Svensk kommentator: - Hva er det som feiler Johnsrud Sundby?

Mener at Sundby imploderer der Northug eksploderer.

(Dagbladet): Mens Petter Northug nok en gang har funnet superformen til et verdensmesterskap, er situasjonen nok en gang motsatt for Martin Johnsrud Sundby.

Etter å ha vært verdens beste langrennsløper gjennom hele sesongen, bommet han på opplegget før NM og mistet toppformen.

Nå har Tour de Ski-kongen dessuten blitt syk og er uaktuell for helgas to distanser.

Dermed er historien fra forrige VM, i Val di Fiemme i 2013, i ferd med å gjenta seg.

Også da ble Sundby syk og måtte stå over både 15 kilometeren og stafetten.

- Jeg husker det godt. Vi var på joggetur, og han fortalte at han begynte å klø i halsen. Neste dag ble han syk. Jeg synes synd på han, sier landslagstrener Trond Nystad.

SYK: Martin Johnsrud Sundby har nok en gang marginene imot seg i et mesterskap. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SYK: Martin Johnsrud Sundby har nok en gang marginene imot seg i et mesterskap. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Han har hatt en solid sesong. Det som skjer nå, er tilfeldigheter. Det er uflaks, mener Nystad.

- Hva feiler Sundby? Det mener imidlertid ikke Aftonbladets kommentator Simon Bank.

- For å bli verdensmester skal du ikke være best i verden, men best i VM. Det har Sundby mislyktes med gang på gang. Da er det ikke tilfeldig, mener den svenske kommentatoren.

- Han har vært best hele sesongen, men hva skjer når det virkelig gjelder? Da har han vondt i halsen. Hva er det som feiler Sundby? undrer Bank seg i dagens spalte.

Sundby trente mer enn noen andre før sesongen, men blir ikke verdens best trente på startstrek i morgendagens fellesstart med skibytte.

Der blir han verdens best trente TV-seer.

- Sundby er et fysisk unikum, men når det skal kjøres om gull, sitter han hjemme og lider. Mens Petter Northug, Dario Cologna og Marcus Hellner bruker å eksplodere i mesterskap, har den jevneste av dem alle, Sundby, en tendens til å implodere, mener Bank.

Sundbys elendige timing Selv om verdenscuplederen skulle bli frisk til VM-øvelsene neste uke, er det høyst usikker hvilken form han vil være i.

- Selvfølgelig utrolig kjedelig å bli syk nå, ganske elendig timing, skriver Martin Johnsrud Sundby i en sms som ble videreformidlet av Norges Skiforbund.

- Men sånn er livet, man blir syk av og til. Jeg håper i det lengste at jeg skal få oppleve folkefesten i Falun. Men sånn jeg er nå, er det vanskelig å si om det er realistisk. Nå skal jeg backe opp gutta fra sofaen, sende meldinger jeg tror kan være til hjelp, og krysse fingrene for at de lykkes. Vi har fantastiske løpere på start uansett, skriver Sundby.

- Ikke i november man skal være best Frode Estil var i sin aktive karriere - i likhet med Northug - kjent for å finne toppformen i mesterskap.

- Det er ikke i november man skal være best, men det er ingen fasit her. Bjørn Dæhlie klarte å være i form hele året, så det er mulig. Det er lettere å bevare formen enn å plutselig finne den, sier Estil Dagbladet.

Også han føler at Sundbys VM-sykdom skyldes mer uflaks enn udyktighet, selv om det har skjedd flere ganger.

- En forkjølelse kan forskyve alt. Plutselig ryker hele planen. Spesielt ille er det når formen kommer under mesterskapet. Å toppe formen er et utrolig komplekst tema, konkluderer mesterskapsspesialisten Estil.