Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold

Svensk langrennsalarm: - Den backer jeg

Skiskytterduoen Tiril Eckhoff (31) og Ingrid Landmark Tandrevold (24) støtter svensk landslagslege, etter at han for drøye to uker siden slo full alarm om kosthold og trening i langrenn.

ÅPNE: Skiskytter Tiril Eckhoff og lagvenninne Ingrid Landmark Tandrevold har snakket mye om spiseproblematikk i idretten. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ÅPNE: Skiskytter Tiril Eckhoff og lagvenninne Ingrid Landmark Tandrevold har snakket mye om spiseproblematikk i idretten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): I forbindelse med NM på rullski på Lillehammer ble skiskytterstjernen Tiril Eckhoff framlagt uttalelsen til den svenske landslagslegen i langrenn, Per Andersson.

Den lød som følgende:

- Det er vår største utfordring innenfor utholdenhetsidretten akkurat nå. Og den gjelder spesielt for kvinnene. Det er en taushetskultur som er ødeleggende, sa Andersson i et intervju med svenske TT, gjengitt hos Aftonbladet for drøye to uker siden.

Landslagslegens synspunkt er noe den norske verdenscupvinner fra i fjor støtter.

- Det backer jeg, sier Eckhoff.

SKISKYTING: Det er ikke så lett å gå på do om man er kvinne og skiskytter. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold har tidligere diskutert problematikken rundt spiseforstyrrelser, mat og trening i podcasten «Kant Ut».

I en episode fra 2019 fortalte Ingrid Landmark Tandrevold om en kommentar hun selv fikk som 16-17-åring, og som fikk henne til å gå inn i et negativt tankemønster rundt mat og trening.

De tankene er nå et tilbakelagt kapittel, men tematikken engasjerer fortsatt skiskytterduoen.

- Ingrid og jeg har jo snakket veldig tydelig om spiseforstyrrelser og idrett. Vekt for eksempel, har noe å si, dessverre. Jeg skulle ønske jeg kunne si at alle kunne bli gode på 10 000 meter løp, men da lyver jeg jo, sier Eckhoff før hun fortsetter:

- Det er jo en grunn til at de ser ut som de gjør når man løper 10 000 og at man kan være litt mer muskuløs hvis man driver med skiskyting.

- Hva tenker du skal til for at vi skal få en åpenhetskultur i idretten?

- Det er jo kjempe mørketall med spiseforstyrrelser. Men det gjelder jo i hele samfunnet. Jeg vet ikke, skal det være mer åpenhet eller ikke?

SINNA: skiskytter Tiril Eckhoff er god på mye. Men når hun får en champagneflaske i hendene, da sliter hun litt. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- En misoppfatning

Lagvenninne Ingrid Landmark Tandrevold trekker fram kosthold og ernæring som en prestasjonsfaktor. Et balansert kosthold er viktig for å prestere, men at dette lett kan misforstås, påpeker hun.

- Jeg tror at det er en misoppfatning blant mange der at jo mindre du spiser, jo bedre presterer du. Det er ikke sånn det fungerer. For å prestere trenger vi karbohydrater og vi trenger sukker. Det er klart at man må være utrolig nøye med kostholdet sitt for å prestere optimalt.

- Men det er en forskjell på å være nøye med kostholdet sitt og det å være i underskudd, påpeker hun.

I likhet med Andersson tror Landmark Tandrevold at idretten har mye å gå på når det gjelder åpne diskusjoner, samt fokus på gode dialoger mellom utøvere og trenere.

- Jeg føler selv at innad i vårt lag er vi et utrolig sunt og sterkt lag som har gode verdier og gode holdninger. Vi er åpne og ærlige, med leger, trenere og alt, understreker hun.

At alle forbund og lag har det på den måten, er imidlertid Tandrevold usikker på.

- Det er kanskje noe man tar for gitt når man er på det laget som vi er. Det er definitivt greit å ta en diskusjon på.

EN PRESTASJONSFAKTOR: Ingrid Landmark Tandrevold tror spørsmål knyttet til trening, kosthold og trening er misforstått. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
EN PRESTASJONSFAKTOR: Ingrid Landmark Tandrevold tror spørsmål knyttet til trening, kosthold og trening er misforstått. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Taushetsplikt

Alle utøvere som skal representere Norge internasjonalt på ski eller rulleski må ha en godkjent helseattest av en landslagslege, for å kunne konkurrere.

Landslagslegen for de norske siskytterjentene, Lars Kolsrud, understreker at han ikke kjenner noe til svensk langrenn og hvilke problemer de måtte ha. Han påpeker også kravene i den norske helseattesten.

Men fordi skiskyting ikke bare har utholdenhet som utfordring gir dette muligens et annet og mer variert forhold til hva som er viktig på trening og i konkurranser, understreker Kolsrud.

- Det er vel registrert spiseforstyrrelseproblematikk i de fleste utholdenhets- og estetiske idretter - men min opplevelse er at dette alltid blir tatt svært alvorlig - av forbund og i deres støttespillere på Olympiatoppen. Så alvorlig har man arbeidet med dette, at IOC har plukket opp den norske modellen som veiledende, sier han.

Han tydeliggjør taushetsplikten som oppstår når en utøver sliter med ernæring og vektutfordringer. Dermed er det opp til utøveren selv hva som skal deles og ikke.

At spiseforstyrrelser har mange fasetter, som kan gå fra en liten utfordring til å bli definert som en sykdom, gjør det mye enklere å prate om en korsbåndsskade, sier han.

Bestod ikke helseattest

Også den norske landslagslegen Øystein Andersen har blitt forelagt utspillene til den svenske landslagslegen. I en reportasje med Dagbladet for drøye to uker siden påpekte han på lik linje med Lars Kolsrud, viktigheten av en helseattest for å hjelpe norske utøvere å ta vare på helsa.

STØTTER UTTALELSENE: Landslagslege Øystein Andersen. Foto: Terje Bendiksby
STØTTER UTTALELSENE: Landslagslege Øystein Andersen. Foto: Terje Bendiksby Vis mer

De norske langrennsjentene har blitt spurt om å gi en kommentar til Andersson sine uttalelser, men har valgt og ikke uttale seg til Dagbladet.

Både Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson har måttet ta en pause fra toppidretten etter at de ikke besto helseattesten. Kometen Karoline Simpson-Larsen fikk også startnekt tidligere i år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer