SUPERTALENT: Helene Marie Fossesholm, her fra norgescupfinalen i Alta i fjor, går junior-VM i disse dager. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SUPERTALENT: Helene Marie Fossesholm, her fra norgescupfinalen i Alta i fjor, går junior-VM i disse dager. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Junior-VM i langrenn Lahti 2019

Svensk knockout på de norske supertalentene i junior-VM

Ble utropt som vinner etter 1,1 kilometer.

Frida Karlsson er et hett tips til svensk VM-plass i Seefeld etter nok en imponerende oppvisning i langrennssporet i dag.

Karlsson ledet fra start til mål, og ble en veldig forjtent juniorverdensmester på fem kilometer fristil i Lahti, foran det norske supertalentet Helene Marie Fossesholm.

Den svenske seieren ble på 11,1 sekunder til slutt. Det var et halvt sekund mindre enn da de passerte etter 1,1 kilometer. Da var avstanden mellom de to 11,6 sekunder, og var så stor at den finske kommentatoren ubrøt:

- Her har vi dagens vinner!

Han fikk rett.

Tapte sprinten

Kristine Stavås Skistad tok Norges første gull i junior-VM søndag, da hun vant sprinten foran blant andre Frida Karlsson.

Karlsson, som blant annet er blitt kalt «den nye Therese Johaug», var eitrende sint da hun ikke lykkes i sprintfinalen søndag, og var ute etter revansje i dag.

- Ja, jeg vill veldig gjerne ha revansje i dag, så nå er jeg veldig glad, sier vinneren Karlsson i tv-sendinga fra skistadion.

- Det var et tøft løp, men det var veldig gøy å gå, fortsetter den ferske juniorverdensmesteren.

Men i tillegg til nevnte Stavås Skistad, måtte hun også bryne seg på Norges andre supertalent i langrenn, Helene Marie Fossesholm.

Fossesholm har som kjent også blitt kalt «den nye Therese Johaug», så på dagens femkilomtere i fristil ble det altså et oppgjør mellom to nye Johauger.

Det var den svenske versjonen som vant, men Frida Karlsson er også to år eldre enn 17 år gamle Fossesholm.

Mange nasjoner

Nå er spørsmålet om Karlsson får sjansen til å være med den knallsterke kvinnetroppen til Sverige når senior-VM begynner i østerrikske Seefeld om en liten måned.

Fossesholm kommer ikke dit, men det gjør kanskje Karlssons overkvinne på sprinten, Kristine Stavås Skistad.

Skistad var i finalen på verdenscupsprinten i Lillehammer tidligere denne sesongen, og med tanke på de labre sprintresultatene til de norske landslagsløperne i år, ligger nitten år gamle Skistad veldig godt an til å få VM-plass.

På dagens femkilometer gikk det derimot ikke like bra for sprinttalentet. Skistad startet først av en norsk trio, men ble tatt igjen av både Astrid Stav og Fossesholm inn på stadion i Lahti.

Til slutt endte Skistad på 24. plass, mens Stav ble nummer åtte. Den siste norske deltakeren, Tuva Bakkemo, ble nummer 28.

Forøvrig var det meget god spredning blant deltakernasjonene på resultatlista. Seks forskjellige nasjoner tok de seks første plassene i dag, med finske Anita Korva på tredjeplass, foran en polsk, russisk og fransk løper.