Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk landslagsstjerne håper Bjørgens graviditet kan få flere kvinner til å satse på idretten

- Fortsatt er menns idrett mer verdt.

TROR BJØRGENS GRAVIDITET ER VIKTIG: Maria Rydqvist, her fra Falun-VM, er engasjert i kvinners situasjon og posisjon i toppidretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TROR BJØRGENS GRAVIDITET ER VIKTIG: Maria Rydqvist, her fra Falun-VM, er engasjert i kvinners situasjon og posisjon i toppidretten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marit Bjørgens graviditet er godt kjent, ikke bare for nordmenn, men hos alle som følger med på langrenn. At Bjørgen både trener mye under svangerskapet og planlegger et rekordtidlig comeback etter fødselen, vekker også oppsikt innad i miljøet.

I den svenske avisa Expressen i dag, skriver den svenske landslagsløperen og småbarnsmora, Maria Rydqvist, om Bjørgens svangerskap.

Hun tror Bjørgen kan endre oppfatningen verden har om kvinnelige idrettsutøvere, og ikke bare i langrenn.

- Fortsatt ser man på menns idrett som mer verdt å satse på enn kvinners. Den har nok status til at den skal gå foran alt annet i familien, skriver Rydqvist.

For Maria vet hvor vanskelig det er å kombinere toppidrett med det å stifte familie. Selv fikk hun barn i 2010, og har oppnådd sine beste internasjonale resultater i tida etterpå.

Rydqvist ble blant annet nummer fire på 10-kilometeren i Falun i fjor vinter, og fikk også med seg VM-sølv på stafetten derfra.

Rydqvist beskriver hvordan kvinner er nødt til å lene seg på foreldre, svigerforeldre og andre barnevakter dersom de ønsker å fortsette karrieren etter å ha fått barn, mens det for menn i samme situasjon ikke en gang er tema.

Toppidrettsmennene har som regel en hjemmeværende partner som sørger for at han kan fortsette satsingen.

- Hvor finner vi i det hele tatt det motsatte?, spør hun i Expressen, og framholder Bjørgen som en som kan endre hele måten vi ser på kvinners idrettssatsing.

- Jeg håper at Marit Bjørgen, en av vår tids største idrettsforbilder, gjennom å fortsette sin karriere som eliteutøver og mamma, kan framskynde et endret syn på kvinners idrett og foreldrerolle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!