Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn:

Svensk langrennsekspert slår alarm: «Det er rekord i idioti»

Talenter rømmer landet under SM.

STJERNER: Stina Nilsson og Charlotte Kalla er to av Sveriges mest spennende navn, men flere av talentene får ikke deltatt på denne ukas SM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STJERNER: Stina Nilsson og Charlotte Kalla er to av Sveriges mest spennende navn, men flere av talentene får ikke deltatt på denne ukas SM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I morgen starter ski-NM på Lygna der flere av de norske langrennsstjernene må vise seg fram før VM i Lahti om drøye tre uker.

Samtidig: I Sverige skal det arrangeres SM (Svenska mästerskap). Det samme gjelder nasjonalt mesterskap i Finland.

Men den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson slakter oppsettet og programmet i en kommentar i Expressen. Bakgrunnen er at det samtidig arrangeres Junior-VM i Park City i USA, U23-VM samme sted og prøve-OL i Pyeongchang i Sør Korea.

Det betyr at noen av Sveriges mest talentfulle og spennende skiløpere ikke stiller til SM, og at hele mesterskapet blir mange attraksjoner fattigere. Ifølge Pettersson reiser 28 av Sveriges største talenter ut av landet og deltar ikke på det nasjonale mesterskapet.

- Denne uka slås en rekord i idioti, skriver Tomas Pettersson om planleggingen.

Dårlig konkurranse

Pettersson skriver videre:

- Igjen i SM i Söderhamn blir en gjeng etablerte langrennsstjerner. En gjeng som i beste fall går et renn for å få et treningsløp inn mot VM- Flere løpere slåss om de siste VM-plassende og derfor er SM viktig. Som Emma Wikén, Anna Haag, Evelina Settlin og Martin Johansson. Men la meg si det sånn: De trenger knapt bry seg om resten av startfeltet, skriver Pettersson.

Expressen-kommentatoren mener det er Det internasjonale skiforbundet (FIS) sin feil som har har lagt opp til et flertall av arrangementer samme uke.

- Og det finnes så klart en gjeng med tapere. Alle vi som vil se et ski-SM slik det egentlig burde være, skriver Pettersson.

KOMMENTATOR: Tomas Pettersson i Expressen. Foto: Nils Jakobsson 
KOMMENTATOR: Tomas Pettersson i Expressen. Foto: Nils Jakobsson  Vis mer

Svensk komet

Det er likevel lenge siden svensk (kvinne)langrenn så bedre ut, med kometen Stina Nilsson i spissen.

- Det er bare å bli vant til det: Når det ser ut som om Stina Nilsson ikke skal vinne, så vinner hun likevel. 23-åringen som engang ble kalt «Silver-Stina», kan ikke lenger huske det kallenavnet. Det lyder bare så utdatert. En topp trent idrettsutøver med fysiske ressurser i verdensklasse, strøken teknikk og en helt unik evne til å hale fram ekstra krefter, har i lengden ingen ting å gjøre med en serie andreplasser, skrev Dagbladets Esten O. Sæther nylig.

Norge reiser for øvrig til prøve-OL i helgen med åtte menn og åtte kvinner. I Pyeongchang står klassisk sprint, fellesstart med skibytte og lagsprint på programmet.

- Dette er viktige testkonkurranser foran OL 2018 og en god konkurransehelg for de uttatte. Med en så god tropp som vi reiser til Sør-Korea med, har vi store forhåpninger til gode resultater. Vi reiser dit med utøvere som har prestert godt i verdenscupen denne sesongen, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

Slik ser for øvrig uttaket til prøve-OL ut:

Kvinner: Anna Svendsen (Tromsø), Kari Vikhagen Gjeitnes (Henning), Emilie Kristoffersen (Alta, Silje Øyre Slind (Oppdal).

Menn: Martin Løwstrøm Nyenget (Lillehammer), Daniel Stock, (Lillehammer), Mathias Rundgreen (Byaasen), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund).

Northug-usikkerhet

For Petter Northug og flere norske skiprofiler blir NM viktig for å vise VM-form.

Uttaket til VM blir klart etter lørdagens øvelse. Northug har friplass som tittelforsvarer på både sprint og 50 kilometer, mens han kjemper en plass på VM-laget på skiathlon-distansen i VM.

NM-program, Lygna:

Torsdag: Klassisk: 10 km, kvinner. 15 km, menn.

Fredag: Sprint.

Lørdag. 15 km skiathlon kvinner, 30 km skiathlon menn.

Søndag: Stafett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media