Johannes Høsflot Klæbo vekker internasjonal oppsikt

Svensk langrennslegende sjokkert over Klæbo: - Helt utrolig. Det er unikt

Mathias Fredriksson lovpriser Johannes Høsflot Klæbos store gjennombrudd. Likhetene til Petter Northug skremmer svenskene.

BANKET TIL IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo satte hele verdenseliten på plass i sprintprologen i Kuusamo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BANKET TIL IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo satte hele verdenseliten på plass i sprintprologen i Kuusamo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KUUSAMO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo er bare 20 år gammel og fortalte Dagbladet forrige uke at han har U23-VM som sesongens store mål, i tillegg til å få gå enkelte verdenscuprenn. Forrige vinter herjet han i junior-VM i Romania - på samme måte som Petter Northug gjorde ti år tidligere.

Den påfølgende 2006/07-sesongen herjet Northug også på seniornivå, med sin første verdenscupseier i Falun og stafettgullet i VM i Sapporo. Denne sesongen kan Klæbo kopierer mannen han har blitt sammenlignet med helt siden februar. Både alderen på gjennombruddet og hurtigheten er fellesnevnere.

Forrige helg banket Klæbo hele norgeseliten i sprinten på Beitostølen. I dag satte han hele verdenseliten på plass i prologen i verdenscupåpningen i Kuusamo, selv om han egentlig ikke skulle gå. Den svenske langrennslegenden Mathias Fredriksson, som vant verdenscupen sammenlagt i 2002/03, forteller til Dagbladet han han er sjokkert over det norske stortalentet.

LEGENDE: Mathias Fredriksson, her sammen med Tobias Angerer, var verdens beste langrennsløper i 2002/03. Nå ser han konturene av en ny internasjonal stjerne i Johannes Klæbo.
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080
LEGENDE: Mathias Fredriksson, her sammen med Tobias Angerer, var verdens beste langrennsløper i 2002/03. Nå ser han konturene av en ny internasjonal stjerne i Johannes Klæbo. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080 Vis mer

- Det er helt utrolig. Han bare kommer hit som reserve og banker alle. Det er vanvittig imponerende. Klæbøs talent er helt unikt. At en 20-åring hevder seg i internasjonal seniorlangrenn, har vi vel omtrent ikke sett siden Petter Northug presenterte seg, sier Fredriksson til Dagbladet.

- Å vinne prologen i så ung alder i dette selskapet, er en enorm bragd. Selvfølgelig er det finaleheatene som gjelder, men å vinne prologen i en alder av 20 år, må regnes som en seier allerede, mener 43-åringen.

Klæbo var 0,81 sekunder raskere enn russeren Aleksandr Panzjinskij, mens Marko Kilp fra Estland overraskende nok var tredje sterkest.

Pål Golberg var, akkurat som på Beitostølen, nest best av de norske på en åttendeplass i prologen. Kvartfinalene starter 12.30 norsk tid.

Sundby: - Jeg mislyktes

Martin Johnsrud Sundby og Ola Vigen Hattestad var begge over sju sekunder bak Klæbo i prologen og er allerede utslått. Begge har slitt med sykdom i det siste:

VEKKER OPPSIKT: Johannes Høsflot Klæbo kan bli langrennssportens nye stjerneskudd denne sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VEKKER OPPSIKT: Johannes Høsflot Klæbo kan bli langrennssportens nye stjerneskudd denne sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Sundby bestemte seg først i går kveld for å gå, mens Hattestad har hatt en trøblete høst med en rekke sykdomsavbrekk og forventer først å komme i form senere i sesongen.

- Jeg hadde en fin sommer og høst, men har slitt litt med sykdom i det siste. Det har gått utover flyten i treningsarbeidet. Jeg er ikke helt trygg på hvor jeg står, men jeg gjorde en god jobb i sommer og høst, sier Hattestad til Dagbladet.

Også Martin Løwstrøm Nyenget røk ut i prologen. Dermed beseglet han samme skjebne som Sundby.

- Jeg staket prologen for å lære. Forsøket mislyktes, men jeg ble en erfaring rikere. Det var godt å komme i gang med verdenscupsesongen, sier Sundby, som nå retter fokuset mot morgendagens 15 kilometer.

Sondre Turvoll Fossli og Finn Hågen Krogh tok seg greit videre, mens Emil Iversen kvalifiserte seg for kvartfinalene med et nødskrik.

Svensk jubel: - Det lover bra

Det finske hjemmehåpet Krista Pärmäkoski var raskest på kvinnenes prolog i den klassiske sprinten lørdag. Pärmäkoski var 1,14 sekunder raskere enn svenske Stina Nilsson. Ida Ingemarsdotter, også hun fra Sverige, fulgte på tredje plass.

- Det lover bra. De svenske jentene var meget lovende. Herrene viste også bedre takter enn i fjor. Jeg tror vi får se Sverige fra en langt bedre side i år, sier Fredriksson til Dagbladet.

Fire av de norske løperne var svært jevne. Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Marit Bjørgen og Heidi Weng tok seg alle greit videre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen levde lenge farlig, men klarte så vidt å ta seg blant de 30 beste med sin 29.-plass, men hun var hele 11,77 bak. Ragnhild Haga endte 12,48 sekunder bak på 36.-plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer