UTKLASSING: Svenske Johan Olsson vant med mer enn halvminuttet ned til toer Petter Northug og treer Roland Clara.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
UTKLASSING: Svenske Johan Olsson vant med mer enn halvminuttet ned til toer Petter Northug og treer Roland Clara.Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Svensk knockout på Sjusjøen

Johan Olsson i egen klasse. Northug nummer to.

(Dagbladet): Johan Olsson beviste at han var i form ved å bli nummer to i den svenske langrennsåpningen i Bruksvallarna forrige helg - bak franske Maurice Manificat, foran Petter Northug.

I verdenscuppremieren på Sjusjøen var 31-åringen enda kvassere da han satte resten av verdenseliten kraftig på plass over 15 kilometer i fri teknikk.

Olsson har tidligere blitt sett på som en klassiskekspert, men det er en oppfatning som er moden for revurdering etter et nær perfekt gjennomført løp.

- Jeg hadde enormt bra ski og enormt bra kropp. Det fungerte 100 prosent i dag, sier Olsson til NRK, og forteller at framgangen blant annet kan tilskrives økt innsats i styrkerommet foran årets sesong.

Northug tok ut alt Svensken åpnet småforsiktig, og var 7,5 sekunder bak Dario Colognia etter 2,5 kilometer. Halvveis ut i løpet var avstanden opp til lederen barbert til halvannet sekund, og derfra og inn var det ingen som kunne hamle opp med Olsson.

Nærmest var Petter Northug - fortsatt et stykke unna toppformen - som klarte å skvise ut noen siste dråper av sitronen inne på stadion.

Det gikk litt tungt underveis, så jeg er fornøyd med resultatet, men veldig overrasket over at det skulle bli annenplass, sier Northug til NRK.

På siste mellomtid - 3,5 kilometer før mål - lå Northug helt nede på en femteplass, men avsluttet bedre enn Roland Clara, Calle Halfvarsson og Dario Cologna og tok annenplassen - fattige 0,2 sekunder foran italienske Clara.

- Jeg fikk høre at det var små marginer som skilte, så jeg tenkte jeg fikk gi gass og ta ut det jeg hadde inn mot mål. Det holdt så vidt, slår Northug fast.

Det var Northugs beste sesongåpning noensinne, og hans beste plassering i en intervallstart i fri teknikk. Sånn sett virker den norske langrennsstjerna å være i god rute før sesongens store mål, Tour de Ski.

Oppløftende fra Sundby Nest beste nordmann ble en skiskytter, men Lars Berger klarte ikke å matche lillesøster Toras fjerdeplass fra kvinneklassen. Verdensmesteren fra Sapporo ble nummer åtte - 43,7 sekunder bak vinneren.

For innsatsen ble han også belønnet med tredjeetappen på det norske førstelaget på morgendagens stafett. Eldar Rønning og Finn-Hågen Krogh går de to klassiske etappene, mens Petter Northug er et selvskrevent valg på ankeretappen.

Det var også oppløftende at Martin Johnsrud Sundby, som fikk seg en kraftig støkk på trening tidligere i høst, ble nest beste landslagsløper med sin 13. plass.

- De siste to månedene har jeg ikke planlagt mer enn fem timer fram i tid. Jeg må hjem å evaluere dette sammen med Trond (landslagstrener Nystad). Jeg er ikke godt nok trent til å kaste meg rett inn i konkurransemodus og må forberede meg mot det jeg kan være med å kjempe om. Jeg trenger en god treningsperiode. Men ingen tvil om at dette har vært en av mine beste dager på lenge, fastslår Johnsrud Sundby.