FÅR KRITIKK: Den svenske kommentatoren Lasse Anrell er kritisk til norsk langrenn, Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Den svenske kommentatoren Lasse Anrell er kritisk til norsk langrenn, Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Sammenlikner Johaug med Mühlegg:

Svensk kommentator vil utestenge Norge i to år: «Men alle elsker jo Johaug. Såå viktig for sporten. Såå sjarmerende»

Vil ha alle norske løpere utestengt i to år.

(Dagbladet): Svenske Lasse Anrell angriper norsk langrenn i en kronikk i Nya Wermlands-Tidningen.

Dette er ikke første gang mediemannen snakker negativt om norske utøvere. I 2011 døpte han blant annet Petter Northug for «Nollthug».

Nå mener Anrell at Langrenns-Norge slipper for billig unna etter astmamedisin-sakene.

«Jeg har egentlig bare ett forslag for å redde skisporten: utesteng alle norske langrennsløpere i to år. Minst. Steng dem ute som en straff og som en sjanse til å rense opp i sin egen myr av astmamedisin og medisinmenn», skriver Anrell.

Svensken er også kritisk til både Marit Bjørgen, Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug. Ansell omtaler det hele som «statsdoping».

KRITISK: Den svenske kommentatoren Lasse Anrell angriper norsk langrenn. Foto: Aftonbladet
KRITISK: Den svenske kommentatoren Lasse Anrell angriper norsk langrenn. Foto: Aftonbladet Vis mer

Stilnet latter

Spesielt Johaug får gjennomgå:

«Også har du Therese Johaug. Hun har virkelig sluppet billig unna. Hele skiverdens blonde kjæledegge. Der har latteren stilnet helt akkurat som en jukser og et menneske som trodde hun var urørlig på grunn av sitt forbunds storhet. Frisk som en nøtteskrike kastet hun i seg shot etter shot med astmamedisin og sa hun trodde det var kjempegreit. Eller kanskje mer som østtyskerne brukte å si. - Ja, men alle andre gjorde jo det.. »

Han skriver videre:

«Ja, kjære Therese - andre andre nordmenn gjør det, kanskje, men medisin til friske mennesker er alltid juks og alle andre gjør ikke det. Sanneheten er at man nesten visuelt kunne se at Therese ikke konkurrerte på samme vilkår som andre. Hun gikk på en frekvens som minner om de kinesiske langdistanseløerne i friidrett som var helt overlegne. Eller Johann Mühlegg. Men alle elsker jo Johaug. Sååå viktig for sporten. Sååå sjarmerende», skriver Anrell

Anrell har snakket med svenske Aftonbladet lørdag formiddag der han forklarer kronikken:

- Jeg synes at svenske og norske journaliser har vært for milde i saken rundt den norske statsdopingen, sier Anrell.

På spørsmål om det ikke er feil å henge ut utøvere, svarer Anrell:

- Nei, jeg mener det er nødvendig.

Skiforbundet: - Alvorlig

Anrell har ved flere anledninger kommet med stikk til Norge. Under Vancouver-OL i 2010 omtante han den norske troppen som hadde med seg fire psykologer til OL, og skrev at «alle vet at det bare er tapere som trenger idrettspsykologer».

Skiforbundet kommunikasjonssjef Espen Graff sier:

- Vi registrerer at Anrell kommer med udokumenterte anklager mot norsk langrenn og beskylder navngitte utøvere for å dope seg. Det er alvorlig. Samtidig tar vi anklagene knyttet til medisinering i norsk langrenn på største alvor og nettopp derfor skal et granskningsutvalg ha en full gjennomgang av dette, sier Graff til Dagbladet.

Dagbladet har ikke lykkes med å få en kommentar fra sportssjef Vidar Løfshus eller skipresident Erik Røste lørdag formiddag.