Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk krise:
- Alt kan raseres

Svensk langrenn har allerede mistet stjerna Stina Nilsson. Nå vurderer flere utøvere å forlate landslaget, skriver svenske medier. Nå tar ledelsen grep.

BLIR SKISKYTTER: Stina Nilsson. Foto: NTB Scanpix
BLIR SKISKYTTER: Stina Nilsson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere denne uka ble det klart at Stina Nilsson gir seg som langrennsløper. Hun skal satse på skiskyting inn mot OL i Beijing i 2022.

Det var et skudd for baugen for svensk langrenn, men nå hevder flere svenske medier at Nilssons avgang bare er toppen av isfjellet.

Flere usikre

Svenske medier skriver i dag at flere løpere skal vurdere å forlate landslaget til fordel for en privatsatsing. To trenere hevdes også å være nær ved å gi seg.

Dette skriver blant annet de ofte svært velinformerte Aftonbladet, Expressen og SVT , uten å bruke navngitte kilder, men flere personer er sitert i artiklene.

– Vi må ta løpernes misnøye på alvor. Hvis ikke kan alt raseres, sier en kilde med godt innsyn i miljøet til Expressen.

IMPONERTE: Frida Karlsson ( i midten) og Ebba Andersson smiler og ler sammen med Charlotte Kalla (t.h) etter stafetten i VM. Nå er det tyngre tider for svensk langrenn. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
IMPONERTE: Frida Karlsson ( i midten) og Ebba Andersson smiler og ler sammen med Charlotte Kalla (t.h) etter stafetten i VM. Nå er det tyngre tider for svensk langrenn. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Expressen skriver at det er treningsopplegget kvinnene reagerer på. Stemningen i laget skal også være en faktor.

Det kommer ikke fram i sakene hvem de usikre utøverne er, men det svenske kvinne landslaget har hatt stor framgang de siste åra og er fullt av stjerner som Ebba Andersson, Frida Karlsson og Linn Svahn, for å nevne noen.

Så vidt Expressen forstår skal det foregå store diskusjoner internt i landslaget for å sikre at utøverne blir:

- De må ta misnøyen på alvor nå, ellers kan alt raseres. De må få samlet laget igjen. Hvis utøverne satser privat så faller hele systemet sammen, sier en kilde til Expressen.

NY SATSING: På Instagram forklarer Stina Nilsson om hvorfor hun går fra å være langrennsløper til å bli skiskytter. Vis mer

Grip-støtte

Da Nilsson ga seg var hun åpen overfor Aftonbladet på at en av grunnene var et dårlig treningsopplegg på landslaget.

Hun sa også at hun savnet Rikard Grip, landslagssjefen som sluttet etter 2018-19-sesongen. Hans etterfølger Jonas Petersen ga seg etter bare fire måneder i jobben.

- Han (Grip) spredte en bra og trygg energi. Jag tror ikke jeg har vært alene om å savne ham, sa Nilsson til Aftonbladet.

- Jeg vil også si at det har vært et turbulent år, og det har absolutt kanskje hjulpet meg til å ta denne beslutningen, fortsatte hun.

Andre løpere skal også være kritiske til deler av treningsopplegget.

Tar grep

Svensk langrenn går dermed inn i ei tid med stor usikkerhet, og det jobbes nå på spreng for å sikre laget så fort som mulig. Først og fremst må en ny landslagssjef på plass og å få en bedre oversikt over situasjonen:

- Det er merkelig å lese om dette i media. Det virker som om media vet mer enn os, men vi jobber internt med å informasjon og vi snakker med utøverne. Vi har en plan og jobber hardt, sier langrennssjefen i Det svenske skiforbundet, Daniel Fåhraeus, til Aftonbladet.

Hele Norges coronakart