Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk langrenn ligger med brukket rygg. Nå håper de Northug blir redningsmannen

- Han finner vel på noe.

ER HAN SVENSK LANGRENNS REDNING? SVT-sjefen tror Petter Northug vil holde interessen oppe hos vårt broderfolk, selv om de svenske gutta ikke skulle vinne noe på et par år.
Foto Ulf Palm / TT / NTB Scanpix
ER HAN SVENSK LANGRENNS REDNING? SVT-sjefen tror Petter Northug vil holde interessen oppe hos vårt broderfolk, selv om de svenske gutta ikke skulle vinne noe på et par år. Foto Ulf Palm / TT / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I et intervju med Dagbladet forteller den svenske landslagssjefen Rikard Grip om den vanskelige sesongen som står foran de svenske langrennsherrene. 

Både Marcus Hellner og Calle Halfvarsson har meldt forfall til helgens sesongåpning i Kuusamo fordi de ikke er i konkurranseform, og dermed er de mer eller mindre ute av kampen om den sammenlagte verdenscupseieren også.

Men det er ikke bare denne sesongen de svenske gutta sliter. Etter at Johan Olsson, Daniel Richardsson, Anders Södergren og Lars Nelson ga seg på landslaget før denne sesongen, ligger det svenske herrelaget med brukket rygg.

- Vi står midt i et generasjonsskifte i Sverige, men når Marcus og Calle ikke er med, har vi ingen av de etablerte landslagsløperne tilgjengelige. Vi er i starten av et langsiktig arbeid i svensk langrenn, der de nærmeste målene er Pyeongchang og Seefeld, sa Grip til Dagbladet i går 

Lavere interesse Også Martin Johnsrud Sundby har fått med seg ståa i svensk langrenn. Den regjerende verdenscupvinneren var langt fra imponert over det han så fra den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna forrige helg.

- Ingen svenske hadde kommet topp 15. Det er jeg faktisk sikker på, sier Sundby.

Om de svenske herrene forsvinner fra konkurransebildet vil interessen naturlig nok bli mindre også. Ikke først og fremst i Norge, men hos våre erkerivaler over kjølen. 

- Ja, jeg tror nok det vil påvirke interessen noe, men jeg tror også vi tåler en eller to sesonger med dårlige resultater. Tre nærmer seg nok grensen for hva vi tåler, sier Sveriges Televisjons sportssjef, Per Yng, til Dagbladet. 

- Grunninteressen for langrenn er stabil i Sverige. Den er nok ikke like stor som i Norge, men den er der. Hvor mange som mister den som følge av dårlige resultater er vanskelig å si, men vi ser fra skiskyting, der vi har slitt med resultater ganske lenge, at seertallene ikke går så mye ned som man skulle tro, fortsetter Yng.

Northug er redningen Da den norske langrennsåpningen gikk av stabelen på Beitostølen i midten av november, sendte SVT direkte derfra. Med gode seertall.

- Interessen blir midlertidig redusert, naturlig nok, men ikke dramatisk. Den tar seg fort opp når resultatene kommer. Og de elsker jo å se Northug i tillegg, skriver NRKs sportssjef, Rune Haug i en sms.

Oppi all tristessen svensk herrelangrenn står i om dagen, er Northug et høydepunkt også for Yng i SVT. Litt forenklet kan man si at Northug redder den svenske interessen for langrenn. 

- Ja, det ligger en del i det. Han er en profil som både er kontroversiell og elsket i Sverige. Han drar egne seere hos oss, og utfordrer stadig svenske løpere, sier Yng.

- Selv om  det nå kan bli få svensker å utfordre i sporet på et par år?

- Han kjørte jo med svensk drakt her om dagen, så han finner vel på noe annet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media