Therese Johaug med utklassingsseier på Beitostølen

Svensk kampanje mot Johaug

En ting er i hvert fall som før i langrenn. Svenskene lover mer enn de kan holde.

FORTSATT BEST: Therese Johaug vant 10-kilometeren på Beitostølen med god margin, og nå svarer hun sine svenske rivaler. Video: Kristoffer Løkås. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EN uke før verdenscupstart vet langrennsløperne ingen ting om hvordan denne sesongen ender. I verste fall kan den være over på noen uker, men det får så være. Den største utfordringen er uansett å slå ned coronaviruset.

Men når det gjelder den lille saken med å vinne i skisporet, er alt som det har vært de siste tiåra:

  • Svenskene prater om hvor gode de, og lover som vanlig litt for mye.

Som for eksempel at Therese Johaugs tid som verdens beste langrennsløper er forbi.

Det så ikke akkurat slik ut i den norske sesongstarten på Beitostølen i dag tidlig.

Der var Therese et snaut minutt foran kometen Helene Marie Fossesholm etter et renn bra nok til å slå knockout på overmodige svensker.

Om sviende svenske nederlag hadde vært noe mål.

DET er det såvisst ikke i langrenn. De svenske jentenes brede framgang de siste sesongene er noe av der beste som har skjedd i denne sporten. De flotte resultatene har dratt med seg et av verdens største marked for langrenn.

Nå er det boom i skiinteressen hos naboen. Klarer den unge superduoen Frida Karlsson eller Ebba Andersson å distansere Therese i løpet av vinteren, vil det bli vurdert som de sterkeste prestasjonene i hele den stolte svenske idretten.

Men det skjer ikke.

Selv om svenskene sier noe annet.

I GÅR kjempet nettopp Frida Karlsson og Ebba Andersson hardt om seieren i den svenske sesongstarten. Det skilte 3,2 sekunder i favør Ebba etter at litt yngre Frida slet litt med teknikken under vanskelige forhold. Uansett var det svenske langrennsmiljøet mer enn imponert:

- Ingen i verden kan slå dette her, sa den nye nasjonale yndlingen Linn Svahn som ble nummer fire; omtrent halvanet minutt bak.

Den store avstanden skremte ikke Linn. I stedet syntes hun Therese Johaug burde passe seg:

- Ebba og Frida har gått veldig fort. Når de går så fort, er det få i verden som har noen som helst mulighet, sa Linn til Aftonbladet.

- Hvor mange tror du det dreier seg om, spurte reporteren:

- Ingen, svarte Linn, og dro i gang vinterens svenske PR-kampanje:

- Såpass?

- Ja, dette er akkurat så bra.

- Så Johaug skulle fått se rygger?

- Her hadde hun vært nødt til å dra til hardt for å henge med. Det er mitt tips, konkluderte Linn Svahn.

HUN har ikke vært alene om å tippe sånn de siste åra. Etter at Sverige kom med en ny generasjon skijenter før sist OL, har svenske medier varslet et maktskifte i internasjonalt kvinnelangrenn.

Det har dels kommet på sprint, men ennå ikke på distanse. Seinest i fjor var fire av de fem beste i verdenscupen norske, med Ebba Andersson som beste svenske på sjuendeplass.

Før denne vinteren er de svenske sjansene tilsynelatende bedre enn noen gang. Norge stiller uten Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jakobsen er blitt TV-kommentator. Da er det bare igjen to av fjorårets norske toppkvartett, og både Frida og Ebba er allerede på nivå med Heidi Weng.

Men så var det Therese Johaug da.

DET er godt mulig at Therese var så usikker før denne sesongstarten som hun ga uttrykk for i målområdet etter utklassingsseieren. Den nervøsiteten hører som regel med til sterke idrettsprestasjoner. Likevel forteller oppkjøringen noe annet:

  • Verdens beste langrennsløper kommer til å gå fortere enn noen gang.

Litt av den framgangen var det mulig å se på TV-bildene idet Therese staket seg fra Heidi Weng etter å ha hentet inn et halvminutt i starttid. Heidi har rykte på seg for å kunne holde enn rygg bedre enn de fleste i sporten, men i dag var hun sjanseløs.

AKKURAT det var både Ebba Andersson og Frida Karlsson i denne teknikken sist vinter. Da hadde de omtrent kommet opp på Thereses nivå i de bratteste bakkene, men mistet de avgjørende sekundene i lettere terreng. Der var det en styrkeforskjell.

I sommer har Therese Johaug også tatt nye tekniske steg i staking. Hun klarer å stå mer kompakt i takene, og får mer effekt ut av styrken.

Om den framgangen holder til å stoppe den svenske optimismen enda en vinter, får du første svar på i Ruka neste helg.

Men foreløpig ser det ut som om svenskene igjen lover mer enn de kan holde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer