Alex Scott i BBCs livesending.

- For en forbanna farse, skrev BBC-journalist Daniel Storey.

Tidligere West Ham- og Manchester City-spiller Trevor Sinclair var heller ikke begeistret:

Kollega, Jacqui Oatley, henviste til regelverket som sier at handsen ikke trenger å være med vilje for å være straffbar.

- Det er frustrerende og skuffende. Det var kontakt, men jeg vet ikke helt, sa White selv om situasjonen etter kampen.

Før VAR rakk å annulere scoringen feiret White med å etterlikne Alex Morgans feiring fra semifinalen mellom lagene.

FEIRING: Ellen White. Foto: NTB scanpix
FEIRING: Ellen White. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gigantiske sjanser

Den første omgangen hadde det aller meste, men etter sidebytte roet det seg litt ned i Nice.

England fortsatte selvfølgelig å angripe motstanderen, men kom bare til noen mindre muligheter. Sverige sto godt imot, og lot England ha ballen det meste av tiden. For gultrøyene handlet det om å holde på ledelsen hele veien inn.

På tampen av kampen hadde begge lag flere gigantiske sjanser, men utrolig nok holdt stillingen fra den første omgangen seg.

20,316 hadde funnet veien til stadion for å se kampen mellom England og Sverige, og ved full tid var det svenskene som kunne bryte jubelen løs og motta publikums hyllest.