Svensk landslagshelt døde i natt

Klas Ingesson.

DØD: Den svenske fotballspilleren og senere treneren Klas Ingesson døde i natt. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER / DENMARK OUT
DØD: Den svenske fotballspilleren og senere treneren Klas Ingesson døde i natt. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER / DENMARK OUTVis mer

(Dagbladet): Den svenske landslagshelten Klas Ingesson (46) gikk bort i morges etter lengre tids sykdom.

Det melder Aftonbladet.

Expressen omtaler Ingesson som Sveriges mest elskede fotballspiller. Ingesson har kjempet mot blodkreft siden 2009.

- Det føles veldig tungt. Jeg har hatt kontakt med Klas de siste dagene og fikk beskjed av Lasse Eriksson (tidl. landslagskeeper). Det var et fantastisk menneske og en venn. Han var symbolet på 1994-gjengen. Et fantastisk menneske som alltid gjorde sitt aller beste og gjorde andre bedre, sier tidligere landslagssjef Tommy Svensson til TT ifølge NTB.

Landslagshelt Ingesson spilte snaut 60 landskamper for det svenske landslaget, og fikk to VM og ett EM (1990, 1992 og 1994). I sistnevnte var han deltakende da Sverige spilte til en bronsemedalje.

På klubbnivå har han spilt for blant annet IFK Göteborg, PSV Eindhoven, Sheffield United, Bologna og Olympic Marseille. Ingesson har også vært trener i Elfsborg, en jobb han måtte forlate for to uker siden.

- Jeg vet ikke om jeg kan være med på den måten jeg ønsker. Jeg kan ikke gi 100 prosent, og det er ikke rettferdig overfor spillere og klubben, sa Ingesson til Sveriges Radio da.

Kjempet Expressen skriver at kreften og kreftbehandlingen etter hvert slet så på kroppen at han måtte gi opp det han elsket aller mest, fotballen. Ingesson etterlater seg kone og to barn.

The Guardian publiserte i mai i år en større artikkel om svensken, der de omtalte ham som «manageren som nekter å la kreften knekke ham».

Ingesson hadde altså blodkreft.

- Da jeg fikk diagnosen, ble alt svart. Det er mange i familien min som har blitt diagnostisert med kreft, og for meg er det ordet det samme som død. Men da sjokket hadde avtatt, bestemte jeg meg for å velge livet, å kjempe og gjøre det beste ut av siutasjonen min, sa Ingesson til cancerinformation.nu.

Fysikk og kondis uten sidestykke
Norske Per Edmund Mordt var lagkamerat med Ingesson i IFK Göteborg i andre halvdel av 1980-tallet. Han forteller at Ingesson var en bauta både på og utenfor banen.

- Vi var gode venner, jeg følte jeg kjente «Klabbe» godt. Han var skogsarbeideren som kom til storbyen. Han så ut sånn også, han satte alle på plass på trening, sier Mordt til Dagbladet.

- Dette er kjempetrist, men kreften har plaget han i lang tid.

- Hvordan var han som person?

- Sportslig sett var han en bauta, med fysikk og kondis uten sidestykke. Han fikk også resultater, med VM-bronse og spill i storklubber.  Han var en super lagkamerat. Han var en som kom overrens med alle. Han var likt av alle.